Hamilelikte Mide Ekşimesi Çözümleri Nelerdir? Hangi Aylarda Görülür

Hamilelikte görülen mide ekşimeleri, bebeğin rahim içerisinde büyürken yukarıdaki sindirim organlarına yaptığı baskı nedeniyle oluşmaktadır. Bebek, büyüdükçe mideye ve bağırsaklara baskı yapar.

Hamilelikte Mide Ekşimesi

Hamilelik, rahim içerisine yuvalanan bebeğin zamanla büyüyerek üst kısımda bulunan sindirim organlarına yaptığı baskı nedeniyle midede yanma ve ekşimelere neden olur. Gebelikte beslenmeyle bu problemler en aza indirilse de geçmeyebilir. Gebelikte kullanılabilecek sınırlı ilaçlar olması nedeniyle, anne adaylarının belirtilen ilaçların dışında kullanmamaları ve beslenmelerine doktorun önerdiği şekilde düzenlemeleri gerekir. Gebeliğin genellikle son 3 ayında yaşanan mide ekşimeleri, anne adaylarının ilk 6 ayında bebek henüz küçük olduğu için yaşanmayabilir. Fakat anne adayları ilk aylarda aşırı bulantı, kusma yaşamış ise yemek borusunda ve mide mukozasında meydana gelen herhangi bir problem kaynaklı da gebelik boyunca yanma, ekşime, mide krampları görülebilir. 

Gebelikte yaşanan mide problemlerini çoğunlukla besinlerle halledilmesi gerekir. 

Gebelikte artan bazı besin gruplarının ihtiyaçları ile zaten annenin beslenmesi düzenlenmektedir. Hamilelikte artan ferritin, demir, kalsiyum ihtiyaçları dahilinde mutlaka kan testleri yapılıp kandaki oranları ölçülmelidir. Kan testi sonucunda gebeye mutlaka kandaki eksik maddelerin yerine koyulabilmesi için ilaç tedavisi düzenlenmeli, beslenmesi eksik gıdalara göre ayarlanmalıdır. 

Hamilelikte Mide Ekşimesi Çözümleri

Mide yanması şikayeti yaşayan anne adayları, kalsiyum ihtiyacını da karşılayabilmek için süt, yoğurt, ayran gibi alkali besinler tüketmeleri iyi gelir. Mide asidinin, mideye oluşan baskı nedeniyle daha kolay bir şekilde yemek borusuna kaçması durumunda, asidin pH derecesinin yükseltilmesi ile rahatlama sağlanır. 

Midenin ferahlaması için nane çayı iyi gelmektedir. 3 dal naneyi 1 su bardağı kaynar suda 5 dakika demlendikten sonra ılık bir şekilde tüketmek, mideye ferahlık verdiği gibi yatışmasını da sağlayacaktır. 

Çiğ patates suyu, ilk bahar ve son bahar dönemlerinde taze iken sabah ve akşam yarım su bardağı kadar tüketilirse mide yanmasına iyi gelir. Midedeki problemlerde, mide mukozasında bariyer oluşturması ve herhangi bir enfeksiyon varlığı var ise başa çıkması açısında iyi geldiği belirtilen ve içerisinde bulunan maddelerin vücuda herhangi bir zararı olmadığı bilinen çiğ patates suyunun hamilelikte tüketiminde herhangi bir problem olmamaktadır. 

Az ve sık yemek midenin uzun süre aç kalmasına engel olacağı için yanma ve ekşimeye iyi gelecektir. 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde beslenilirken ara öğünlerde doktorun önerdiği şekilde kalsiyumdan zengin gıdaların tüketilmesi de yanmaya iyi gelecektir. 

Yağlı, soslu, kafeinli, kakaolu gıdalar tüketmek mide salgısının artmasına neden olacağı için gebelerin bu gıdalardan uzak durması iyi olacaktır. Zaten hamilelikte kafeinli çay, kahve gibi içecekler demir emilimini etkilediği için içilmesi tavsiye edilmez ve kısıtlama getirilir. Mide problemi yaşıyorsa anne adayı tamamen bırakmasında fayda vardır. 

Yemeklerden sonra anne adayı uzanmak ya da uyumak istiyorsa mutlaka 2 saat kadar beklemelidir. Mide içerisine alınan besinlerin bu süre zarfında sindirim işleminin bitmek üzere olduğu zaman aralığıdır. Anne adayları, bu sürede bebeğe ve kendine iyi gelecek hafif tempo yürüyüşler yapabilirler. 

Mide yanması ve ekşimesi olan anne adayları mutlaka uyurken başı omuzlardan destekleyecek şekilde yüksekte uyumalıdır. Yüksek yatış pozisyonunda, yemek borusu havada kalacağı için yiyecekler kolaylıkla özefagusa kaçmaz ve anne rahatsız olmaz. 

Prospektüsünde ‘Gebelerde kullanıma uygundur.` yazan ilaçları bile doktor kontrolü olmadan kullanılmaması gerekir. Kan, vitamin gibi ilaçlarda kullanılıyor olunması, doktor kontrolünde anti-asit ilaçların kullanılmasını gerektirir. Anne adayının kullandığı ilaçlarla kontrolsüz şekilde kullanılan ekstra ilaç olumsuz etkileşime girebilir. Bu nedenle mutlaka reçeteli ve doktor kontrolünde kullanılması gerekir. 

Gebelikte Beslenme Önerileri

Anne adaylarının gebelikte vücutlarında oluşabilecek eksikleri bilip ona göre beslenmesi gerekir. Ortaya çıkan eksikler belli başlı söyledir:

  • Demir eksikliği
  • Kalsiyum eksikliği
  • B12 eksikliği

Bebeğin büyüme ve gelişmesi için annenin vücudundaki depolardan kullanır. Bu depolar annede dolu değil ise vücutta belli başlı belirtilere yol açar. Bebeğin kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyum, önce dişlerden çekilir ve annede diş çürükleri, diş dökülmeleri, diş eti hastalıkları gibi sorunlar görülmektedir. Annenin bu sorunla başa çıkabilmesi için doktorun önerdiği kadar kalsiyumdan zengin gıdalarla beslenmesi gerekmektedir. 

Demir eksikliği, yine bebeğin büyüme ve gelişmesinde yardımcı, hücre oluşumunda etkili bir maddedir. Bu maddenin azalmasında annede aşırı yorgunluk, unutkanlık, halsizlik ve bayılmalar görülebilir. Bu durumda demirin alınabilecek besini ise kırmızı ettir. Yeterli miktarda tüketildiğinde bir miktar eksiklik tamamlanabilir. 

Bebeğin sinirsel gelişimi için gerekli olan B12 vitamini ise anne adaylarından alınması durumunda unutkanlık, aşırı yorgunluk gibi belirtilerini gösterir. Annenin tüketeceği sebze ve meyvelerle bu vitamini yerine koyması kısmen mümkündür. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle