Bebeklerde Reflü Sorunu İçin Beslenme ve Bakım Nasıl Yapılmalıdır?
Bebeklerde meydana gelen reflü sorunu için kullanılacak olan doğal ürünler konusunda önemli olan uzman doktorun görüşlerine önem vererek hareket ederek uygulama yapmaktır.
Beslenme Şekli
Bebeklerde reflü hastalığının tedavisi yaşına, kilosuna ve ciddiyetine bağlı olarak değişkenlik gösterir
- İlaç tedavisi
- Cerrahi düzeltme ile yapılır.
Bebeklerde yapılacak tedavi de postural terapiler, beslenme düzeltmeleri ve uyuşturucu içermeyen tedavi şekilleri uzman tarafından tercih edilir. Postural terapiye vücudun pozisyonunu değiştirerek tedavi adı verilir. Reflüyü azaltmak ve özofajit riskini azaltmak için uygulamasında, bebeği emzirmek isteyen anne adayının 50-60 ° C’lik bir açıyla oturması önerilmektedir. Bebeklerin beslenmesinden sonra rahatlaması için en az 20 ile 30 dakika ihtiyacı vardır. Bu süre zarfında bebeğin dik konumda tutulması gerekir. Ayrıca beslenmeden sonra bebeği uyutmamakta önemlidir. Bebek Uyuyacaksan baş ve üst gövdesi için özel olarak hazırlanmış yükseltici yastıklar kullanılabilir. Evde yastık yoksa baş bölgesinde altında pamuklu ve temiz bir havlu ile yükseltme yapılmalıdır. Gece uykusunda da bebek reflüsüne ne iyi gelir kapsamında baş bölgesinin 15 ile 20 santim yükseltilmesi gerekir.
Anneyi emmeyi bırakan bebeklerde beslenme programı çok önemlidir. Bunun için;
- Bölünmüş zaman dilimlerinde beslenme yapmak gerekir. Sık sık ve az az beslenme çok önemlidir.
- Beslenme diyetinde özellikle yağlı gıdaların azaltılması ve proteinin çoğaltılması gerekmektedir.
- Gazlı içecek mi tüketilmesi yasaktır.
- Tatlı tüketimi sınırlandırılmalıdır.
- Yemek yedikten sonra bebeğin spor yapması ve aşırı hareketli sahip olması da reflünün çoğalmasına sebep olur.
- Olabildiğince reflüyü kışkırtacak olan yiyeceklerden uzak kalınır.
- Tıbbi tedaviye olan ihtiyacı olan bebeklerde tedavi hastalığın şiddetine bağlı olarak uzman doktor tarafından belirlenir ve seçilir.
Geleneksel Tıp
Zerdeçal
Taze zerdeçal kökleri reflüye iyi gelen yiyecekler arasında etkili çözümler sunacaktır. Tıbbi araştırmalar zerdeçalin sindirim sistemini destekleyen aktif maddeleri içerdiğini, asitin kasılmasını ve üretimini engellediğini ortaya çıkartmıştır. Zerdeçal içinde bulunan curcumin maddesi iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olur. Ayriyeten zerdeçalın vücuttaki zehirli maddelerin uzaklaşmasına yardımcı olmak için oldukça etkili şekilde çalışır.
Malzemeler
- Bir adet zencefil kökü suyun içinde yıkanır.
- Zerdeçal soyulur.
- Zerdeçal bir kabın içinde ezilir. Ezilen köklerin suyu çıkartılarak bebeğin tüketilmesi sağlanır.
- Zerdeçal suyu toplamak için ezilen macunu iyice filtrelemek gerekmektedir. Bu sayede kolaylıkla bitkinin suyu çıkartılır.
Zerdeçal ve Bal
Bal ve zerdeçal çok farklı tıbbi özelliklere sahiptir. Vücudu güçlendirmeye, direnci artırmaya, iyileşen yara kanamasının önün geçmeye yardımcı olur. Zerdeçal ve bal özellikle gastrit reflüyü tedavi etmek konusunda kullanılır. Uygulama için;
- 3 yemek kaşığı zerdeçal tozu bir su bardağı suyun içine eklenir.
- Üzerine 1 çorba kaşığı bal ve 100 ml’lik ılık su eklenerek iyice karıştırılır.
- Bu karışım yemeklerden önce günde 2 defa bebeğe tükettirilmesi gerekir.
- Yaklaşık olarak 2 ay boyunca sürekli kullanılması gerekmektedir.
Zerdeçal yaraları iyileştirme özelliğine sahiptir. Aynı zamanda kan dolaşımının bir bileşeni olmasına rağmen, anti-inflamasyonun alkalin sebebiyle mide suyunun asit konsantrasyonun tedavisinde etkilidir.
Zencefil
Zencefil günümüzde yiyecekteki potansiyel zararlı maddeleri azaltan bir baharat olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra reflü hastalığın ilaç olarak görev yapar. Zencefili bebekler üzerinde kullanmak için çayının kullanımı tercih edilmesi gerekir.
Malzemeler
- Zencefil bitkisi toz halinde alınmadıysa dışı soyulur.
- Su ile iyice yıkanması çok önemlidir.
- Taze zencefil rendelenir ve bir bardak suyun içine atılır.
- Ocak üzerine alınan karışım 10 dakika boyunca kaynatılır.
- Ocak üzerinden alınan karışımın içine 1 tatlı kaşığı bal eklenmelidir.
- Çayın biraz soğuması için kenarda bekletilmesi lazımdır.
- Yemekten sonra günde 3 defa bebeğin tüketmesine izin verilmelidir.
Kullanımda Dikkat Edilecekler
- Bu zencefil çayını ilk kez içen bebeklerin tüketmesi oldukça zor olabilir. Bundan dolayı zencefil çayının bebeğe yavaş yavaş tüketilmesine izin vermek gerekir. Bu çaydan gelen olumlu etkiler reflü hastalığına oldukça iyi gelir.
- Zencefili tatlandırmak adına mutlaka bal ya da şeker eklemesi yapılabilir. Yalnız bu ilavenin aşırı düzeyde yapılmamasına dikkat edilmelidir. Zencefil oldukça baskın bir baharat olduğu için tatlandırmak bebek için daha kolay tüketime olanak sağlayacaktır.
- Zencefil çayının bebeklerde gece kullanılmaması çok önemli bir detaydır.
Doğal olan bitki karışımların kullanılması konusunda uzman doktorlardan öneri alınması gerekir. Bu öneriler dâhilinde kullanım yapılması çok önemli bir detaydır. Bebeklerde bitkisel karışımların kullanımı ayına göre değişim gösterebilmektedir. Bunun için uzman doktora sormadan kullanım yapılmamalıdır.