Hamilelikte Mide Yanmasına İyi Gelen Yiyecekler

Gebelikte ortaya çıkan mide şişkinliği, gaz ve hazımsızlık sorunu gebeliğin ilerleyen dönemleri içerisinde birçok bayanın şikayeti arasındadır. Geçmesi için yapmanız gerekenler.

Hamilelikte Mide Yanmasına İyi Gelen Yiyecekler

Hamilelikte Mide Yanması

Gebelikte sindirim sisteminde oluşan şikayetlerin başında sindirim sisteminde ki sorunlar gelmektedir. Mide yanması ile yemek borusundan yiyeceklerin ve sıvıların tekrardan dönmesi ile birlikte yanma meydana gelecektir. Bebeğin gelişimi ile birlikte son üç aya girmesi sonucunda gebelikte mide yanması sıklıkla görülmektedir. Bebeğin gelişimi ile birlikte rahmin büyümesi sonucunda mideye ve bağırsaklara baskı yapacak olması sonucunda yemek borusu geri itilmesi sonucunda ortaya çıkacaktır.

Dengeli beslenmek midede oluşan yiyeceklerin sindirilmesinde etkili olan asit miktarının dengelenmesinde yardımcı olacaktır. Bu nedenle de yediği ve içtiklerine dikkat etmesi durumunda gebelikte mide ve yemek borusu yanma şikayetleri ortadan kalkmış olacaktır.

Zencefil Çayı: Gebelikte her zaman için zencefil çayı tüketilmeden önce doktorlarından bilgi alarak içilmesi mide yanmasının ortadan kalkmasında etkili olan bir bitki olmaktadır. Normal çay ya da kafeinli içecekler içilmesinin gebelikte zararlı olacağından bunun yerine zencefil çayı içmesi tavsiye edilmektedir. Mide yanması şikayetlerinin azaldığını anti inflamatuar etkisi sayesinde yatıştıracaktır.

Hindistan Cevizi: Asit dengeleyici olması ile bilinen Hindistan cevizi doğal olarak mide şişkinliğine ve ortaya çıkan gazın yok olmasında etkili olacaktır. Bayanlarda oluşan hazımsızlık sonucunda rahatsızlık hissedecek olduğundan bayanların Hindistan cevizini ya da suyunu içmek oldukça etkili olmaktadır.

Muz: Düşük asit miktarı olan muz meyvesinin mide yanması ve göğüs bölgesinde midenin baskı uygulaması ile birlikte yemek borusunda da yanma meydana gelirse bu belirtilerin yok olmasını sağlayacak olan yiyeceklerden bir tanesi muz olmaktadır. Mide ve yemek borusu yanması şikayetlerini büyük oranda azaltmaktadır.

Tahin: Şişkinlik meydana gelmesi ile birlikte gaz yoğun olarak hissedilecektir. Bu durumda tüketilmesi gereken yiyeceklerden bir tanesi de tahin olmaktadır. Tahin şişkinliğin ve gazın vücuttan atılmasında etkili olacaktır.

Aç karnına 1 yemek kaşığı sade tahin yemek ve daha sonrasında herhangi bir şey yarım saat boyunca yememeniz gaz oluşmasını engelleyecektir.

Yulaf ezmesi: Sindirim sisteminde oluşan sorunlara iyi gelen ve mide mukozasını koruyacak olan bol lifli gıdalar arasında olan yulaf ezmesi sindirim sisteminde rahatlama olmasını sağlamaktadır. Anne adaylarının ilerleyen zamanlarda şişkinlik ve gaz şikayetlerinin artması ile birlikte kişilerin bir kase yulaf ezmesi yemeleri sonucunda şişkinlik ve gaz geçecektir.

Yeşil yapraklı sebzeler: Boğazınızda ve yemek borusunda mide yanması oluşması sonucunda bu şikayetlerin ve şişkinliğin yok olması için sizlerin de sindirim sistemine ait olan organlarda sorun olması durumunda yapacak yeşil yapraklı sebzeler ile birlikte yemekler yapmak ya da salata hazırlamanız mide sorunlarının üstesinden gelecektir. 

Rezene Tohumu: Sindirim sisteminde sorunlar meydana gelmesi ile birlikte ortaya çıkan şişkinlik ve gaz şikayetleri hamile bayanların en çok şikayet etmekte olduğu sorunların başında gelmektedir. Bu durum karşısında kişilerin mide asit miktarının çoğalması nedeniyle ortaya çıkacak olduğundan mide asit miktarını dengelemek için ve daha rahat olabilmek için rezene tohumu ile çay yapabilir ya da rezene tohumlarını çiğneyerek şişkinliğin ve oluşan gazın üstesinden gelebilirsiniz.

Hamilelikte Mide Yanması İçin Öneriler

Mide yanması oluşması ile birlikte bayanlarda hazımsızlıkta başlayacaktır. Bu sindirim sisteminde ortaya çıkacak olan belirtilerin bayanlarda doğum sonrasında kendiliğinden kaybolacaktır. Gebelikte doğumun sonuna yaklaşılması ile birlikte sindirim sorunları başlaması ile birlikte dikkat etmesi gerekenler bulunmaktadır. Daha çoğunlukla şunlara dikkat etmesi gerekmektedir.

  • Sindirimi kolay yiyecekler yenmesi;
  • Çikolata, baharatlı yiyecekler, yağlı gıdalar, kahve tüketmemeli;
  • Az ve sık öğünler tüketmeli;
  • Dik konumda yemek yemeli;
  • Katı sıvı ayrımına dikkat etmelidir;
  • Yürüyüş yapmalı;
  • Yüksek yastıkta uyumalı;
  • Karnı sıkacak kıyafetler giymemeli;
  • Bol sıvı tüketmeli.

Mide yanması ve yemek borusunda yanma hissi olan gebelikte sıklıkla bu sorunu yaşamakta olan bayanların yatmadan önce yemek yemekten kaçınması gerekmektedir. En az 3 saat öncesinde yemek yemelidir. Çok yüksek kalorili olan yiyecekler tüketmekten uzak durmalıdır.

Yemeklerden sonrasında gebelikte bayanların üzerine ağırlık çökmesi görülebilir. Bu dönem içerisinde bayanların kendisini halsiz hissetmesi normal olmaktadır. Yemeklerden sonrasında oluşan halsizlik ile birlikte gebelikte bayanların uzanma isteği artacaktır.

Bu durumda uzanmaları sindirim sisteminin yavaşlamasına neden olacağından mide yanması ve yemek borusunda yanma daha uzun sürecektir.

Turunçgiller içerisinde bol C vitamini barındırmaktadır. Fakat bunlar içerisinde bol miktarda asit oluşmasına neden olacağından kişilerin mide asit miktarında artma olmasına neden olur. Bu nedenle de asit oranı yükselmesi ile birlikte kişilerde şişkinlik ve gaz olacağı gibi aynı zamanda da mide yanması da görülmektedir.

Gebelikte bayanların az yemek yemesi gerekmektedir. Öğünlerini sık sık yemesi ve her porsiyonun az olması gerekmektedir. Yemekleri çok küçük porsiyonlar içerisinde yemeye dikkat etmelidir. Yemek yerken lokmalarını az alması ve çok çiğnemesi durumunda sindirimin daha hızlı olmasını sağlayacaktır. Hazır gıdalardan uzak durmalı ve mümkün olduğu kadar evde yapılan yemekleri yemelidir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle