Mide Ekşimesi ve İshal Sorunlarının İlişkisi ve Tedavi Yöntemleri
Midedeki asit miktarının yükselmesi sadece midede ekşime sorununa yol açmakla sınırlı kalmaz ve sindirim sistemi genelinde ishal gibi sorunlarında yaşanmasına neden olur.
İçindekiler
Mide Ekşimesi ve İshal İlişkisi
Mide ekşimesi ve ishal temel olarak sindirim sistemi genelinde görülen rahatsızlıklardır. Her iki sorununda kendisine has özellikleri bulunsa da genel olarak bu iki sorun vücuttaki sıvı kaybının ileri seviyelere ulaşmasına neden olabildiğinden çok önem verilmesi gereken sorun yapısı taşımaktadırlar. Midede ekşimeye neden olan mide asidinin artışı sindirim sorunlarının da yaşanmasına neden olur ki bunun sonucunda hastada ciddi sıvı kaybına neden olabilecek ishal sorunu ortaya çıkar. Mide ekşimesi ve ishal belirtileri/ şikayetleri hastaların gündelik yaşantılarını doğrudan etkileyen sorunlar olduklarından mutlaka en kısa süre içerisinde tedavi edilmelidir.
Mide Ekşimesi ve İshal Nedenleri
Midede yaşanan ekşime sorunu ile genel sindirim sistemi dahilinde görülen ishalin ortaya çıkışlarına ilişkin olarak belirlenmiş en önemli ortak noktaları tüketilen besinlerdir. Yani tüketilen besinlerin sağlıklı olmaması, son tüketim tarihi geçmiş olması, çeşitli zararlılar içeriyor olması gibi faktörler hem midedeki asit miktarının artışına hem de buna bağlı ishal durumunun ortaya çıkmasına neden olur. İshal, temel olarak ‘gevşemiş’ ve ‘sulu’ hale gelmiş dışkı durumunu tanımlamaktadır. Tüketilen besinlerin etkisi ile midede ortaya çıkan ekşime ve ishal sorunları vücutta ciddi sıvı kayıplarına neden olurken, farklı sağlık sorunlarına ilişkin olarak doktor tavsiyesi ile kullanılan ilaçların yan etkileri dahilinde midede ekşime/yanma ve ishal problemlerinin yaşanması söz konusu olur. Vücuda giren zararlı bakterilerin ve virüsler de ishal ve midede ekşime sorunlarına yol açması muhtemeldir. Özellikle ‘rotavirüs’ olarak adlandırılan bir virüs türünün çocuklarda bu sorunlara çok sık yol açtığı biliniyor.
Mide Ekşimesi ve İshal Sorunlarının Belirtileri
Temel olarak mide ve karın bölgesinde şiddetli ağrı, yemek borusundan yukarıya kadar çıkan bir yanma ve acı hissi gibi şikayetlerin görülmesine sebep olan mide ekşimesi ile birlikte dışkıda yaşanan sıvılaşma ve yumuşama gibi etkenler ishal sorunlarına işaret eder. Temel olarak ishal sorunu, mide ekşimesinin belirtileri arasında yer aldığının da unutulmaması gerekir. Yani ishal nedenleri arasında mide ekşimesi de son derece önemli bir faktördür. Bu şekilde net olarak basit şekilde tespiti mümkün olan sağlık sorunları olan mide ekşimesi ve ishal ayrıca vücut genelinde etkili olan çeşitli belirtiler/şikayetlerde ortaya koyar. Buna göre;
- Vücut sıcaklığının artması (ateşlenme),
- Şiddetli ve sürekli baş ağrısı,
- Vücut dengesinin kaybolması,
- Halsizlik,
- Olağan dışı ruhsal tepkiler,
gibi şikayetler görülebilir.
Mide Ekşimesine ve İshale İyi Gelen Şeyler
Mide ekşimesinde doğrudan ilaç kullanımı pek tavsiye edilmez. Çünkü bazı uygulamalar ile hem mide ekşimesini geçirmek hem de oluşturduğu ishal sorunlarını baskılamak mümkündür. Bu çerçevede de hastanın;
- Sırtı dik konumda olacak şekildeki bir pozisyonda oturması,
- Mide asidinin temizlenmesi, istifra ve ishalin vücuttaki su kaybını gidermesi için mümkün olduğu kadar bol su tüketmesi,
- Ekmek ve patates gibi fazla mide asidinin emilmesine yardımcı olacak besinler tüketilmesi,
- Sakız çiğnemesi,
- Sigara ve alkol kullanmaması,
gibi uygulamaları yerine getirmesi gerekir. Bu şekilde hem ishale hem de ekşimeye neden olan mide asidi seviyesinin dengeye kavuşturulabilmesi sağlanabilir.
Sakız çiğnemek mide asidi seviyesini düşürse de aşırı kullanımında hava girişinin fazlalaşmasına bağlı gaz ve şişkinlik sorunlarının yaşanmasına neden olur.
Mide Ekşimesi ve İshal Sorunlarında Beslenme
Midedeki ekşime ve beraberinde yaşanan ishal sorunlarının giderilmesi yani tedavisi midedeki asit değerlerini normal seviyeye getirecek besin ve ürünler ile gerçekleştirilebilir. Özellikle de doğada bulunan şifa kaynağı bitkiler, sebzeler ve meyveler sayesinde mide asidinin normal değerlere döndürülmesi ve sonucunda da hem ishal hem de ekşime sorunlarının yok edilebilmesi mümkündür.
Patates
İçerdiği enzimler sayesinde midedeki asidin daha hızlı emilimini sağlayarak, midenin iç yüzeyindeki mukozada tahribata neden olmasının önüne geçilmesini sağlayan patates, ekşime sorunları için son derece ideal bir besindir. Bu sebeple de ishal olan veya mide ekşimesi sorunu yaşayan kişilere haşlanmış ve baharatsız patates tüketmesi tavsiye edilir. Herhangi bir baharat eklemeden sadece patatesi soyup, suda haşlayarak, midedeki asidi bastırması sağlanabilir.
Pirinç
Tıpkı patates gibi içerdiği enzimler ile mide asidi ve sıvılarının emilmesi sürecini hızlandıran pirinç, ishal sorunlarının giderilmesinde de önemli etkiler oluşturur. Pirincin herhangi bir baharat katılmadan ve yağsız, ‘lapa’ olacak biçimde pilav yapılması gerekir. Düşük seviyede lif içermesi sayesinde metabolik sistemi hızlandırmadan vücut gereksinimlerinin karşılanmasına ve mide asidinin olağan seviyelerine indirilebilmesine yardımcı olur.
Doğru bilinenin aksine esmer pirinç, yüksek lif içeriğine sahip olduğundan özellikle ishal sorunları için tüketilmemelidir.
Elma Sirkesi
Midede yaşanan pek çok rahatsızlıkta elma sirkesi en önemli tedavi araçlarından birisidir. Özellikle de ‘antiseptik’ özelliği sayesinde bakteri ve virüs kaynaklı mide sorunlarının tedavisinde çok önemli sonuçlar sağlar. Elma sirkesi sayesinde midede, bağırsakta ve diğer tüm sindirim sistemi organlarındaki bakteri ve virüs mevcutluğunun yok edilmesini sağlayarak, ekşime ve ishal sorunlarının giderilmesine yardımcı olur.