Hamilelikte Gaz Sancısı Sorunu ve Bebeğe Etkileri Nelerdir?

Hamilelikte sıklıkla yaşanan midedeki gaz birikmesine bağlı gaz sancısı şikayetlerinin anne adayında yarattığı rahatsızlıkla birlikte bebekte ne gibi etkiler oluşturabileceğine ilişkin ayrıntılı açıklamalar.

Hamilelikte Gaz Sancısı Bebeğe Zarar Verir Mi?

Gaz sancısı etkileri

Hamilelikte yaşanan en yaygın sorunlardan birisi de gaz sancısı şikayetleridir. Her hamilelik için olağan bir sorun haline gelen gaz problemleri, özellikle de vücutta gebeliğin de etkisi ile yaşanan değişimler ve hormon artışlarının etkileri ile çok daha etkin şekilde görülür. Bununla birlikte çeşitli mide sorunları ve gerçekleştirilen beslenme hataları gibi pek çok farklı etken nedeni ile midede meydana gelen gaz birikmesi sonucunda gaz sıkışması ve gaz sancısı şikayetlerinin çok şiddetli olarak görülmesi söz konusu olur. İşte bu durumda anne adaylarının midedeki gaz sancısının ve şişkinliğin bebeğe zarar verir mi sorusunu gündeme getiriyor. Midede ortaya çıkan gaz sıkışması ve buna bağlı şiddetli gaz sancısı şikayetlerinin yaşanması temel olarak bebek açısından zarar teşkil etmez.

Anne karnında bulunan bebeğin tüm gelişim süreci içerisinde rahmin koruyucu duvarları arasında bulunur ki böylelikle anne adayının bağırsak ve mide genelinde yaşanan olumsuz etkenler ve sorunlar ile bağlantılı etkiler yaşamaz. Yani anne adayının hamilelik süreci içerisinde çok sık şekilde şiddetli olarak yaşayabildiği gaz problemlerinin ve diğer bağırsak sorunlarının bebek açısından herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Bebek üzerinde doğrudan zarar oluşturmasa da anne adayının sağlığının ve yaşam kalitesinin sağlanabilmesi açısından mutlaka en kısa süre içerisinde midede gaz birikmesine neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması ve doğal tedavi çözümleri ile tedavilerinin sağlanmasına önem verilmesi gerekir. Bu şekilde bebeğin gelişiminde de yaşanabilecek sorunların önlenmesi sağlanabileceğinden, sürecin çok daha sağlıklı bir şekilde tamamlanması mümkün olur.

Hamilelikte anne adayının gaz sorunları yaşaması doğrudan bebeğe zarar oluşturmasa da annenin bu sorunlara bağlı ideal seviyede ve düzenli olarak beslenme gerçekleştirememesinden kaynaklı çeşitli eksiklerin oluşmasından dolayı bebek gelişimi açısından olumsuz etki oluşturabilmesi mümkündür.

Hamilelikte Gaz Sancısı Nasıl Geçirilir?

Gebelikte sıkça yaşanan gaz birikmesine bağlı şiddetli sancılar, bu zorlu sürecin daha da meşakkatli geçmesine neden olabiliyor. Bununla birlikte dolaylı yoldan da olsa bebekler üzerinde olumsuz etkilerinin bulunması nedeni ile anne adaylarının yaşam kalitesini de düşüren gaz sancısı sorunlarının en kısa süre içerisinde çözüme kavuşturulması gerekir. Anne adayının midesinde yaşanan gaz birikmesine yol açabilecek birbirinden farklı pek çok etken bulunur. Geniş neden yelpazesine sahip olan gaz problemlerinde bu nedenlere bağlı olarak ana etkenlerin ortadan kaldırılması ve bebek üzerinde olumsuz etkiler oluşturmasının önüne geçilebilmesi için tedavisinin en hızlı şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Anne adayının gaz sancısı ve şişkinlik ya da diğer mide problemleri nedeni ile beslenmeyi doğru ve ideal biçimde gerçekleştirememesine bağlı olarak bebeğin ve vücudunun gereksinimlerini karşılayamayacak duruma gelmesine neden olabileceğinden bebek gelişiminin olumsuz şekilde etkilenmesine neden olur. Böyle bir tablonun ortaya çıkmaması ve gaz sancısının yaşanması durumunda doğal yöntemler ile çözüm sağlanabilir.

Öğünler 6’ya Bölünmeli

Günde olağan koşullarda sabah, öğle ve yemek olmak üzere 3 ana öğünden oluşan öğün programının gaz sancısı şikayetlerinin yaşanmaması için veya etkisinin hafifletilmesi için öğünlerin 6 ayrı zamanda günün saatlerine yayılması tavsiye edilir. Bu şekilde yoğun ve aşırı yemenin yaratabileceği mide içerisindeki baskıların önlenmesi ve sindirimin daha rahat bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanabiliyor.

Yemeklerin uzun süre ve iyice çiğnenmesi de sindirimi de kolaylaştıracağından, anne adayının gaz sancısı şikayetlerinin önlenmesine yardımcı olur.

Hareket Edilmeli ve Spor Yapılmalı

Normal dönemde dahi hareketsiz yaşamın vücuttaki etkileri çok ciddi düzeyde olumsuz olabileceğinden mutlaka hamilelikte gaz sancısı sorunlarının sıkça yaşanması halinde bol bol hareket edilmesi ve mümkün olduğu kadarı ile spor egzersizlerinin yerine getirilmesi tavsiye edilir. Normal ve sağlıklı bir doğum açısından da uzmanların tavsiyesi olan spor egzersizlerinin uzman doktor tarafından anne adayının ve bebeğinin sağlık durumuna göre belirleyeceği hareketler ile gerçekleştirilmesi gerekir. Bunun dışında öğünler sırasında hafif tempoda yürüyüşler gerçekleştirilmesi de gaz sancısının geçmesi ve önlenmesi açısından çok faydalı olur.

Tuvalet Düzeni Olmalı

Anne adaylarının hamilelik sürecinde yaşadıkları kabızlık, şişkinlik ve diğer sindirim sorunlarından ve aynı zamanda da fiziksel değişimin vücutta yarattığı baskı ve ağrılar nedeni ile tuvalete gitme konusunda pek de istekli olmaması mümkün olabiliyor. Anne adayının mutlaka sık sık tuvalete çıkması da sindirim ve boşaltım sisteminin çok daha rahat olmasını sağlayacağından hem midede hem de bağırsaklarda yaşanabilecek gaz birikmelerinin de önüne geçilebilmesi sağlanabiliyor.

Lifli Gıdalar Tüketilmeli

Lif içeriği yüksek olan gıdalar sayesinde mide içerisindeki sindirimin çok daha hızlı ve çok daha sorunsuz şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olur. Özellikle de lifli gıdaların sindirimi rahatlatması sayesinde artık gaz sancısı sorunları, hamilelikte ciddi bir problem haline gelmekten kurtuluyor. Lifli gıdalar arasında;

  • Yulaf ezmesi.
  • Muz, erik, kavun ve şeftali.
  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler.

yer alır. Bu gıdaların düzenli olarak tüketilmesi gebelikte gaz sancılarının geçirilmesine yardımcı olacağı gibi aynı zamanda da bebeğin gelişimi için gerekli olan vitamin ve minerallerin de vücuda alınmasına yardımcı olur. Bebeğin gelişimini sorunsuz şekilde gerçekleştirilmesi açısından beslenmenin var olan önemine kesinlikle dikkat edilmesi ve doktor tavsiyesiyle yapılacak özel diyet ve beslenme programına uygun olarak hareket edilmesi gerekir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle