Bebeklerde Gaz Sancısına İyi Gelen Şeyler ve Doğal Çözüm Yolları

Bebeklerde gaz sancıları giderilmesi konusunda doktor tarafından verilen ilaç tedavisi yanında bebeği rahatlatıcı ılık havlu, masaj gibi doğal yöntemler bulunmaktadır.

Bebeklerde Gaz

Yeni doğmuş olan bebeklerin belli bir ayı aşana kadar yoğun şekilde gaz sancılarıyla karşılamaları oldukça doğal olan bir sorundur. Bazı durumlarda bebeklerin çektikleri bu sancılar anne ve babalar açısından endişe ve panik sebebi olabilmektedir.

Bebeklerin bağırsaklarında meydana gelen gazlar; bağırsakların lümen yapısını örten ve sancı ve ağrılara sebep olan köpükle mukoza karışımıdır. Oluşan ağrı ve sancılara bağlı olarak bebeğin davranışları değişir. Huzursuzluğu yoğun hissedilir. Sürekli ağlamaya ve hareket etmeye başlar. Minik kollarını ve bacaklarını bükerek ser hareketler yapmaya başlar. Bilhassa beslenme sırasında ve sonrasında bu durum artmaktadır.

Sindirim sistemi tam olarak gelişmemiş olan bebekler, içinde olduğu yeni etkiler, dışarıdan almakta olduğu etkenler, gelişmeye başlayan duyarlılıkları bebekleri genel olarak stres altında tutabilmektedir. Buna gaz sorunu da eklendiğinde çevrelerinde bulunan insanlara zor ve panik yaratan anlar yaşayabilmektedirler.

Bebeklerde Gaz Sorunu

Bebekler etraflarına karşı duyarlıdır. Bu nedenle gaz sancıları sırasında strese giren bebeklerin etrafında bulunan insanlar sakin olmalı ve bu sakinliği bebeklerine aktarmalıdır. Bu bebeklerin desteğe ihtiyaçları olduğu an; aradığı yardımı en güvenilir kaynaktan alacağı konusunda güven duymasına sebep olacaktır 

Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Bebeklerde oluşan gaz sorununun tedavi edilmesi konusunda birçok yöntem bulunmaktadır. Doktorlar tarafından verilen ilaç tedavisini yanında; annenin hem kendi hem de bebeğinin beslenmesi konusunda alacağı önlemler, ılık su uygulamaları, masajlar, bitkisel çaylar ve kürler bebeklerde gaz sorunu tedavisinde uygulanan yöntemler arasında yer almaktadır.

Bebeklerde gaz oluşumu oldukça sık rastlanılacak ve bebek belli bir ayı doldurana kadar sürekli tekrarlayacak bir problem olmasına bağlı olarak uygulanacak tedavi yöntemi belirlenmesinde oluşum nedenin saptanarak ortadan kaldırılması önemli bir ayrıntı olmaktadır.  

Bebeklerde gaz oluşumunun nedeni ya bebeğin hava yutmasıdır, ya annenin gaz yapıcı besinlerle beslenmesidir, ya da annenin ve bebeğinin üşütmesidir. Bu nedenle anne ve bebek açısından beslenme konusundaki yakın ilişki göz önünde tutularak;  uygulanacak tedavi yöntemleri arasında en önemli aşama annenin hem kendini hem de bebeğini gaz oluşumuna karşı koruması olmaktadır.

Gaz sancıları bebeklere herhangi bir zarar vermez. Bu nedenle anne ve babaların paniğe kapılmalarına gerek yoktur. Oluşan bu sorun sadece bebeğin o an için canının yanmasına sebep olur. Bu sancının tamamen dindirilmesi o an için mümkün olmasa da anne ve baba bebeklerine yardımcı olarak sancının minim seviyeye inmesi konusunda gereken desteği verebilirler. Bunun yanında doktorlar tarafından gaz giderici damlalar veya fitiller medikal tedavi olarak oldukça sık uygulanmaktadır. 

Önleyici Tedbirler

  • Gelişmekte olan sindirim sistemleri konusunda en uygun beslenme kuşkusuz anne sütü olmaktadır. Bu nedenle bebeklerin mümkün olduğu kadar uzun bir dönem anne sütüyle beslenmeleri gerekmektedir.
  • Beslenmesi tamamlan bebek, o an için şişkinliği olmasa bile gazı çıkarılmadan yatırılmamalıdır.
  • Bebeklere sıkan ve karın kısmında baskı oluşturan kıyafetler giymemeleri gerekir.
  • Emzirme sırasında bebekler yatay olarak tutulmak yerine dik pozisyonda tutulmaya dikkat edilmelidir.
  • Emzik kullanılması durumunda; bebeğin bulunduğu aya ve ağız yapısına uygun olmasına dikkat edilmelidir. Ağzına göre küçük veya büyük olan emzikler, bebeklerin hava yutmasına buna bağlı olarak gaz oluşumuna sebep olmaktadır.
  • Emziren annelerin kendi besinlerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Gaz oluşumuna sebep olan besinlerle beslendikleri takdirde; mide ve bağırsaklarında oluşan gazların süt yoluyla bebeklerine geçebilecekleri konusunda bilinçli olmaları gerekmektedir.
  • Bebekler kendi halinde ağlarken bırakılmamalıdır.

Gaz İçin Masaj

Bir dizi egzersiz yapılarak yeni doğanların karınlarıyla temas kurulup, sorun yaratan gazın çıkarılması sağlanabilmektedir. Bebeklerin gaz sorununa karşı yapılacak olan masaj aşamaları şu şekildedir:

  • Bebek sırt üstü yatırılır. Karnı yumuşak hareketlerle daireler çizerek ovalanır
  • Bebek sırt üstü yavaşça yatırılır. Ayakları dizden bükülerek karnına doğru çekilir. Karnı yumuşak hareketlerle yavaşça ovalanır.
  • Bebek yüz üstü yatırılır. Başının rahat bir şekilde nefes alabileceği konumda olmasına özen gösterilir. Sırtı yavaşça daireler çizerek ovalanır.
  • Bebek sırt üstü yatırılır. Karnına masaj yapan kişi ellerini yerleştirir. Yukarıdan aşağı doğru ütü yapar gibi karnı ovalanır. Bacaklar yükseltilir.

İyi Gelen Şeyler

Üç haftalık bebeklerden üç aylık bebeklere kadar; yeni doğanların ortak sorunu olan gaz sancıları keskin, delici çığlık çığlığa ağrılarla birlikte hem aileye hem de bebeğe zor anlar yaşatan ciddi bir sorundur.

Bebeklerin gaz sancıları bazı durumlarda tamamen yok etmek mümkün olamayabilmektedir. Fakat sancı ve ağrılara sebep olan gazın azalması konusunda bebeğe yardımcı olmak mümkündür.

  • Bebeklerin ağrıları veya sancıları olduğu anda rahatlamasını sağlamak için ilk olarak anne ve babaların rahat olması gerekmektedir.
  • Bebeklerin kendilerini o an için güvende hissetmeleri açısından; sıcaklığınızı hissetmeye ihtiyacı vardır. Bu onun çektiği sancının hafiflemesine de yardımcı olacaktır.
  • Gaz oluşum durumunda bir ısıtma yastığı veya ılık bir havluyla midesinin ve karnının üzerine tutun
  • Rzene çayı
  • Papatya Çayı
  • Karahindiba çayı
  • Zencefil çayı
  • Anason çayı
  • Dereotu suyu
  • Maydanoz suyu


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle