Bel Ağrısı Nedenleri ve Bel Ağrısı ile Mide Bulantısı İlişkisi
İnsan fizyolojisinde meydana gelen en yaygın sorunlardan birisi olan baş ağrısı ardından sıklık açısından ikinci sırada bulunan bel ağrısına yol açan nedenler ve bel ağrısının mide bulantısına etkileri.
İçindekiler
Bel Ağrısı
Modern toplum yaşantısında insan fizyolojisinde görülen en popüler şikayetlerden birisi de bel ağrısıdır. Baş ağrısından sonra en sık görülen ikinci şikayet olan bel ağrıları, gündelik yaşantıyı doğrudan etkileyebilen sorunlardır. Bu durumda yaşam kalitesi açısından son derece olumsuz etkiler teşkil etmesine neden olur. İş ve sosyal yaşamı doğrudan etkileyen bu problem doğal şekilde meydana gelmeyen ve belirli bir etkene bağlı olarak ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Kesinlikle önem gösterilmesi ve kronikleşmesi ya da şiddetinin artması durumunda mutlaka uzman bir doktor ile gerekli olan tetkiklerin yaptırılması çok önemlidir. Vücuttaki uzun süreli mevcut duruş problemleri ya da çeşitli etkenler ile bel bölgesinde zorlanmaya yol açılması belde kasların, bağların ve eklemlerin tahrip olmasına neden olur. Bu durumda hastanın ağrı semptomu ile bel bölgesinde çok yoğun şekilde karşı karşıya kalmasına neden olur.
Kişinin yaşayacağı beldeki ağrı şikayetlerinin ne kadar şiddetli olacağı ise kişinin ne kadar uzun süre ayakta kaldığı ya da öne eğildiği veya yürüyüş eyleminde bulunduğu ile doğru orantılıdır.
Herhangi bir yaş sınırlaması bulunmasa da genel olarak 35 yaş ile 45 yaş aralığında olan kişilerde görülen bel ağrıları, kadın ya da erkek açısından farklı bir risk değerine sahip değildir. Buna karşın 60 yaş ve üzeri yaşlarda olan kadınlarda bu ağrıdan fazlasıyla şikayet edilebilir. Fazla kilo problemlerinin mevcut olması, hamilelik, çok uzun süre ayakta kalınması ve topuklu ayakkabı giyilmesi gibi faktörler riskin artışına neden olur.
Hamilelik Döneminde Bel Ağrıları
Hamilelik dönemi içerisinde bayanların vücutlarında yaşanan fizyolojik değişimler bacak ve bel bölgesinde yük oluşturur. Özellikle de fetüsün büyüme kaydetmesi ile karın ve bel bölgesinde yaratacağı ağırlık ve baskı belde ciddi yük oluşturur. Bu durumda hamilelik döneminde bayanların bel ağrısı şikayetini çok sık yaşamasına neden olur. Bu şekilde sürekli bel ağrısı şikayeti yaşanması hamilelik sürecinde halsizlik halinin de yoğun olarak yaşanmasına neden olur. Çünkü vücutta bel ağrısı çok fazla kasılma ve tahribata neden olarak hamilelik döneminde fazlasıyla hassas olan vücutta halsizlik ve mide bulantısı gibi etkilerin görülmesine neden olur.
Bel Ağrısı, Mide Bulantısı Yapar Mı?
Bel ağrıları çok ciddi etkileri bulunan ve hastanın gündelik yaşantısını doğrudan etkileyen sağlık sorunlarıdır. Bu yüzden de bel ağrılarının etkilerine karşı daha fazla önem gösterilmesi ve gerekli kontrollerin yaptırılması gerekliliği bulunur. Belde meydana gelen ağrı mide üzerinde ciddi baskıların oluşmasına neden olur. Temel olarak karın bölgesi içerisinde çok ciddi baskı ve yük teşkil eden ağrının, yaratmış olduğu gerginlik ve kasılma durumu da kişinin midesi üzerinde tahribatın meydana gelmesine neden olur. Bu durumda mide bulantısı ve halsizlik oluşumuna yol açar. Çünkü belde yaşanan ağrıların mide ülseri gibi son derece ciddi bir mide probleminin tetiklenmesine yol açar. Bu durumda ‘gastrit’ problemlerinin ortaya çıkmasına yani kişinin midesindeki asitlerin, diğer sıvıların ve besinlerin yemek borusuna kaçarak, buradan ağza ulaşmasına sebep olur. Böylelikle midede hem şiddetli ağrı olur hem de bu tat problemleri ile midede bulantı durumu meydana gelir. Ancak beldeki her ağrının mide bulantısına yol açacağı kesin bir olgu olmadığının unutulmaması gerekmektedir. Çünkü mide bulantısının farklı sorunlardan dolayı da oluşabilmesi mümkündür. Misal olarak mide bulantısı sorunu;
- Gıda zehirlenmesi,
- Uzun süreli yüksek tempoya bağlı adrenalin salımı oluşturan heyecan yaşanması,
- Çok aşırı yemek yenmesi,
gibi durumlar dolayısı ile de meydana gelebilir. Bu çerçevede de mide bulantısı bir rahatsızlıktan ya da sağlık sorunundan kaynaklı meydana gelmiş ise en kısa süre içerisinde uzman hekime başvuru gerçekleştirilmesi gerekir.
Bel Ağrısı Mide Bulantısı İçin Tedavi
Temel olarak ağır bir yük kaldırılması gibi anlık ortaya çıkan yük ve baskıdan dolayı belde ağrının meydana gelmesi durumunda hafif dinlenme ve hareketsizlik ağrının geçmesine yardımcı olur. Ancak hamilelik döneminde de bayanların çok sık karşı karşıya kaldıkları gibi çok uzun süreli bir ağrı belde meydana geliyor ise mutlaka uzman doktora başvuru gerçekleştirilmesi gerekir. Hamilelik dönemindeki ağrılara ilişkin olarak kadın doğum uzmanı yönlendirmesine başvurulması gerekirken, olağan koşullarda ortopedi bölümü uzman doktoruna başvuru gerçekleştirilmesi gerekir.
Bu noktada bel ağrısı ve buna bağlı yaşanan sık mide bulantısı sorunlarına yönelik olarak uzman hekim tarafından fizik tedavi önerebilir. Hastanın belindeki omurilik kayması ya da zedelenmesi gibi bir durumun mideye baskı oluşturarak hem mide bulantısı oluşturmasına hem de hastada genel bir halsizlik hali oluşturmasına karşı fizik tedavi egzersizlerinin uygun biçimde uygulanması önerilir. Bu söz konusu fizik tedai egzersizleri sayesinde hastanın anatomik yapısının olağan durumuna gelmesi sağlanır. Böylelikle de midede oluşturabileceği baskı ve etkiler yok edilir. Ancak bu süreçte midede meydana gelebilen ülser, gastrit ve diğer mide problemlerine karşı çeşitli mide asidi önleyici, midede onarıcı etkiler oluşturan ilaç kullanımı da tavsiye edilebilir.