Yemek Borusunda Yanma Nedenleri ve Tedavisi

Yemek borusunda ve midede yanma hissi, yemek ve mide asidinin yemek borusuna geri kaçması ile ortaya çıkacak bir rahatsızlıktır. Tedavisinde uygulanan yöntemler.

Yemek Borusunda Yanma Nedenleri

Gıdaların ağız yoluyla çiğnenmesi sonucunda mideye ulaşmasını yemek borusu sağlamaktadır. Sindirim sisteminin bir parçası olmaktadır. Yemek borusunun tahriş olarak iltihaplanması ile birlikte ortaya yemek borusunda yanma hissi sıklıkla çıkacaktır. Midenin içerisinde bulunan sindirilmemiş gıdaların yemek borusuna geri kaçması sonucunda, mide asidinin yukarı kaçması gibi durumlar sonucunda kişilerde yemek borusunda yanma meydana gelmektedir. Yemek borusu ve mide arasında bir kapakçık bulunmaktadır. Bu kapakçık yutulan gıdaların mideye ulaşmasını ve geri kaçmamasını sağlamaktadır. Fakat zaman içerisinde bu kapakçığın esnekliğini kaybetmesi ile birlikte görevini yitirecektir. Bu durumda da yenilen gıdaların atıkları ya da mide suyu yemek borusuna tekrardan kaçarak ağza tekrardan ulaşacaktır.

Bu rahatsızlık reflü olarak isimlendirilmektedir. Yemek borusunda yanma neden olur sorusunun en iyi yanıtı gıdaların ve asit tekrardan mideden kaçarak yemek borusu yoluyla ağza gelmesi sonucunda oluşacaktır. Yemek borusunda yanma sonucunda reflüye bağlı olarak diğer belirtilerde ortaya çıkacaktır. Bu belirtiler şunlardır:

  • Ses kısıklığı;
  • Yutkunma zorluğu;
  • Boğaz ağrısı;
  • Göğüs ağrısı;
  • Kalp çarpıntısı;
  • Öksürük.

Mide kapakçığı olarak isimlendiren kasın gevşemesi ile birlikte midenin sindiremediği yiyecekler geri kaçması ile birlikte kişilerde şiddetli yanma ortaya çıkacaktır. Bu yanma sıklıkla göğüs bölgesinde hissedilecektir. Mide asit ya da gıdaların yemek borusundan yukarı kaçması ile birlikte öksürük ya da ses kısıklığı da oluşmaktadır.

Yutkunma sırasında da ağrı meydana gelecektir. Reflü oluşması ile birlikte kişilerin tedavisinin yapılmaması, beslenmesine dikkat etmemesi durumlarında reflü hastalığı ilerleyecektir.

Yemek Borusunda Yanma Tedavisi

Hastalığın tanısını koymak için doktorun şikayetleri dinlemesi sonucunda endoskopi yapılması ile birlikte kesin olarak tanı konulacaktır. Bu tanının konulması ile birlikte iki türlü tedavi doktor tarafından önerilecektir. Reflünün ciddi boyutlarda olmaması, yemek borusunun tahriş olmaması ve iltihaplanmaması durumunda ilaç tedavisi uygulanacaktır. İkinci yöntem olarak ise hastanın cerrahi yöntem uygulanarak tedavisi söz konusu olacaktır. İlaç tedavisi sırasında hastaya mide asit miktarının dengelenmesi için ilaçlar reçete edilecektir. Bu ilaçlar şu gruptaki kimyasal ilaçlar olmaktadır:

  • H2 blokerleri;
  • Proton pompa inhibitörleri

Reflü hastalığının ilaç tedavisi ve uygulanan diyet ile gerçekleşmemesi durumunda ve belirtilerin artması ile birlikte yemek borusunda yanmanın şiddetlenerek diğer semptomlara yol açması sonucunda ameliyat yapılmalıdır. Ameliyat sırasında yemek borusunun altında bulunan ve görevini yapmayan kapakçığın onarılması ile gerçekleşecektir. Bu duruma mide fıtığı da birçok hastada eşlik etmesi sebebiyle yapılan ameliyat sırasında mide fıtığı tedavisi de yapılacaktır.

