Gebelikte Gece Mide Bulantısı Nedeni, Gebelikte Mide Problemi Çözümü

Gebeliğin ilk 3 ayında görülen mide bulantıları hormonal değişime bağlı yaşanmakta. Son 3 ayda görülen mide bulantısı, bebeğin mideye yaptığı baskıdan oluşur.

Hamilelikte Gece Mide Bulantıları

Hamileliğin ilk aylarında görülebilen mide bulantıları ve kusma şikayetleri, anne adaylarının gebelik sürecinde yaşadığı hormonal değişimlere bağlıdır. Bu şikayetler anne adayının bünyesine göre farklılık göstermektedir. Bulantı ve kusmalar bazı kişilerde 1-2 hafta kadar sürerken, bazı anne adaylarında doğuma kadar devam edebilmektedir. Mide bulantısı belirtisi, hamilelik belirtisi bile sayılabilmektedir. 

Gebeliğin son aylarında yaşanan mide problemleri ise, bebeğin karın içerisinde daha fazla yer kaplaması yani büyümesi ve iç organlara özellikle mideye yaptığı baskı nedeniyle oluşmaktadır. Gece yaşanan mide bulantılarının da sebebi buna bağlanmaktadır. Hamilelikte yaşanan gece bulantıları, anne adayı yattığında bebek karın içerisine bir miktar daha yerleşir ve mideye daha fazla baskı oluşur. Bebeğin hareketlerinden etkilenen mide bulanmaya çok müsaittir. İçi dolu olan mide ise kusma eylemi ile içini boşaltmak ister. 

Annelerin yaşadıkları mide problemleri, annenin ve bebeğin beslenmesini etkileyecek düzeyde ise tıbbi tedavinin başlanması gerekebilir. Tıbbi tedavi öncesinde mutlaka annenin beslenmesinin de düzenlenmesi gerekir. Mide bulantısına neden olmayacak, geceleri midesini etkilemeyecek şekilde beslenmesi gerekmektedir. 

Hamilelikte yaşanan mide bulantısı belirtisi, toplumda yanlış inanışlarla süslenmiştir. Bunun asıl nedeni, bebeğin karın içerisinde büyümesi ve iç organlara yaptığı baskı nedeniyle oluşmaktadır. Bebeğin rahim içerisinde hareket etmesi ve midenin bu hareket sonucunda bulanmaya başlaması çok normal bir süreçtir. Bu bulantı belirtisi, anne adaylarının gebeliğin son aylarında görülmesi nedeniyle endişeye kapılabilir. Olası bir mide probleminin de belirtisi olabileceği gibi, çoğunlukla yaşanan bu problem bebeğe bağlanmakta ve olağan karşılanmaktadır. 

Akşam yemeklerinden hemen sonra yatmak ya da gece ara öğününden hemen sonra yatmak, mide doluyken zaten var olan baskıyı arttırmaktadır. Midenin aşağıdan yaşadığı baskı, içerisinin de dolu olması nedeniyle yaşanan bulantı, kusma eylemine kadar gidebilmektedir.

Bu son dönemde yaşanan reflü problemi nedeniyle de, mide içeriğinin yemek borusuna hatta yutağa kadar çıkması öğürme refleksini tetikleyebilir. Öğürme refleksinin tetiklenmesi ile de bulantı ve kusmalar görülebilmektedir.

Bitkisel Çözümler

Annenin beslenmesini ciddi düzeyde etkileyen bulantı ve kusmalar için tıbbi olarak tedavi başlanabilir. Her tıbbi tedavinin bir yan etkisi olduğu düşünüldüğünde ve özellikle bebek üzerindeki etkileri olabileceği var sayılarak anne adayları genel olarak her zaman tükettikleri besinlerin bulantıyı azaltıcı etkileri olanlarına yönlendirmek gerekmektedir. İlk olarak beslenmesi düzenlenen anne adaylarının, bulantıyı azaltıcı etkisi olan ve bebek üzerinde zararı bulunmayan bitkisel çaylar, kürler kullanabilir. 

Kök Zencefil Çayı

  • Baş parmak büyüklüğünde kök zencefil 
  • 1 su bardağı su

Kök zencefil yıkanır ve 3’e veya 4’e (kalınlığına göre) bölünür. Bölünen zencefiller, kaynamakta olan suya atılarak 5 dakika daha ağzı kapalı şekilde kaynatılır ve ocaktan alınarak ılımaya bırakılır. Ilıyan zencefil günde maksimum 2 fincan kadar tüketilir. 

Bitkisel çaylar tüketilecekse eğer doğum için takibi yapan doktor ile mutlaka iletişime geçilmelidir. Bulantı için ilaçlar kullanılıyorsa etkileşime geçebilir ve vücuda zararlı hale gelebilir. Zencefilin acı tadından dolayı içemeyenler içerisine 1 çay kaşığı kadar ılık haldeyken bal koyabilir. 

Limonlu Nane Çayı

  • 2 dal taze nane,
  • 1 dilim limon

1 fincan kaynar suya malzemeler koyularak ağzı kapalı şekilde 10 dakika kadar demlenmesi beklenir. Demlenen çay ılık şekilde tüketilir. 

Bitkinin tazeyken tüketilmesi, kurutulmuş yapraklara göre daha etkili olduğu sanılmaktadır. Tadı nedeniyle tüketemeyen kişiler içerisine 1 çay kaşığı balı ılık halindeyken koyup tüketebilirler. Tek başına günde 2 fincandan fazla tüketilmemelidir. 

Beslenme Önerileri

  • Anne adayları geceleri ağır ve yağlı yiyecekler yerine daha hafif ve sebze ağırlıklı besinler yiyin.
  • Tüketilen sebze ve meyvelerin asitli olup olmadığına dikkat edin. 
  • Tüketilen gıdaların gaz yapıcı olmamasına özen gösterin ve bu gıdaların (özellikle kuru baklagillerin) gazlarını aldırdıktan sonra yiyin. 
  • Az ve sık beslenmeye özen gösterin.
  • Alkol ve sigara tüketimini sonlandırın.
  • Yemek kokuları veya ağır parfüm kokuları bulantıyı tetikleyeceği için bunlardan uzak durun.
  • Bol bol sıvı tüketmeye özen gösterin. 
  • Hazır, işlenmiş gıdalar tüketmeyin. 
  • Acı, baharatlı, ekşi gıdalar tüketmekten sakının. 
  • Mümkün olduğunca ilaç kullanımından uzak durun. 
  • Gebeliğin belli döneminde kullanılan vitamin ve demir preparatları, sindirim sistemi üzerinde bazı etkileri olabilir. Bu etkiler gözlemlendiğinde doktorunuza başvurun. 


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle