Gastrit Atağı – Gastrit Atağını Tetikleyen Gıdalar

Gastrit, mide mukozasının çoğunlukla Helicobakteri Plori tarafından iltihaplanmasıdır. Hastalıkta şiddetli ataklar şeklinde ağrılar olabilir.

Gastrit ve Belirtileri

Her organ gibi midenin de iltihaplanması söz konusudur. Yiyeceklerle alınabilen Helicobakteri Plori’nin mide mukozasına yerleşerek iltihaplanmaya neden olması sonucunda gastrit meydana gelir. Vücudun herhangi bir yerinde de meydana gelen enfeksiyonların ortak özellikleri, Dolor – Rubor – Color olarak isimlendirilir. Bu belirtilerin açıklaması ise; 

  • Color: Renk değişikliğini ifade eder. Enfeksiyonlu bölgede pembe, kırmızı ileri dönemde mora yakın bir renk değişikliği olur. 
  • Rubor: Enfeksiyonlu bölgede ödem, şişliği ifade eder. Enfeksiyon olan bölgede, mikroorganizmalar nedeniyle (salgıladıkları toksin, enfeksiyona bağlı vücudun verdiği tepkiye bağlı olarak) şişlikler görülebilir. 
  • Dolor: Enfeksiyonlu bölgedeki ağrı için kullanılır. İngilizce kelime anlamı olarak elem olarak geçse de enfeksiyonlu bölgede ağrıyı ifade eder. 

Gastrit olan mide endoskopisi

Gastritin kesin tanısı için endoskopi yapıldığında mide mukozası üzerinde kırmızı alanlar görülür. Mukoza üzerinden alınan biyopsi ve mide sıvısından alınan örnek sayesinde de bakterinin türü öğrenilir ve hastanın tedavisi böylece düzenlenmiş olur. 

Hastaların kesin tanısı koyulmadan önce Gastrit tanısı ile tedaviye başlanması yanlıştır. Gastrit belirtileri tüm mide rahatsızlıkları ile neredeyse aynıdır. Spesifik bir belirtisi olmayan hastalığın belirtileri şöyle sıralanabilir:

  1. Mide yanması
  2. Ağza ekşi – acı tat gelmesi : Reflüde de aynı belirti olmasına karşın, mide iltihabında reflü hastalığa eşlik etmektedir. 
  3. Ağızda kötü koku: Reflü hastalığında besinlerin yemek borusuna ve hatta yutağa kadar çıkarak orada kalıntılar bırakır. Kalınlar ise ağızda koku oluşmasına neden olur. Özellikle sabahları daha çok hissedilen koku, gün içinde de belirgin şekilde hissedilir. 
  4. Göğüste ve sırtta ağrı: Bu ağrının sebebi yemek borusunun ve midenin vücut içerisindeki anatomik yapısı nedeniyle reflünün oluşturduğu ağrıdır. 
  5. Hazımsızlık
  6. Midede Şişkinlik 
  7. Mide bulantısı
  8. Kusma ve kusmayla beraber kan gelmesi: Kusmukta kan görülme olayı, öğürme nedeniyle boğazın tahrişi ya da daha yüksek ihtimalle midedeki enfeksiyon odağının kanamasıdır. Önemli bir belirti olmasından dolayı acilen müdahale edilmesi gereken bir durumdur.

Mide rahatsızlıklarının ortak belirtileri olmasına karşın, kusma ve sonrasında kan görülmesi ülser, gastrit gibi belli başlı mide rahatsızlıklarında görülmektedir. Bulantıyı ve mide ağrısını tetikleyen yiyeceklerin yenilmesi sonucunda ortaya çıkan bu problemde, mide kanamalarına, mide delinmelerine kadar hayati tehlike yaratan problemlere kadar gidebilir. 

Gastrit Atağı ve Besinler

Mide problemlerinde tedavinin büyük bir bölümünü diyetin düzenlenmesidir. Hastanın kullanması gereken ilaçların yanı sıra doktorun kendisine verdiği diyet listesine de uyması gerekir. Mide yaşadığı rahatsızlık nedeniyle eskiye oranla daha çok hassaslaşır. Hassasiyeti artan mide için diyette yenmesi uygun görülen gıdaların bile hastanın hayatından çıkartması gerekebilir. 

Diyette tavsiye edilmeyen ve gastrit atağını tetikleyen gıda grupları şöyledir:

  • Ekşi, acı, baharatlı, yağlı yiyecekler: Mide içerisindeki hidroklorik asit, yenilen bu tür gıdalar asit salgısını arttırması nedeniyle midede bulantıyı, şişkinliği ve hazımsızlığı tetikleyecektir. 
  • Asitli, gazlı ve kafeinli içecekler: Asit oranı yüksek doğal meyve suları da bu gruba girmektedir. Asidi düşürülmüş ve alkali içecekler tüketilmesi, mide içerisindeki asidin nötre yakın bir seviyeye çekilmesini sağlayacaktır. Özellikle ılık şekilde tüketilmesi önerilen süt, yoğurt ve ayran gibi hayvansal gıdalar, bazik olması nedeniyle mideyi rahatlattığı bilir. Hastada laktoz intoleransı varsa bu içeceklerden de uzak durması gerekebilir. Kafeinli içeceklerden kahve ve çay tüketiminin sınırlandırılması ve hatta hastanın hayatından çıkartması gerekir. Bu tür içecekler, mide mukozasındaki enfeksiyonun artmasına neden olacağı için içtikten 30 ile 45 dakika arasında şiddetli mide ağrısı atağına neden olacaktır. 
  • Yemeklerden önce çok soğuk ya da çok sıcak yiyecekler tüketmek: Vücut iç ısısı 37.5 – 38°C’dır. Midenin ise iç boşken aldığı sıcak ya da soğuk yiyecekler olumsuz etkilemekte ve atağı tetiklemektedir. Öncelikle mideyi hazırlamak için ılık çorba, su gibi besinler tüketildikten sonra yine çok sıcak ya da çok soğuk olmayan gıdalarla devam edilebilir. 

Gastrit ataklarında hastaların şiddetli mide, göğüs ve sırt ağrısı nedeniyle kalp krizi hissi yaşadıkları için acile başvururlar. Yapılan incelemeler sonucunda hastanın kardiyolojik herhangi bir problemi olmadığı anlaşılması üzerine mide koruyucu ve anti-asit ilaçlar uygulanarak gönderilir. Hastaların diyetlerine uymaması halinde bu atakları sık sık yaşamaları ve mide kanamasına kadar giden kötü tablolara sebep olabilir. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,50 out of 5)
Loading...

Yorum ekle