Reflü tedavisinde etkili olabilmesi için mutlaka uygun olan diyeti hastanın yapması gerekmektedir. Diyetin reflüyü tetikleyerek yemek borusunda yanma oluşmasını engellemesi için uzman bir diyetisyen tarafından verilmesi gerekmektedir. Zararlı olan gıdaların ve sindirim bakımından mideyi zorlayacak gıdaların tüketilmesi sakıncalı olacaktır.

Yemek borusunda yanmanın olmaması için kişinin beslenmesine çok dikkat etmesi sonucunda yanma hissi oluşmayacaktır.

Yemek Borusunda Yanma Bitkisel Tedavisi

  • 1 yemek kaşığı karbonat;
  • 1 su bardağı ılık su.

Sık sık yemek borusunda yanma hissi yaşamakta olan kişilerin evlerinde uygulayacak olduğu tedavi yöntemlerinden bir tanesi karbonatlı su içmek olacaktır. Karbonatın erimesi için ılık su kullanmanız gerekmektedir. Bu karışım sırasında çok soğuk suyun içerisinde karbonat erimeyecektir. Sıcak su da tavsiye edilmeyeceği için ılık su içerisinde karbonatı eriterek midesinde ya da yemek borusunda yanma oluşması durumunda içilmelidir.

Fakat sık sık yemek borusunda yanma olması durumunda karbonatlı suyun içimi uygun olmayacaktır.

Patates ve Lahana Suyu

  • 1 tane patates;
  • 100 gram beyaz lahana.

Patates suyunun ve lahana suyunun mide asit miktarını dengelemesi ve aynı zamanda da oluşan yanmayı hızla geçirdiği bilinmektedir. Bunun için meyve sıkacağına atacak olduğunuz patatesin suyu çıkarılmalıdır. Daha sonra lahananın iç kısımları yıkandıktan sonra meyve sıkacağında lahananında suyu sıkılarak patates suyu ile karıştırılmasının ardından içilmelidir. Her yemek borusu ve mide yanması yaşanması durumunda içilmesi sonucunda kısa sürede yanma ortadan kalkacaktır.

Yemek Borusunda Yanmasına İyi Gelen Çözümler

Yemek borusunda sık sık gıdaların kaçması sonucunda yanma olması durumu gece uyurken de ortaya çıkabilir. Bu nedenle de kişinin yüksek bir yastıkta uyuması tavsiye edilmektedir. Kişiler uyurken sol tarafına yatması reflü oluşumunu engelleyecektir. Yemekleri her zaman için baharatsız olması, tuzsuz olması ve asitli olmamasına dikkat etmelisiniz.

Sigara içmek, kafein tüketmek ve alkol almak yanma hissinin daha fazla olmasına neden olacaktır. Nane, çikolata, domates, hazır ve işlenmiş gıdaların tüketiminden uzak durmak gerekmektedir.

Kilo sorunu olanların diyete uyması ve kilo vermesi gerekmektedir. Karın bölgesini çok sıkacak kıyafetler giyinmemelidir. Gün içerisinde bol su içmeli ve yediği yemekleri az olmasına ama çok çiğnemesine dikkat etmelidir. Yağsız gıdaların tüketilmesi, protein bakımından zengin olan yiyecekler çok çiğnenerek tüketilmelidir. Her zaman yemek yerken dik oturulmalı, uzanarak yemek yemekten kaçınmalı ve yemekleri yerken yanında sıvı almamaları çok önemlidir. Yemeklerden en az 2 saat sonra uzanması sonucunda yemek borusunda yanma hissi olmayacaktır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 2,50 out of 5)
Loading...

Yorum ekle