Karpuz Gaz Yapar Mı? Midede Şişkinlik Yapan Yiyecekler ve Çözümleri
Karpuz, içerisindeki yüksek miktardaki meyve şekerinden dolayı tüketildiğinde vücutta tam anlamıyla emilemez ve midede şişkinlik yapmaktadır.
İçindekiler
Karpuz Meyvesi Ve Sindirim Sistemi İlişkilendirilmesi
Karpuz içerdiği yüksek miktardaki su ve lif nedeniyle aslında idrar söktürücü olarak bilinmektedir. Karpuzun bir çok faydasına rağmen bir takım zararları da vardır. Bunlardan biri ise, içerisindeki yüksek orandaki meyve şekerinin vücutta emilememesinden dolayı mide ve bağırsaklarda şişkinliğe neden olmaktadır.
İçerisindeki yüksek orandaki meyve şekerinin yanı sıra, içerdiği alerjik reaksiyonları tetikleyen enzimler nedeniyle de bağırsak ve midede emilememesinden dolayı şiddetli şişkinlikler yapmaktadır. Kişinin karpuza karşı alerjisi var ise tükettikten yaklaşık 1 saat sonra vücutta alerji belirtileri görülmektedir. Döküntüler ve kaşıntılar ile kendini gösteren bu alerji, vücut belirtilerinin yanı sıra sindirim sisteminde de sorunlar yaşanmaktadır.
Mide ve bağırsaklarda şiddetli şişkinlikler yapan bu alerji durumuna neden olan enzimler, Malat Dehidrogenaz ve Trioz Fosfat İzomeraz‘dır. Bu enzimler vücuttaki alerjik reaksiyonları etkileyebilecek düzeydedir. Bu nedenle karpuz tüketildiği zaman vücutta alerjik reaksiyonlar ve şiddetli gaz problemi ortaya çıktığında mutlaka bir doktor kontrolüne gidilmesi gerekmektedir.
Ayrıca bağırsaklarda intolerans yaşanmasına neden olan Sorbitol maddesi vardır. Karpuzun barındırdığı maddeye karşı intoleransı olan kişilerin bağırsaklarda emilim sorunları olmasından dolayı aşırı şişkinlik, kabızlık ya da ishal gibi durumlar görülmektedir. İntolerans şikayeti yaşayan kişilerin karpuz tüketimini sonlandırması gerekmektedir.
Mide Şişkinliğine Neden Olan Gıdalar
Midede şişkinlik ve gaza neden olan gıdaların başında kuru baklagiller gelmektedir. Nohut, kuru fasulye, mercimek gibi besin değeri yüksek fakat içerisinde barındırdığı gaz nedeniyle pişirme usullerine uyulmadığı taktirde şişkinlik ve gaz sancısına neden olabilmektedir. Bu tür gıdalar bir gece önceden ıslatılarak pişirildiğinde, içerisindeki gazın pişirme esnasında daha rahat çıkması sağlanır. Böylece kuru baklagiller tüketildiğinde gaz problemlerine neden olmaz.
Karnabahar, brokoli, lahana gibi gıdalar, çiğ tüketiminde oluşan şişkinlik problemi en bilinen gıdalardır. Bu gıdaların iyi pişirilmesinden sonra tüketildiğinde şişkinlik sorunu oluşmayacak ve kişiler bu gıdaları tükettiğinde daha az sorun yaşayacaklardır. Pişirme esnasında suyu bir kaç kere değiştirmek bu gıdaların gazının alınmasına yardımcı olacaktır.
Diğer bir yandan bakıldığında süt ve süt ürünlerinin tüketimi sonrasında yaşanan şişkinlik sorunudur. Bu sorun sütün içerisindeki süt şekerinin vücutta emilememesinden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Bağırsaklarda yaşanan bu sorun, laktoz intoleransı olarak bilinmektedir. Bu tür bir sorunu olan kişilerin, laktozdan arındırılmış şekilde hazırlanmış süt ve süt ürünlerini tüketmeleri daha uygun olacaktır.
Gıdalara karşı alerjisi olan bireylerin, gıda tüketiminden sonra yaygın olarak görülen şişkinlik ve gaz problemleri için hastalara alerjik reaksiyona neden olan gıda yasaklanır. Gıdanın içerdiği maddelere karşı gelişen bu alerji, aynı şekilde o gıdanın içerdiği maddenin tüketilmesi sonucunda da ortaya çıkmaktadır.
Midede Gaz Yapan Gıdalar İçin Tüketim Önerileri
Kuru Baklagiller İçin Tüketim
Gaz yapıcılığı en yüksek olan kuru baklagiller, tüketim öncesinde mutlaka bir gece önceden suya ıslanmalıdır. Suya ıslanmasının amacı, kuru olan gıdanın yumuşayarak pişirme esnasında içerdiği gazı kaynamakta olan suya daha rahat bırakabilmesi içidir. Bu gıdaların pişirmesinde yapılan en büyük hata ise düdüklü tencerede ıslatmadan daha kısa sürede pişirilmesidir. Bu pişirme tekniği kullanıldığı zaman, kuru gıda daha kısa zamanda pişer fakat içerisindeki gazı bünyesinde tutmaya da devam eder. Bu nedenle pişmesi zor olan gıdaların önce ıslatılması, bir taşım kadar kaynatılması (ki bu uygulamada tencerenin üzerinde köpükler oluşacaktır) ve ardından istenirse düdüklü tencerede pişirilmesi gerekir.
Karnabahar, Brokoli ve Lahana
İçerdiği gaz miktarı göz önüne alındığında sebzeler içerisinde gaz yapan en belirgin gıdalardan olan bu bitkiler, pişirilme esnasında yoğun ve kötü bir koku salgılarlar. Bu kötü kokunun ev içerisinde yayılmasına engel olabilmek için bazen düdüklü tencereler kullanılabilmektedir. Karnabahar, brokoli ve lahana gibi gıdalar, yemeden önce hazırlanırken iyice yıkandıktan sonra kaynamaya koyulan gıdaların kaynama suyu bir kaç kere değiştirilebilir. Suyun içerisine hapsedeceği gaz miktarı düşünüldüğünde bu uygulama, değiştirilen suya bitkinin içerisinde kalan gazın geçmesi hedeflenir.
Bir taşım kadar kaynayan gıdalar alınarak süzülür ve ardından tekrar tencereye koyulur. Tencereye tekrar sıcak su eklenerek kaynatılmaya devam edilir. Tamamen pişene kadar devam edilen bu süreç, bitkinin içerisinde hapsolan gazın çıkması sağlanır.
Süt ve Süt Ürünlerinin Tüketimi
Eğer laktoz intoleransı varsa, laktozdan arındırılmış gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Fakat süt tüketimi sonrasında oluşan gaz problemi için sütün tamamen kaynatılması gerekmektedir. Pastorize edilmiş sütlerin bile tüketiminden önce bir taşım kadar kaynatılması içerisindeki gazın çıkması için yeterli olacaktır.
Yoğurt ya da peynir yapmadan önce açıktan alınan sütlerinde mutlaka iyice kaynatılıp içerisinde var olan zararlı bakterilerden arındırıldıktan sonra tüketilmesi gerekmektedir. Sütün kaynatılması ile içerisinde barındırdığı gaz çıkartılmış olur.