Yoğurdun Mide ve Bağırsak Gazlarında Oluşturduğu Etkiler

Bazı bünyelerde kalın bağırsak ve mideyi sakinleştirici etki gösteren yoğurt bazı bünyelerde de tam tersi olarak gaz oluşumun artmasına sebep olabilmektedir.

Gaz Sorunu Olanlar ve Yoğurt 

Yenilen besinlerin iyi sindirilmemesi, gaz içeren gıdalarla beslenme, hava yutma gibi etkenler eşliğinde oluşan mide ve bağırsak gazları her insanın başına gelen, hatta oluşma anında oldukça ciddi sıkıntılar veren bir sağlık sorunudur. Oldukça normal kabul edilen mide ve bağırsak gazları oluşum sırasında oldukça büyük ağrılara ve sıkıntılara neden olabilmektedir.Bu sıkıntılar genellikle bir kaç saat içinde geçse de o an için hayatı kabusa çevirmeye yetmektedir.

Sofraların olmazsa olmazı olarak kabul edilen, vücut mekanizmasına pek çok faydası bulunan yoğurdun mide de ve bağırsaklarda gaz oluşturması veya oluşturmaması her bünyeye göre farklı sonuçlar vermektedir.  

Yoğurt kapsamında bol oranda yer alan laktozun midede sindirilememesi durumunda gaz oluşumu meydana gelmektedir. Yoğurt yenildikten sonra sindirim olayının yeterli düzeyde olamaması; gaz oluşumunun yanı sıra sancı ve kramp şeklinde keskin ağrılara da sebep olabilmektedir. Bu nedenle laktoz konusunda alerjisi olan kişilere yoğurt gaz yapmaktadır diyebiliriz. Bunun yanında laktoz konusunda herhangi bir alerjisi olmayan insanlar için ise yoğurt gaz yapmadığı gibi; pek çok fayda sağlamasının yanı sıra bağırsak ve mide konusunda sakinleştirici etki göstermektedir.

Mide ve Bağırsak Gazlarında Yoğurdun Etkisi

 

Sofranızdan eksik edemediğiniz, yemeklerinizin baç tacı olan yoğurt konusunda bilhassa gaz problemleri yaşayanların farklı görüşleri bulunmaktadır. Gaz sancısı yaşayanların bazıları yoğurdun bağırsakları temizlediği mideyle beraber rahatlamasını sağladığı düşünürken; bazıları ise bunun tam tersi yoğurdun direk olarak şişkinliği arttırdığı yolunda kesin inançları bulunmaktadır. Sağlıklı gıdalar arasında yer alan yoğurt konusunda; özellikle inek sütünden mayalanarak yapılanların sağlık konusunda sağlamış olduğu faydalar saymakla bitmez. Genel olarak yüksek düzeyde probiyotik kapsayan evde yapılan yoğurtlar ise bağırsak hareketlerini dengeleyerek; ishal, kabızlık veya hazımsızlık veya zehirlenme gibi sıkıntılarda da kullanılan bir besindir.

Yoğurdun Gaz Yapmaması İçin Yapılması Gerekenler

Pek çok derde deva olan yediden yetmiş yediye herkesin ihtiyacı olan yoğurt bilhassa laktoz alerjisi olanlara ciddi gaz sorunları oluşturmaktadır. Bağırsaklar, kabızlık, şeker, ishal, kemik erimesi, kalp rahatsızlıkları, oburluk, kalın bağırsak kanseri pek çok rahatsızlığa şifa olan yoğurdun gazının alınarak yenilmesi mümkün olmaktadır.

İnsanı deliye çeviren hatta bazı durumlarda doğum sancısından beter olan gaz sancısından korkusundan pek çok insan bu yararlı besini tüketmekten kaçınır. Oysaki bir takım doğal önlemlerle bu önemli gıdadan mahrum kalmamanız mümkündür.

Bağırsak ve midenin yanı sıra neredeyse bütün vücut sağlığı açısından önemli bir besin olarak kabul edilen yoğurdun gaz ve şişkinlik yapmaması için yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Probiyotik oranı yüksek olan laktozsuz yoğurt laktoz alerjisi olan kişiler için gaz sancısı olmadan yoğurt tüketmesini sağlayacaktır.
  • Zencefil gaz problemlerine karşı kesin çözüm olmaktadır. Bu nedenle yoğurdu tüketmenden önce bir kaşık toz zencefil atıp iyice karıştırılarak yenilmesi gerekmektedir.
  • Bir tabak yoğurt içine bir tutam toz şeker karıştırılır.
  • Soğuk olarak tüketmeyin. Yemeden en az yarım saat önce buzdolabından çıkarınız
  • İçine doğranan meyve parçaları gaz oluşumunu önlemektedir.
  • Toz olarak karıştırılan kakula bitkisi gaz oluşumunu önlemektedir.
  • Bir iki damla sıkılmış limon suyu ilave ederek yenilmesi şişkinlik ve gaz oluşumunu önleyecektir
  • Tüketmeden önce bir tutam karbonat karıştırılması
  • Yoğurt yedikten sonra birkaç tane karanfil çiğnenmesi şişkinlik ve gazı alır
  • Bir çay kaşığı kimyon ilave ederek yenildiğinde hem değişik ve hoş bir tat elde edersiniz, hem de korkmadan rahatça yiyebilirsiniz.
  • Nane de doğal olarak karıştırıldığında şişkinlik ve gaz sorunu yaşamanıza engel olacaktır.
  • Hazır pastörize yoğurtlar yerine evde yapılan veya köy yoğurtlarını tercih etmeniz gerekmektedir.
  • Tükettikten sonra egzersiz yapmaya en azından yürümeye özen gösterin.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle