Gastrit Sırt Ağrısı Yapar Mı? Gastrit Belirtileri ve İyileşme Süreci

Gastrit, mide zarının iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan enfeksiyon hastalığıdır. Midede yanma, ekşime, ağrı, ağza acı ve ekşi tat gelmesi gibi belirtileri olabilir.

Gastrit Belirtileri

Gastrit kelime anlamı olarak mide mukozası iltihaplanması anlamına gelmektedir. Mide içerisinde, hidroklorik asit nedeniyle mide duvarının zedelenmemesi için var olan zar yapının bakteriler nedeniyle iltihaplanması sonucu ortaya çıkan gastrit tablosu, kişilerde yaşam kalitesini düşürecek şekillerde belirtiler vermektedir. Bu belirtiler şöyledir:

  • Mide yanması
  • Midede ekşime
  • Ağza ekşi, acı tat gelmesi
  • Sırt ağrısı
  • Göğüs ağrısı
  • Mide ağrısı

Gastrit Belirtileri Göz Ardı Edilmemelidir.

Belirtileri arasında görülen sırt ve göğüs ağrısı, insan vücudunun anatomik yapısı nedeniyle yemek borusunun göğüs kafesi içerisinden geçmesinden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Vücut yapısında ağızda yiyeceklerin mekanik sindirimi yapıldıktan sonra yutak, özafagus ve oradan da mideye ulaşır. Midede gastrit nedeniyle oluşan reflü probleminde ise, midenin iç muhteviyatının yemek borusuna çıkmasından kaynaklı sırtta ve göğüste ağrılar görülmektedir. 

Gastrit Ağrısı Sırta Vurur Mu?

Mide, yerleşim olarak sırtın orta bölümünde yer almaktadır. Arka komşuluğu sırt olması nedeniyle gastrite bağlı ağrılar sırta vurur. Bu ağrı ağrı kesici ilaçların alınması ile de kolay kolay geçmemektedir. Mideden kaynaklanan bu ağrıya çözüm olarak genellikle masaj, ağrı kesici ilaçlar kullanılsa da akla iç organların yansıyan ağrıları düşünülmemektedir. 

Sırt ağrısı nedeniyle doktora başvuran kişilerde, ayrıntılı incelemeler sonucunda kişinin gastriti ya da ülseri olduğu saptanabilir. Hastanın öyküsü alındıktan sonra, hastanın belirttiği ağza ekşi, acı tat gelmesi belirtisi nedeniyle dahiliye ya da gastroentoloji bölümüne sevk edilir. Kişinin burada yapılan endoskopik incelemesi sonrasında da kesin teşhis koyulur. 

Gastrit Nedeni

Yiyeceklerle alınan mikroorganizmaların çoğunluğu midenin içindeki aside karşı dayanıksızdır. Aside dayanıklılığı ile bilinen, gastrite neden olan bakteri ise Helicobakteri Plori’dir. Bu bakteri, yiyeceklerle alınmasının ardından mukoza yapısına yerleşerek orada bir enfeksiyon odağı oluşturur. 

Gastriti olan hastaların endoskopik incelemesinde, mideyi kaplayan zarın yer yer kızarmış olduğu gözlemlenir. Endoskopi sırasında zardan alınan biyopsi örneği ve mide sıvısı incelemesi sonrasında bakteri saptanır. Helicobakteri plori nedeniyle enfeksiyondan şüphelenilen kişilerde daha gelişmiş hastanelerde nefes testi ile de tanı koyulabiliyor. Ancak kesin tanı endoskopi yapılarak koyulması daha sağlıklı olacaktır. 

Helicobakteri Plori

Mikroorganizmalar, vücut organları üzerinde ve içlerinde belli noktalara yerleşerek enfeksiyon odaklarına neden olurlar. Vücut dış yüzeyinde oluşan enfeksiyon odaklarının 3 belirgin belirtisi vardır. Bunlar kızarıklık, ateş ve dokunun şişmesidir. Midenin içinde oluşan enfeksiyonda ise sadece kızarıklık bulgusu saptanabilmektedir. 

Gastrit Tedavisi

Sırta vuran ağrı, göğüs ağrısı nedeniyle hastaneye başvuran kişilerde öncelikle kalp ve akciğer hastalıklarından şüphelenilir. Bu şüphe sonucunda hastaya gerekli ayrıntılı testler yapıldıktan sonra bir sonraki aşama olan komşu organların yansıyan ağrıları göz önüne getirilir. Yansıyan ağrılar nedeniyle derinlerin araştırılması sonucunda gastrit tanısı koyulmuş hastalar için ilgili polikliniklere yönlendirme yapılır. 

Tedavisi için hastalığa neden olan bakterinin tespiti sonrasında antibiyotik tedavisine başlanır. Mide mukozasının iyileşmesine de olanak sağlamak için antibiyotik tedavisine ek olarak midenin asidini baskılayıcı ilaçlar tedaviye eklenir. Mukozanın hasar gördüğü durumlarda proton pompası inhibitörleri yani Ulcuran, Nexium, Ranitab gibi tablet şeklindeki ilaçların aç karnına alınması gerekmektedir. Hastalığın derecesine göre alınan mide koruyucu ilaçların dozu arttırılabilir, günde alınabilir maksimum doz üzerinden tedavisi planlanabilir. 

Sırt ağrısı nedeniyle alınan ağrı kesici ilaçlar etkili olmayabilir. Belirtilerin her biri göz önünde bulundurularak yapılan muayene sonucunda hastanın tedavi düzenlemesi yapılmalıdır. 

Gastrit nedeniyle mukozada ya da yemek borusunda meydana gelmiş deformasyonların iyileşmesi zaman alacaktır. Doktorun uygun gördüğü zaman diliminde ilaçları kullanmak ve tedavinin tamamlanması ise iyileşmeyi hızlandırır. Mide koruyucuların aç karnına alınması, içerideki asidi baskılaması ve yemek yedikten sonra salgılanan asidin mukozaya zarar vermemesi içindir. 

Tedavinin diğer bir basamağı ise kişinin beslenme düzeninin oluşturulmasıdır. Gün içerisinde belli aralıklarla ve belli miktarlarda beslenen kişilerde de iyileşme hızlanır. Düzenin yanı sıra hastaların aldığı besinlerin düzenlenmesidir. Ekşi, acı, yağlı, baharatlı gıdalardan uzak durması, asitli, gazlı, kafeinli içeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir. Yasaklanan bu yiyeceklerin tüketilmesi, hastada ilaç kullanmasına rağmen gastritin ülsere, kansere dönüşmesine neden olabilir. 

Gastrit tedavi edilmediği taktirde, midenin içinde yaralar açabilmektedir. Bu yaralar mukozanın deforme olduğu, kas dokusunda delinmelere kadar gidebilen ülserlerdir. Gastritin önüne geçilmediği taktirde hastaları kötü tabloya sürükleyebilir. Mide kanamaları, mide kanserlerine de neden olabilecek gastrit, belirtiler görüldüğü andan itibaren önlemi alınmalı, tedavi edilmelidir. 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle