Hamilelikte Akşam Oluşan Mide Bulantıları ve Önleyici Tedbırler

Hamilelik belirtisi olarak kabul edilen mide bulantıları; genel olarak sabahları karşılaşılabilen bir rahatsızlık olsa da bu durum günün herhangi bir saatinde veya akşamları da oluşabilen bir sorundur.

Hamilelikte Gece Bulantıları

Mide bulantısı denildiğinde ilk olarak akla gelen yeni bebek haberidir. Hamileliğin bilinen en önemli belirtilerinden biri olarak kabul edilen; mide bulantıları gebelik sürecinde anne adaylarının sıklıkla yaşadığı bir problemdir. Anne adayları; hamilelik sürecinin ilk ayları içinde yoğun bir şekilde mide bulantısı ve kusma sorunları ile karşılaşılabilmektedir. Hamilelik süreci içinde değişen hormonlarında etkisiyle; anne adaylarının midesi oldukça hassas olmaktadır. Ufacık bir koku ya da yenilen bir yemeğin, bulantıya neden olabileceği gibi hormonlardaki artışa bağlı olarak da bu sorun ortaya çıkabilmektedir

Sıklıkla karşılaşılan mide bulantıları anne adaylarında genellikle sabahları ortaya çıkmaktadır. Bu bulantıların bazı durumlarda akşam saatlerinde de oluşması normal bir durum kabul edilebileceği gibi, daha farklı ve ciddi bir sağlık probleminin belirtisi de olabilmektedir.

Hamile bayanlara zorlu anlar yaşatan, hayatının kalitesini etkileyen mide bulantıları genellikle sabahları oluşmaktadır. Bu nedenle mide bulantılarına sabah hastalığı ismi de verilmektedir. Bu sorunun hafif bir şekilde atlatılabilmesi için; anne adaylarının, ilk üç ay sürecinde kötü kokulardan mümkün olduğu kadar uzak durmaları ve ağır yemek yememeleri gerekmektedir.

Hamilelik döneminin ilk ayında sabahları meydana gelen mide bulantıları ve kusmalar hamilelik ilerledikçe artmaya başlar. İlerleyen süreç içinde bu bulantılar geceleri de ortaya çıkmaktadır. Dördüncü aydan sonra hafifleyen bu sorun hamileliğin son aylarında tekrar artış gösterir.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Bayanlarda mide bulantısı denildiğinde ilk olarak akla hamilelik gelmektedir. Gebelik belirtileri arasında önemli bir yer tutan bulantılar genel olarak sabahları karşılaşılsa da bazı durumlarda geceleri veya günün her hangi bir diliminde oluşabilmektedir. Hamilelik sürecinin ilk zamanlarında meydana gelen kusmalar gebelik nedeniyle olmayabilmektedir.  Tiroid bezi rahatsızlıkları, safra kesesi sorunları, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, idrar yolu rahatsızlıkları, apandisit, gibi rahatsızlıklara bağlı olarak da gebelik döneminde mide bulantısı ve kusma ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle; her ne kadar normal bir durum kabul edilse bile; kusma ve bulantı olaylarında her ihtimali göz önünde bulundurarak doktorunuzla irtibata geçmeniz gerekmektedir.

Mide bulantısı paralelinde kusma gibi sorunlar yaşayan annelerde kilo kaybı da oluşması durumunda, bu sorudan bebeğinde etkilenme ihtimali söz konusu olabilmektedir. Bu tür problemleri yaşamakta olan anne adaylarında bulantı yüzünden yetersiz beslenmeye bağlı olarak erken doğum, kanama veya düşük doğum yapma ihtimali söz konusu olabilmektedir.

Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Geceleri yenilen yemeklerin hazmı gündüze oranla daha zor olmaktadır. Karnında yeni bir can büyüten annelerin; canının olur olmaz saatlerde, olur olmaz şeyler çekmesine toplum içinde aşerme denilmektedir. Hatta anne adaylarının canının çektiği şeyi istediği zamanda yemesine bağlı olarak, doğduktan sonra bebeğinin vücudunun herhangi bir bölgesinde doğum lekesi oluşabileceğine dair yaygın inanışlar bulunmaktadır.

İki canlısın diye bir kılıfa sığınmadan yemek yeme alışkanlığının çok bozulmasına, bilhassa geceleri ağır, mideyi yoracak, baharatlı yiyecekler yenilmemesine özen gösterilmesi; gece oluşacak mide bulantılarını minimum seviyeye indirecektir. Anne adaylarının doğum öncesi akşam bulantılarının azalmasını sağlayacak bir takım doğal tedbirler bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hamile bayanların dinlenmelerine özen göstermeleri gerekmektedir.
  • Kendilerine hareket kısıtlaması getirmeli, ağır ve yavaş hareketler etmeleri oldukça önemli bir ayrıntıdır.
  • Yediklerine dikkat etmeli; bilhassa akşam saatleri içinde; özellikle yatma zamanına yakın, ağır ve midenin yorulmasına neden olacak gıdalar tüketmemeleri gerekir. Ağır kokusu olan, yağlı besinlerle baharatlı gıdalardan uzak durmaları gerekir.
  • Aç kalmamaları gerekir. Midenin boş olmasına bağlı olarak mide asitleri çoğalacak buna bağlı olarak da bulantının artmasına neden olscaktır.
  • Fiziksel olduğu kadar ruhsal yapısının da rahat olmasına önem vermesi; stresli ortamlardan kaçması oldukça bu konuda oldukça önemlidir. Psikolojik sorunlar zaten hormon dengesi bozulan annelerde özellikle akşamları mide bulantısı oluşmasına neden olabilmektedir.
  • Uykusuzluk akşamları oluşan bulantıların oluşmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle anne adaylarının uyku düzenlerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Rahat uyumaları için gerekirse uyku maskesi kullanabilirler.
  • Çay ve kahve gibi kafein içerikli içecekleri mümkün olduğu kadar az tüketilmelidir.
  • Midenin sürekli olarak dolu halde bulunması, bulantılar açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle öğünlerdeki porsiyonları mümkün olduğu kadar azaltıp sık bir şekilde yemek yemeye özen gösterilmelidir.
  • Meyveler ve sebzeler bulantıların azalmasına yardımcı olacak; mideyi rahatlatacaktır. Bilhassa meyvelerde bulunan potasyum mide asitlerini dengelemektedir.
  • Akşamları protein açısından zengin besinler tüketmeye özen gösterilmelidir. Proteinler kan yer alan glikoz oranının dengelenmesine yardımcı olacaktır.
  • Fiziki olarak yapılan bazı aktiviteler akşam bulantılarının azalmasına yardımcı olmaktadır.
  • Rahat giyinmeye özen gösterilmelidir. Rahat ve gevşek olan giysiler bulantılarının azalmasına yardımcı olur.
  • Ağır kokulardan uzak durulmalıdır. Parfüm seçimine özen gösterin.
  • Akşamları doktor tarafından önerilen mide asitlerini dengeleyen ilaçlar kullanılabilmektedir.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle