Çocuklarda Reflü Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Reflü çocuklarda ve bebeklerde de görülmekte olan bir hastalık olmaktadır. Yemek yedikten sonra tükürme ya da kusma görülebilir. 18 aya kadar normal bir durum olarak değerlendirilmektedir.

Çocuklarda Reflü

Bebeklerde ve çocuklarda reflü çok sıklıkla görülen bir sorun olmaktadır. Daha çok 2 yaşına geldiği zaman düzelme görülecektir. Yiyeceklerin bir bebeğin ya da çocuğun karnından geri dönmesi sonucunda ortaya çıkan duruma reflü adı verilmektedir. Bu durum sonucunda da bebek ya tükürecek ya da kusacaktır. Bu durum 4 aylık bir bebek olması durumunda son derece üst seviyeye çıkmış olacaktır. Fakat buna rağmen korkutucu bir durum değildir. Genellikle 18 aylık olması durumunda olması sonucunda ise bu durum sağlık açısından bir sorun olduğuna işaret edecektir. Bu rahatsızlık sağlıklı bebeklerde de görülme ihtimali vardır. Bebeğin sağlıklı bir şekilde beslenmeyi alması, beslenmeyi reddetmemesi ve gelişiminde bir sorun olmaması durumunda korkutucu bir durum olmayacaktır. 

Çocuklarda Reflü Belirtileri

Çocuklarda reflü oluşmaya başlaması durumunda mide asidinin ağzına gelmesi sonucunda kusma meydana gelecektir. Bunun dışında da bir takım belirtiler olaraktır. Reflü oluşması sonucunda hastanın yeterli aside sahip olmaması sonucunda belirtiler oldukça farklı olacaktır.

  • Tükürme ya da kusma;
  • Yemek yemeyi istememek;
  • Yutma zorluğu;
  • Yemek yerken sinirlenme;
  • Sürekli hıçkırık;
  • Kilo alamama;
  • Sık sık öksürük;
  • Göğüs ağrısı;
  • Mide yanması;
  • Uyku problemleri.

Bu yukarıdaki belirtilerin uzun bir süre devam etmesi genellikle görülen bir belirti olmamaktadır. Ciddi bir gastroözofegal reflü olması durumunda 18 aydan daha uzun sürecek bir dönem içerisinde görülecektir. Mide asidinin ağza gelmesi sindirim sularını tükürmesi daha çok 4 aylık dönemde en çok görülen durum olmaktadır. Bu durum 12 aylık ya da 18 aylık dönem içerisinde yukarıda yazmış olduğumuz belirtiler kendiliğinden yok olacaktır.

Çocuklarda Reflü Nedenleri

Mide asidinin özofagusa geri dönmesi sonucunda oluşacaktır. Bebeklik döneminde ve çocuklarda çok yaygın olarak görülmektedir. Daha çok beslenme sonrasında görülecektir. Tam olarak nedeni bilinmiyor olsa da ortaya atılmış bir kaç teori bulunmaktadır. Alt özofageal sfinker yemek borusunun alt bölümünde bulunan ve midenin içerisine giren gıdanın izin verecek olan orada kalmasını sağlayacak olan ve geri dönmesini sağlayacak kasın tam olarak gelişmemesi sonucunda ortaya çıkacaktır. Bu durum bebeğin tükürmesine ve kusmasına neden olacaktır. Bazı kişilerde özofagus normalden daha kısa olmaktadır. Bu durumda da dar ya da tahriş olması sonucunda ortaya çıkacak bir durum olacaktır. 

Ayrıca bebeğin çok fazla beslenmesi sonucunda asit reflüsü oluşması mümkün olacaktır. Fazla beslenen bebenin asit reflüsü oluşması ihtimali bulunmaktadır. Bebeğin sık sık beslenmesi gerekmektedir. Fakat tüketeceğinden çok yemek vermek bebeğin midesinde asit reflüsü olmasına neden olacaktır.

Bebeğin büyümesinde bir sorun olmaması durumunda pek ciddiye alınacak bir durum olmayacaktır.

Çocuklarda Reflü Tedavisi

Bebeğin sürekli olarak tükürmesi ya da kusması durumunda beslenme şeklini değiştirmeniz gerekmektedir. Özellikle de anne sütü emen bebeklerin daha sık sık emzirmeniz gerekmektedir. Eğer biberon kullanmanız sonucunda içerisinde hava kaçağının olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Bebek istemeden emzirmek bebeğe fayda sağlamayacak aksine zarar verecektir. Bebeğin uyku pozisyonu çok önemli olmaktadır. Bebek sık sık ağzına gelenlerden dolayı uyanacaktır. Bu durum sonucunda da kalitesiz uyku uyumasına neden olacaktır. Beşik ya da uyku alanı içerisinde kalın battaniyeler, yastıklar kullanmamanız gerekmektedir. Bebeğin uyku pozisyonu içerisinde uyurken ağzına gelmesi durumunda bebek ölümlerinin geliştiği görülmektedir. Bu durum olmaması için uyumasına çok dikkat etmelisiniz. Emzirdikten ya da bebeğe mama verdikten sonra hemen uzanmamalıdır.

Dik bir şekilde en az 20 ile 30 dakika boyunca bebeğin dik durmasını sağlamanız gerekmektedir. Eğer dik tutmamanız sonucunda midesinden ağzına gelecek ve kusma ya da tükürmesine neden olacaktır.

Bebeğin 2 yaşına gelmesine rağmen eğer ki yaptığınız yaşam tarzı değişikliklerine rağmen bebeğin iyileşmesinde bir belirti olmaması durumunda doktor tarafından bir takım ilaçlar reçete edilmesi mide asidinin normal seviyeye inmesini sağlayacaktır. Bu ilaçların kullanılması bebeklerde reflü oluşumuna neden olacak asidin azalmasını sağlamak olacaktır. Çok nadiren de olsa bebeğin ilaç tedavisine de yanıt vermemesi durumunda cerrahi yöntem uygulanması söz konusu olacaktır. Bunun için mide borusunda olan kasın nadiren olsa onarılması şeklinde olacaktır. 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle