Arabada Mide Bulantısı Nedenleri ve Tedavisi
Arabada seyahat halindeyken birçok kişinin baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma şikayetleri birçok kişinin rahatsızlanmasına neden olmaktadır.
Arabada Mide Bulantısı Nedenleri
Araç içerisinde hareket halindeyken ortaya çıkmakta olan mide bulantısının en önemli nedenleri arasında iç kulakta oluşan rahatsızlıktan kaynaklanmaktadır. İç kulak insanların dengesini korumakla ilgilenmektedir. İç kulağın içerisinde bir miktar sıvı bulunmaktadır.
Araç içerisinde hareket halindeyken hareket halinde olan kişiler iç kulağında bulunan sıvının çalkalanması sonucunda sinir sisteminin uyarılması ile birlikte ortaya çıkacaktır.
Araç içerisinde hareket halinde olduğumuz zamanlarda araba tutması gazete ya da dergi okurken ya da herhangi bir nesneye çok dikkatli bir şekilde bakılması durumunda gözlerden beynin uyarılması sonucunda beynin aslında kişinin hareket etmediğini algılayacaktır. Fakat iç kulak içerisinde bulunan sıvı araba hareketi içerisinde iç kulağın sıvısının çalkalanması ile birlikte beynin sinyal alması sonucunda ortaya çıkacaktır. Bu durumda beyin vücudun dengesini korumakta zorlanacaktır.
Hareket hastalığı olarak isimlendirilen araç tutması kadınlarda erkeklere oranla daha sıklıkla görülmektedir. Özellikle de 3 ile 12 yaş arasında çocuklarda daha sıklıkla görülmektedir.
Araç tutması hastalığı daha sıklıkla karnın üst kısmında ortaya çıkan bu rahatsızlık mide bulantısı hissi ve kusma ile sonuçlanmaktadır. Mide bulantısı dışında şu belirtilerde ortaya çıkması görülmektedir:
- Terlemek;
- Rengin solması;
- Tükürük miktarında artış;
- Baş dönmesi;
- Yorgunluk;
- Baş ağrısı;
- Kusma.
Araç içerisinde seyahat halindeyken mide bulantısının olması kitap okurken daha sıklıkla olmaktadır. Bu kişilerin görme duyusu ile birlikte koordinasyonlarının sağlanamaması ve iç kulak sıvısının hareket halinde çalkalanması ile ortaya çıkmaktadır.
Araç Tutmasını Önlemek
Taşıt içerisinde hareket ederken bir takım önlemleri almak gerekmektedir. Kişilerin gözlerinden beyinlerine gidecek olan sinyaller nedeniyle kişilerin bir nesneye odaklanarak çok dikkatli bakmamaları gerekmektedir. Zihinsel olarak yorulmamasına dikkat etmeleri gerekmektedir.
Ani yapılacak olan kafamızı bir yana çevirmek ve başımızı hareket ettirmekten kaçınmamız gerekmektedir.
Araç içerisinde iken kişilerin beslenmesi de araç tutmasına neden olarak kusmasına neden olur. Kişilerin seyahat halindeyken nikotin almaması ve kafein gibi besinler tüketmemesi çok önemli olmaktadır. Özellikle de stresli durumlardan kaçınmalı ve kişilerin midesinin bozulmasına neden olacak yiyecekler ya da içecekler almamalıdır. Taşıt tutması sonucunda kişilerin alacağı önlemler arasında şunlar bulunmaktadır:
- Kitap ya da gazete okumayın;
- Baş hareketlerini olduğu kadar az olmasına dikkat edin;
- Gözlerinizi kapatın;
- Oyun oynamayın;
- Temiz havaya çıkın;
- Alkol, kafein, sigara kullanmayın;
- Kötü kokudan uzak durun;
- Zihinsel faaliyetlerinizi yürütün.
İç kulak titreşimlerinden kaynaklanmakta olan taşıt tutmasını sıklıkla yaşamakta olan kişilerin en önde oturmalı ve bu şekilde seyahat etmelidir. Kişilerin camdan dışarıya bakarak mümkünse cam açarak temiz hava alması gerekmektedir. Kişilerin sabit bir noktaya odaklanması gerekmektedir. Fakat kitap okumak ya da oyun oynamaması gerekmektedir. Kişi kafasını sağa sola çevirmeyeceği gibi aynı zamanda da arkaya doğru da başını çevirmemesi gerekmektedir.
Önde Oturun
Otobüs gibi toplu taşıma araçlarını kullanmakta olan kişilerin her zaman için önde oturmaları tavsiye edilmektedir. Ön koltukların daha çok sallanmayacak olduğu için taşıt tutması oldukça az olacaktır.
Gözlerinizi Kapatın
Araç tutmasını sıklıkla yaşamakta olan kişilerin gözlerini kapalı tutması gerekmektedir. Bu sayede herhangi bir şey göremeyecek olduğu için hareketten ötürü meydana gelecek olan bulantıyı da önlemiş olacaksınız.
Molalarda Hareket Edin
Özellikle de toplu taşıma araçlarında seyahat etmekte olan kişilerin mutlaka otobüsün mola vermesi durumunda, otobüsten inerek yürüyüş yapmalı ve bacaklarını hareket ettirmelidir. Bu sindirim sisteminde ortaya çıkan bulantıyı önleme konusunda iyi gelecektir.
Zencefil Mide Bulantısını Önler
Otobüs yolculuğundan önce kişilerin yolculuk sırasında araç tutması yaşamaması için zencefilli bisküvi yemek baş dönmesi ve mide bulantısının önlenmesinde etkili olacaktır. Zencefil mide bulantısını önlemesi ile bilinmektedir. Bu nedenle de zencefilli şeker ya da zencefil çayı içmek bulantının önlenmesinde etkili olacaktır.
Eğer uzun bir yolculuğa çıkacaksanız o zaman termos içerisinde zencefil çayı yaparak belirli aralıklarla bir bardak zencefil çayı içmek mide bulantısı ve kusmayı önleme konusunda etkili olacaktır.
İlaç Kullanın
Sürekli olarak taşıt tutması sorunu olan kişilerin doktor tarafından tavsiye edilecek olan ve mide bulantısını önleme konusunda etkili olan ilaçlar kullanmalıdır. Özel olarak taşıt tutmasını önlemek için üretilen bu ilaçlar sayesinde daha rahat bir yolculuk yaşayacaksınız.