Hamilelikte Mide Bulantısının Bebeğin Cinsiyetine Etkisi

Gebelik sürecinin ilk üç ayında yaşanan mide bulantısı ve kusma genel olarak hamilelik belirtileri arasında yer alsa da; halk arasında erkek çocuk olacağına dair bir inanışı sembolize etmektedir.

Mide Bulantısına Göre Bebek Cinsiyeti

Hamile bayanların gebelik süreçlerinin dördüncü ayından sonra doğacak yavrularının cinsiyetini ultrason aracılığı öğrenmeleri mümkündür. Ama bu konudaki merakları bebek beklediklerini öğrendikleri andan itibaren yoğun şekilde devam etmektedir.

İsviçre bilim adamları tarafından yapılan araştırma sonucunda hamile bayanlar arasında sabahları mide bulantısı ve kusma sorunu olan bayanların kız çocukları oldukları tezi onaylanmış bulunmaktadır. Hafif bir şekilde hamilelik süreçlerini geçiren bayanlarınsa erkek çocukları olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.

New York kendinde bulunan Colimbia Üniversite tarafından yapılan araştırmalar sonucunda da mide bulantısı ve kusmalar bebeklerin cinsiyetleri hakkında haber vermekte olduğu kanısı ispatlanmış durumdadır. Bebeklerin cinsiyetleri hakkında kesin fikir elde etmek için dört ayın sonunda yapılan ultrason sonuçlarını beklemek gerekmektedir.

Yapılan bu araştırmalarda her ne kadar sonuçlar kesin gibi öne sürülse de gebelikte mide bulantısı olması oldukça normal bir durum olmakta hatta gebeliğin ilk belirtisi olarak sunulmaktadır.  Kısaca hamilelikte yaşanan mide yanması ve mide bulantısının her ne kadar bebeğin cinsiyetiyle yakından ilişkisi olduğu düşünülse de bunun kesin olarak kanıt olduğunu gösteren bir bilimsel sonuç bulunmamaktadır.

Hamile olan bayanların; gebelik süreçlerinin ilk bölümünde ortaya çıkan mide bulantıları annenin hormonlarında oluşan değişikliklere bağlı olarak meydana geldiği bilimsel bir gerçektir. Buna karşılık bazı gebeliklerde bu tür rahatsızlıklara rastlanmaz. Anne adayları mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler olmadan rahat bir gebelik süreci geçirebilmektedir.

Gebelikte Mide Bulantısı

Mide bulantıları, mide yanmaları, kusma, yemeklerden iğrenme, şişkinlikler, yorgunluk, baş dönmesi gibi bir yığın hamilelik bulguları bulunmaktadır. Bu bulgular her bebek bekleyen bayanların yaşadığı rahatsızlıklar arasında yer alsa da; bütün hamilelerde bu sorunlarla karşılaşılacak diye kesin bir hüküm yoktur. Her kadında aynı şikayet aynı şiddetle yaşanmaz.

Gebelikte Mide Bulantısı ve Bebek Cinsiyeti

Mide bulantıları hamilelik sürecinin ilk aşamalarında kendini gösteren bir belirtidir. Karyonik gonadotropin ve östrojen hormonlarında olan artışa bağlı olarak kendini gösterir. Gebelik döneminin üçüncü ayından sonra bu şikayetler kendiliğinden geçer. Dolayısıyla bilimsel olarak bu şikayetlerin bebek cinsiyetiyle herhangi bir ilişkisi olmadığı ortadadır. Fakat hormonlardaki değişim ve artışa bağlı olarak ortaya çıkan bu bulantıların genellikle ikiz çocukla ilgili olduğu düşünülmektedir. Hamile bayanların yüzde yirmi beşinde gebelik süreçlerin başında mide bulantısına ve paralelinde oluşan kusmaya rastlanabilmektedir. Yüzde ellilik bir kısmında ise kusma olmadan sadece mide bulantısına rastlanılmaktadır. Geri kalan yüzde yirmi beşinde ise ne mide bulantısı ne de kusma gibi şikayetlerle karşılaşılmaktadır.

Gebelikte mide bulantısının ve kusmanın bebeğin cinsiyetiyle herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Bilhassa hamilelik hormonlarının yüksek oranda olduğu çoğul olan gebeliklerde veya üzüm gebeliği olarak da adlandırılan hamileliklerde mide bulantısı daha yaygın olarak ortaya çıkmaktadır.

Cinsiyet Tahmini

Hamilelik süreci anne adaylarına bebekleriyle ilgili her konuda sabırsızlık ve merak oluşturduğu bir dönem içermektedir. Bebeğin cinsiyeti annelerin en çok merak duydukları konuların başında gelmektedir. Annenin yüzünde ve vücudunda ortaya çıkan değişikliklere göre bebeklerin cinsiyeti hakkında fikir öne sürülmesi toplumumuzda oldukça yaygınlaşan bir durumdur. Pek çok tahmin yönteminin bilimsel geçerliliği olmamasına rağmen tutarlılık oranı oldukça fazla olmaktadır.

Annenin karnının; bebeğin gelişimi sırasında aldığı biçimler, yüzünün şekli, genel olarak sabahları oluşan bulantılar, ekşi veya tatlı yenmesi; bebeklerin kız mı yoksa erkek mi olacakları konusunda tahmin yürütmelerine yardımcı olmaktadır. Yapılan bu tahminlerin doğruluk paylarının ne kadar gerçekçi olduğu dördüncü ayın sonunda yapılan ultrason testinde kesin olarak ortaya çıkmaktadır.

Hamilelik sürecinde anne adaylarının karınlarında taşıdıkları bebeklerinin cinsiyetleri konusunda farklı etkenlere dayanarak tahminlerde bulunmak oldukça eğlenceli bir oyun haline gelmektedir. Bir takım anneanne yöntemleri denilen usullerle cinsiyet hakkında tahminler yapılabilmektedir.  Bunlar genellikle rivayet olup, gerçekle ilgisi olmayan inanışlardır. Bu rivayetler arasında en yaygınları;

  • Sabahları mide bulantısı oluşması
  • Yüzünde ve vücudunda oluşan değişimler
  • Tatlıya veya ekşiye doğru yönelmeler
  • Karnının sivri veya yassı olması

Şeklinde ortaya koyulan iddialar olmaktadır.

Cinsiyet Tespiti Yapılması

Bebeklerin cinsiyetleri; döllenme sırasında yumurtanın spermle birleştiği anda kesin olarak oluşmaktadır. Bunun yanında kız veya erkek bebeklerin gelişim süreçleri onuncu haftaya kadar birbirleriyle aynı şekilde devam etmektedir. Bu sebeple ultasron aracılığıyla cinsiyetin kesin olarak saptanması on birinci haftanın sonunda gerçekleşebilmektedir. Fakat bu tahminler on beşinci haftaya kadar yanılma olasılığına sahip olmaktadır.

Ultrason tespitinden başka bebeklerin cinsiyetleri kesin olarak tespit edilmesi kromozomlarda yapılan incelemelerle saptanabilmektedir. Fakat bu test için amniyon sıvısına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sıvının da anneden alınması bebek açısından riskler ortaya çıkarabilmektedir. Bu nedenle kromozom testi genel olarak tercih edilen bir cinsiyet araştırma yöntemi olmamaktadır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle