Ülser Hastalarına Yasaklanan Gıdalar Nelerdir? Ülserli Ne Yememeli

Sindirim sisteminde oluşan ülserlerde beslenme son derece önemlidir. Hastaların tıbbi tedavisinin yanı sıra beslenme listelerine dikkatle uymaları gerekir.

Ülserli Hastalara Yasaklanan Gıdalar

Kişilerin ülser tanısı koyulduktan sonra beslenmelerine son derece dikkat etmeleri gerekmektedir. Beslenmesine dikkat etmeyen kişilerde, ülserlerin boyutu ve derinliği artarak mide kanamalarına, mide delinmelerine ve ülserin kansere dönüşmesine neden olabilmektedir. Her üç durumda da hastaya acil müdahale gerekir.

İyi Gelmeyen ve Yasak Olan İçecekler

Koyu çay, kahve, kakaolu içecekler, sütlü kahve ve sütlü kakao gibi kafein içeren içecekler kesinlikle yasaktır. Hastaların tükettiği kafeinli içecekler, mide boşalma hızını arttıracağı için, midenin içerisindeki ülserle hidroklorik asidin daha fazla temas etmesine neden olacaktır. Hidroklorik asidin ülserli bölgeyi yakması ise, yara boyutu ve derinliğindeki artışına neden olacaktır. 

Hazır meyve suları, limonata, soda gazlı içecekler ve alkol, yapılarında bulunan asit nedeniyle tüketilmesi kesinlikle yasaklanmalıdır. Taze sıkılmış meyve sularında da asitli olmayanların tercih edilmesi gerekmektedir. Portakal suyu ya da limonata gibi asidi yüksek olan içeceklerin tüketilmesi, taze olsalar bile midenin rahatsızlanmasına neden olur. 

Yenmemesi Gereken Et ve Hayvansal Ürün Grubu Yiyecekler

Beyaz et ya da kırmızı etin tüketilmesinde herhangi bir sorun yoktur. Fakat bu yiyecekler yağlı olması ve pişirilme seçeneklerine göre ülseri olanlar için yasaklamalar getirilmektedir. Beyaz ve kırmızı etin yağlı olmaması, özellikle tavuk etinin derisinin tüketilmemesi, bu grubun kesinlikle kızartılarak ve kavurması yapılarak tüketilmemesi gerekmektedir.

Et grubu içerisinde salam, sosis, sucuk, pastırma gibi işlem görmüş gıdalarında tüketilmemesi gerekmektedir. İşlenmiş et grubunun içerisine koyulan baharatların mide rahatsızlığı yaratması açısından yasaklanmıştır. 

Kümes hayvanlarından elde edilen yumurtanın yenilmesinde herhangi bir sakınca olmasa da yumurtanın yağda kızartılarak yenilmemesi gerekmektedir. Genellikle haşlama yumurta tercih etmesi gereken hastalar, yağ nedeniyle sahanda yumurta yememeleri söylenir. Peynir grubunda ise genellikle beyaz peynir gibi yağ oranı düşük ve aroması az olan peynirler dışındakiler yasaklanmıştır. 

Tahıllar Kuru Baklagiller ve Çorbalar

Tahılların mide içerisinde gaz ve şişkinlik yaratması nedeniyle özellikle taneli tahıllar yasaklanmıştır. Kepekli bundan yapılmış ekmek, bisküvi gibi gıdalarında tüketimi yasaktır. Tahıllarla yapılan çorbalardan içerisine bol baharat giren çorbaların yasaklandığı gibi, sakatattan elde edilen çorbalar, kemik suyu ile yapılan çorbalar yağ miktarından dolayı yasaklanmıştır. Hayvansal yağların çok miktarda olması, hastaların rahatsızlıklarını arttıracaktır. 

Tüketimi Yasak Olan Sebze ve Meyve

Sebzelerden halk arasında gaz yapmaz olarak bilinenler, az yağlı şekilde imkanı varsa buharda pişirme yöntemiyle pişirildiğinde herhangi bir sorun olmazken, yapılan sebze kızartmaları, cipsler, patates kızartması yasaklanmıştır. Meyvelerin içerisinde bulundurdukları asit oranları nedeniyle çiğ meyveler yasaklanmış olsa da, meyvelerden yapılmış ve tam pişirilmiş şekersiz meyve kompostolarına izin verilebilir. Yapılan kompostoların ise genellikle kuru meyvelerden yapılması önerilir. 

Tüketimi Yasak Olan Diğer Ürünler

Yukarıda sayılan besin grupları dışında hastalara özellikle hamur işi ve yağda kızartılan tatlıların tüketimi yasaklanmıştır. Bunların yerine kafi miktarda sütlü tatlı tüketebilecekleri önerilir. Baharat ve yemeğe aroma veren sosların tümü, mide içerisindeki yaranın daha çok yanmasına ve ağrı yapmasına neden olacağı için yasaklanan gıdalar arasındadır. Ayrıca hastaların tuz tüketimi, ülseri tetiklemesi açısından kısıtlanır. 

Ülser Hastalarına Beslenme Önerileri

Salata Tüketiminde Sos, Baharat ve Baharatlı Yeşillikler Yasaktır.

  1. İlk sindirimin mekanik olarak ağızda başladığı bilindiğinden hastaların yiyecekleri yavaş ve uzun süre çiğnemeleri gerekmektedir. Böylece mideye inen besinin parçalara ayrılması için daha fazla asit ve pepsin salgısına ihtiyaç duyulmaz. 
  2. Çok sıcak ya da çok soğuk besinler tüketmek, midedeki açık halde bulunan ülser üzerinde olumsuz etkileri olacaktır. Bu olumsuzluk, yaranın açık olması ve sinir uçlarının sıcak ve soğuktan kolay etkilendikleri içindir. Hastalarda yemeklere başlarken ve yemek boyunca sıcak ve soğuk gıdalar tüketmemesi, ılık çorba, su, yemek gibi besinlerle beslenmesi gerekmektedir. 
  3. Az ve sık beslenmek, hastaların midelerinin tam anlamıyla dolmadığı için ülserlerinde herhangi bir rahatsızlığa neden olmaz. Günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde beslenmek, hem açlık süresini kısaltacak, hem de midenin boş kalıp asit salgısının ülser üzerindeki etkisini azaltacaktır. 
  4. Sakız çiğnenmemesi, sigara gibi tütün mamullerinin tüketilmemesi gerekmektedir. Ağza alınan besinlerin çiğnenmesi ile beyinden mideye sindirim için hazırlık sinyalleri gönderilir. Sakızın da sürekli çiğnenmesi, beyin tarafından yanlış uyarı gittiği için asit salgılamasını tetikleyecektir. Ülser hastalarında bu gıdanın tüketilmemesi gerekir. 
  5. Hazır, konservesi olan gıdaların ülseri olanlar için içeriğinde ne olduğu bilinmediğinden tüketimi önerilmez. Mevsim meyvesi olarak adlandırılan sebze ve meyvelerde pişirilirken yağın yakılmamasına özen gösterilmelidir. 

Ülseri olanlar yukarıda sayılan ve yasaklanmış olan gıdaların tüketimine dikkat ettikleri taktirde herhangi bir sorun yaşamayacaklardır. Bunun yanı sıra iyi gelen alkali yiyecek ve içeceklerin tüketiminde de mide rahatlayacak, böylece yara iyileş süreci hızlı olacaktır. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle