Ülser Tedavisi Nasıl Olur? Ülser Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Sindirim sisteminde oluşan ülserler için, endoskopi sırasında alınan örneklerin incelenmesi sonrasında tedavi planlaması yapılmalıdır. Tıbbi, cerrahi ve sinir blokajı yapılabilir.

Ülser Tedavisi

Ülser belirtileri görülen hastalarda ve hasta öyküsünde rastlanan mide yanmaları, ağza ekşi, acı tat gelmesi, yemeklerden sonra görülen mide ağrıları ve kusmayla rahatlanması gibi ifadeler tedavi başlanmadan önce bir ileri tetkik olan endoskopik incelemenin yapılması gerektiğini gösterir. 

Ülserler, mide ya da bağırsak mukozasına yerleşmiş mikroorganizma kaynaklıdır. Mide ve bulbusta görülen ülserlerin oluşumuna neden olan genellikle Helikobakteri Pilori’dir. Mide asidine karşı dirençli olan bu mikroorganizma, iyi yıkanmamış, kirli yiyeceklerle ağızdan alınır ve mukozaya yerleşir. Zaman içerisinde midenin duvarında enfeksiyon belirtileri ve mide rahatsızlığı belirtileri görülmeye başlar. Hastanın öyküsü dinlendikten sonra herhangi bir antibiyotik tedavisine başlanması ise endoskopi sırasında alınan örneklerin incelenmesi sırasında yanlış sonuçlar çıkartabilmektedir. 

Sindirim sistemi ülserleri kronikleşebilir.

Endoskopi sonrasında uygun antibiyotikler ile tedaviye başlanır. Bunun yanı sıra ülserin genişlememesi ve derinliğinin artmaması için mide asidini baskılayıcı ilaçların kullanılması gerekmektedir. Proton pompası inhibitörleri ve H2 reseptör antigonistleri hidroklorik asitlerin etkinliğini azaltacağı için, yara yüzeyindeki tahribat azalacak ve iyileşme daha hızlı olacaktır. 

Kanamalı olan ülserler için operasyonla ülser dokusunun çıkartılması gerekebilir. Özellikle hücresel olarak değişimler gözlemlenmiş ise hastaya durum açıklanarak operasyon planlanmalıdır. Diğer bir tedavi yöntemi ise vagus sinir blokajıdır. Vagus siniri, midenin içerisine besin girdikten sonra sindirime yardımcı olan hidroklorik asit ve pepsin salgılanmasının uyarımını sağlayan sinirdir. Bu sinirin blokajı yani mideye gelen kısmında kesinti yapılması, hastanın asit salgılanmasını engelleyeceğinden dolayı ülseratif yarada daha hızlı bir iyileşme gözlemlenecektir. Her iki tedavi yöntemine de doktorun hasta ile birlikte karar vermesi, işlemlerin riskinin açıklayıcı bir dille anlatılması gerekmektedir. 

Ülser Tedavi Edilmezse Tehlikesi 

Sindirim kanalında meydana gelen ülserlerin tedavi edilmemesi durumunda özellikle bulbstaki ülserler için kronikleşme tehlikesi vardır. Kronik hal alan ülserler, mevsimsel olarak bahar aylarında belirtileri daha net görülür ve hastalar daha çok rahatsız olurlar. Kronikleşme haricinde tedavi edilmezse ülserlerde kansere dönüşme, mide kanamaları ve mide delinmeleri gibi sorunlara da yol açabilmektedir. 

Mide kanamaları bir çeşit iç kanamadır. İç kanama ilk olarak hastalarda kusmukta taze kan görülmesi ile fark edilir. Bulbusta ya da daha aşağı bağırsak bölgelerinde görülen ülserlerde ise dışkının renginde koyulaşma, siyah katran rengi gibi dışkılama ile fark edilir. Belirtilerin önemsenmediği zamanlarda kanamalar hastanın hayatını tehlikeye sokabilmektedir. Endoskopi sırasında kanama odaklarına rastlanırsa, kanamaya müdahale edilebileceği gibi, durdurulamayan kanamalarda hastanın acil operasyona alınması gerekebilir.

