Kuru Fasulyenin Gaz Yapma Nedenleri Nelerdir?

Sağlığa çok faydalı olan fakat yenildiği zaman gaz yapması ile bilinen lifli gıdalar tüketilmesi ile birlikte çok fazla bağırsak gazı yapması ile bilinmektedir.

Kuru Fasulyenin Gaz Yapma Nedenleri

Kuru fasulye lifli olan gıdalar arasında olmaktadır. Tüketilmesi durumunda bağırsak gazının artması ile bilinmektedir. Bağırsakta ortaya çıkan gazların içerisinde hidrojen ve karbondioksit ayrıca azot bulunmaktadır. Bunlar gaz içerisinde oluşması ile birlikte kokusu bağırsak gazı ortaya çıkacaktır. Fakat lifli gıdalar tüketilmesi sonucunda ortaya çıkacak olan gazlar arasında metan isimli gaz üretilmektedir. Bazı insanlarda metan gazı üretimi daha fazla olmaktadır. Bağırsaklarda gelişen metan gazı oluşması ile birlikte baskı yapacak ve rektum ile birlikte vücuttan atılmasını sağlayacaktır.

Bağırsak gazlarında bazılarının kötü bir kokusu olmaktadır. Bunun sebebi ise metan gazına kükürt bulaşması sonucunda oluşacaktır. Kükürt oranı yüksek olan yiyecekler yenilmesi ile birlikte kötü kokulu yiyecekler gelmektedir. Soğan ya da karnabahar yenmesi sonucunda da kötü kokulu gaz meydana gelir. Kuru fasulye neden gaz yapar sorusu sık sık yiyen kişilerin sormakta olduğu bir sorudur. Bu şeker içeren bir molekül olmaktadır. Bu molekülü mide ve ince bağırsak sindirmemesi sebebi ile besinler arasında bağırsa gazı oluşmaktadır. Fasulye oligosakkarit maddesi yoğun olması sebebi ile sindirim organlarında enzim olamaması nedeniyle gaz oluşmaktadır. Şu maddeler oluşması sonucunda bağırsak gazı oluşmaktadır:

  • Hidrojen;
  • Karbondioksit;
  • Kükürt;
  • Azot.

Yediğimiz gıdaları sindirebilmek için sindirim organlarının düzgün bir şekilde sindirilmesi gerekmektedir. Gıdaları ağız yoluyla başlayacaktır. Gıdaların sindirilmesi için organların rahatlıkla sindirilmesi gerekmektedir. Gıdaların ağız yoluyla sindirilmesi ile birlikte mideye ve oradan da bağırsaklara geçecektir. Ağız yoluyla çiğnenen besinlerin mutlaka çok çiğnenmesi gerekmektedir.

Gaz oluşmasının nedenleri arasında lokmaların çok küçük parçalar halinde olması ve çok çiğnenmesi gerekmektedir.

Kuru fasulye lifli olması sebebiyle de içerisinde bulunan Oligosakaritler lifli bir posa olmaktadır. Tam olarak sindirim sistemi tarafından emilim olmayacaktır. Bağırsaklara geçmesi ile birlikte sindirimi oldukça zor olmaktadır. Bağırsak içerisinde sindirimi tam olamayacağı için sonucunda da ortaya gaz çıkacaktır. Kuru fasulye yenilmesi sonucunda bağırsak gazının oluşma nedeni budur.

Kuru Fasulyenin Gaz Yapmasını Önlemek

Kuru fasulye gaz yapmasını önlemenin yolu vardır. Bunun için gaz yapmasına neden olan oligosakkaritleri bağırsaklara ulaşmadan önce parçalanması sonucunda gaz oluşumunu engellemiş olacaktır. Bağırsak gazı oluşması durumunda kuru fasulyeye bağlı olarak gaz meydana gelmesi ile birlikte kükürt içerisinde bulunması sebebi ile kötü kokulu bir bağırsak gazı vücuttan atılmasına neden olacaktır.

Kuru fasulye bitkiler arasında olan protein açısından ve lif açısından en zengin olan besinler arasında olmaktadır. Vücudun yeterli miktarda enerjisini sağlayacaktır. 

Kuru fasulyenin gaz yapma nedenleri arasında olan Oligosakkaritleri ulaşmaması için yapmanız gereken pişirme sırasında kuru fasulyenin bu maddeden ayrılması gerekmektedir. Bunun için ilk olarak fasulye ayıklanması yapılması gerekmektedir. Daha sonradan 24 saat boyunca temiz suyun içerisinde bekletilmesi gerekmektedir. Suyun arada sırada süzülmesi ile birlikte içerisinde gaz yapacak olan maddenin arınmasını sağlamış olacaksınız. Daha sonrasında ise pişirme işlemini yapmanız gerekmektedir. 24 saat boyunca suyun içerisinde bekletmeli ve daha sonrasında pişirirken ortaya çıkacak olan köpüklerin suyun üzerinden alınmalıdır. Ortada oluşacak gazın sebepleri arasında fasulye pişerken oluşacak gaz olmaktadır. Bu şekilde pişirilmesi sonucunda gaz oluşumunu engellemiş olacaksınız.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle