Mide Yanması Hamilelik Belirtisi Midir?
Hamilelikte salgılanan hormonların kasları gevşetmesi ile birlikte ve kasların gevşemesi sonucunda mide kapakçığının görevini yapmaması ile birlikte mide yanması görülür.
İçindekiler
Mide Yanması ve Hamilelik
Gebelikten öncede bir bayanın reflü gibi rahatsızlıkları olması durumunda gebelik esnasında bu belirtiler giderek şiddetlenecektir. Kişilerde mide bulantısı ve mide yanması hamilelik içerisinde sıklıkla yaşanacak sorunlardan olmaktadır. Gebelik oluşması ile birlikte bayanlarda bazı hormonların aşırı miktarda salgılanması ile birlikte sindirim sistemini etkileyecektir. Bu durumda da sindirim sisteminin doğal olarak işleyişinde bir takım değişikliklerin olmasına neden olacaktır.
Gebelik öncesinde anne adayında yediği ve içtiklerinde herhangi bir sorun olmazken, hormonların fazla salgılanması sonucunda sindirimin etkilenecek olduğundan hormonların salgılanmasından dolayı sindirim sorunları ortaya çıkacaktır. Bu da bebeğin her geçen gün büyümesi ile birlikte sindirimin zorlanması anlamına gelecektir. Bazı gebelikte midede yanma olmasını bayanların çok hafif bir şekilde yaşaması görülmektedir. Fakat bazı anne adaylarında bu mide yanması ve ekşimesi oldukça şiddetli görülecektir.
Mide yanması bayanlarda gebelik dışında da yaşanmakta olsa da çok şiddetli ve kişilerin gerilmesine neden olan bir durum olmayacaktır. Fakat gebelik esnasında mide yanması yaşanması durumunda gebelik esnasında olması durumunda bu kişilerin gerilmesine ve şiddetli yanmanın olmasına neden olacaktır. Gebeliğin ilerleyen zamanlarında ise daha sık olarak ortaya çıkacak olan mide yanması sonucunda bayanların huzursuz olduğu ve bebeğe zarar gelip gelmeyeceği düşünülecektir.
Sindirim sisteminde meydana gelen yanma bebeğe herhangi bir zarar vermese de anne adayının çok ciddi rahatsızlık hissetmesine neden olur.
Hamilelikte Mide Yanması Nedenleri
Hamilelik sırasında progesteron ve relaksin isimli hormonlar gebeliğin ilk anından itibaren yoğun miktarda salgılanacak olması nedeniyle bu hormonlar sindirim sisteminde yavaşlama olmasına neden olacaktır. Bu durum karşısında da anne adayının yiyecek olduğu besinler karşısında midelerinde sindirilmesi zor olacaktır. Midenin boşalmasının gecikmesi zorlaşacaktır. Sindirilmesi zor olan besinlerin yenmesi sonucunda midede kalacak olması nedeniyle yemek borusundan tekrardan kaçacak olması sonucunda da mide yanması ortaya çıkacaktır. Mide yanması ile birlikte ortaya çıkacak olan belirtileri arasında şunlarda görülmektedir:
- Mide ağrısı;
- Göğüs yanması;
- Kalp çarpıntısı;
- Şişkinlik;
- Gaz;
- Kramp;
- Bulantı.
Gebelik boyunca kadınların vücudunun hamileliğe hazırlanması için kasların gevşemesi için salgılanan hormonlar ile birlikte mide ve yemek borusu arasında olan kapakçığın gevşemesi söz konusu olacaktır. Bu durum gebelik esnasında oldukça normal olan bir durum olmaktadır. Kapakçığın esnemesi ve gevşemesi ile birlikte zayıflaması sonucunda yemek borusuna mide asidi ya da yemek atıklarının kaçması sonucunda yanma hissi olur.
Gebelik esnasında bebeğin büyümesi ile birlikte rahim genişleyecektir. Bu durum doğum yaklaşması ile birlikte rahmin ve bebeğin anne karnında büyümesi sonucunda midenin yukarı doğru itilmesine neden olur. Bunun sonucunda da yemek borusunun itilmesi ile birlikte midede sık sık yanma ve ekşime gibi hislerin oluşmasına neden olur.
Mide yanması ve ekşime sorunu hamilelikte hormonların salgılanması ile birlikte hemen başlayacak bir durumdur. Belirtilerin ilk aylardan itibaren başlayacak ve rahmin her geçen gün büyümesi ile birlikte şikayetler şiddetlenecektir.
Gebelik esnasında oluşan mide yanması daha önceden hamilelikten önceki dönemlerde reflü ya da sindirim sisteminde oluşan bir rahatsızlık olmaması durumunda gebeliğin son ayına kadar görülecektir. Doğum yaklaştıkça bebeğin kafasının doğum kanalına ulaşması ile birlikte mide yanması belirtileri de azalacaktır. Gebeliğin son haftalarına girilmesi sonucunda anne adayının rahat nefes alıp vermesi ve mide yanması yaşamaması durumunun bebeğin kafasının doğum kanalında bulunmasıdır. Fakat bu durumda da mesaneye baskı uygulayacak olması sebebi ile gebe kadının sık sık sürekli tuvalet ihtiyacı olacaktır.
Hamilelikte Mide Yanması Tedavisi
Hamilelik esnasında mide yanmasının olması çok rutin bir durum olmaktadır. Bu durumun bebek için herhangi bir zararı olmamaktadır. Normalde mide yanması ve reflü yaşamakta olan kişilere ilaç tedavisi ile bu durumun iyileşmesi sağlanmaktadır. Fakat gebelik esnasında annenin yediği ve içtiği besinlerin plasenta aracılığı ile bebeğe ulaşacak olması nedeniyle ilaç kullanımı mümkün değildir. Bu nedenle de anne adayının yaşamakta olduğu sorunun üstesinden gelmek için doğal yolları kullanarak oluşacak mide yanmasının yok olmasını sağlaması gerekmektedir.
Hem anne sağlığı için hem de bebeğin sağlığı açısından beslenme çok önemli olmaktadır. Sindirimi daha kolay olan besinler yemeyi tercih etmelidir. Az ve sık bir şekilde yemekler yemeyi tercih etmeli ve yiyeceklerini küçük porsiyonlar içerisinde yemesi gerekmektedir. Beslenme programına uyması sonucunda yaşanacak olan kabızlık ya da hazımsızlık sorunlarının da üstesinden gelmiş olacaklardır.
Uyumadan önce en az 2 saat öncesinde yemek yemeli ve yatmaya yakın herhangi bir şey yememeye dikkat etmesi gerekmektedir.
Gebelikte bol bol sıvı tüketimine önem vermektedir. Gün içerisinde en az 2 litre su içmeleri önerilecektir. Fakat gebelik esnasında bayanların yedikleri katı yiyeceklerin yanında sıvı alımının olmamasına dikkat etmesi gerekmektedir. Sıvı alımı sonrasında katı yiyecekleri en az yarım saat öncesinde yemesi gerekmektedir. Aynı şekilde katı gıdalar yedikten yarım saat sonrasında da herhangi bir şey içmemeye dikkat etmelidir.
Özellikle de gebeliğin son aylarına gelinmesi ile birlikte anne adayının yemeklerini çok dik pozisyonda oturarak yemesi önerilmektedir. Uzanarak ya da eğik pozisyonda yemeklerden kaçınmalıdır. Aynı şekilde yatarken anne adayının mutlaka yastığının yüksek olmasına dikkat etmesi gerekmektedir.