Midenin içindeki asit salgısı, yarayı tahrip eder.

Mide delinmeleri, hastaların ülserlerinde tahribat ve derinliğinin artması kaynaklı zamanla mide duvarını delmesi ile ortaya çıkar. Yaygın karın zarı iltihabı gibi zararları olsa da, asit nedeniyle diğer iç organlar zarar görebilir, hayati tehlike oluşturur. Acil olarak ameliyat gerektiren bir durumdur. 

Ülserin yüzeyinde kendini iyileştirmek için hücre yenilemesi yapar. Hücre yenilenmesi sırasında mutasyona uğramış hücreler nedeniyle kanserleşme görülebilmektedir. Kanser hücrelerinin ülser dokusunu sarması ve ardından sağlam dokuları da ele geçirmesi ile hastada kanser belirtileri de görülmeye başlar. Kronikleşmiş, tamamen iyileşmemiş ülser hastalarında yakın takip ve ülserin çap ve derinliği belli aralıklarla ölçülmeli, ülserin yüzeyinden alınan biyopsi örneği ise araştırılmalıdır. 

Ülser Hastalarında Beslenme

Uygulanan tedavinin yanı sıra hastanın beslenmesinde de düzenlemeler yapılması gerekmektedir. Kullandığı ilaçlara karşın beslneme düzenlemesi yapılmayan hastalarda iyileşme süreci olumsuz etkilenecektir. Bu olumsuzluk iyileşmenin hiç olmaması ya da tedavinin etkili olmaması gibi durumlar sayılabilir. 

Hastanın doktorunun verdiği özel beslenme ve diyet programına uyması ile daha sağlıklı bir mideye kavuşacağını bilmesi gerekir. Hastaya yasaklanan gıdalar, hastalarda ülser yüzeyine daha çok tahribata neden olan gıdalardır. Beslenme programının özeti ise şöyledir:

  1. Acı, ekşi, baharatlı, yağlı, kızartma türü yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Tadının acı ya da ekşi olarak nitelendirdiğimiz yiyecekler, asit oranı yüksek yiyeceklerdir. Bunun yanı sıra hastaların çok fazla çiğ sebze tüketmemeleri, haşlanan yiyeceklerin içerisindeki asidi suya bıraktıkları için daha faydalı olduğu söylenmektedir. 
  2. Asitli, gazlı, kafeinli içeceklerin tüketilmesi yine yara yüzeyinde tahribata neden olacağı için yasaklanmaktadır. Çay ve kahve tüketimi fazla olan kişilerde mide problemleri yaşadığı bilinmektedir. Bunun üzerine bir de mukozada yara oluşumu varsa hastanın katti suretle bu tür içeceklerden uzak durması gerekir. 
  3. Çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek, içecek tüketmek ise zaten hassas olan midenin daha da hassasiyetine neden olmaktadır. Soğuk yiyecekler mide damarlarındaki büzülmelere neden olabilirken, sıcak yiyecekler ise yara yüzeyinde tahribata ve kanamalarına neden olabilir. 
  4. Bol bol sıvı tüketmek, vücudun dolaşımını hızlandıracağı için önemlidir. Su içmekte zorlanan hastalar için suyun içerisine koyacakları ince 2-3 dilim limon ya da 1 tane kabuk tarçın ise glisemik endeksi yüksek olması nedeniyle kan şekerini ayarlayacak, açlık hissini de bastıracaktır. 
  5. Az ve sık beslenmek ise en önemlidir. Hastaların tükettikleri porsiyon miktarlarını küçültmeleri, 3 ana öğün, 3 ara öğün şeklinde beslenmeleri gerekmektedir. Ara öğünlerde de mutlaka süt gibi alkali besinler tüketmeleri midenin rahatlamasına yardımcı olmaktadır. 


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle