Gastrite Süt İyi Gelir Mi? Hastalığa İyi Gelen Diğer Yöntemler
Gastrit hastalarının semptomları hafif olması durumunda bir bardak süt içmeleri durumunda mide asit miktarını dengeler. Ayrıca gastrit için faydalı olan beslenme ve zararlı olan besinler.
İçindekiler
Gastrit ve Süt
Mide astarında iltihaplanma meydana gelmesi sonucunda hastaların belirtileri kişiden kişiye göre değişmektedir. Birçok kişi gastrit sorunu nedeniyle meydana gelecek olan semptomları iyileştirmek ve ortaya çıkan ağrıları dindirmek amacıyla süt içmektedir. Sütün mide asidini dengelemesi ve hastaların ortaya çıkacak olan belirtilerini geçici olarak hafifletmesi ile bilinmektedir. Kişilerin ortaya çıkacak olan belirtilerini süt ile sadece geçici bir süreliğine geçirecek olduğunuzu ve bir süre sonra sütün gastrit sonucunda ortaya çıkacak olan belirtilerini hafifletmekte etkili olmayacaktır. Süt özellikle de gastrit sorunu yaşamakta olan kişilerin hafif belirtileri ortaya çıkması sonucunda iyi gelecektir.
Midenin fazla asit salgılaması ile birlikte şikayetlerin yoğun olarak oluşması durumunda hastalarda çok soğuk olmaması şartıyla 1 su bardağı süt içilmesi durumunda mide asitinin hafiflemesi ile birlikte şikayetler geçici olarak ortadan kalkar. Fakat süt içerisinde laktoz bulunmaktadır. Bazı kişilerin laktoza karşı alerjisi bulunmaktadır. Ve emilim sorunu olan kişilerin tüketmesi durumunda gastrite iyi gelmesi için tüketilen bir bardak sütün ishal ya da karında gaz oluşmasına neden olacaktır.
Laktoza karşı alerjisi olan kişilerin ishal ve gaz gibi sorunları olması durumunda süt tüketmeleri tavsiye edilmemektedir.
Mide ağrıları ve mide krampları oluşması durumunda hastaların bu ağrılarının iyileşmesini ve ağrıların yatışmasını sağlayarak bir bardak süt içilmesi mide asit miktarının daha az olmasını sağlayacaktır. Bu nedenle de hastalarda kısa süreli olarak rahatsızlıklar meydana geldiğinde içilmesi durumunda midenin ağrısını azaltacaktır.
Gastrit Tedavisinde Beslenme Önerileri
Gastrit hastalarının her zaman için sindirilmesi kolay olan gıdalar tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bunun içinde her zaman sindirilmesi kolay olan koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi tavsiye edilecektir. Hastaların özellikle A, C, K vitamini bakımından zengin olan ve içerisinde demir ve kalsiyum açısından zengin olan sebzelere ağırlık vermeleri çok önemlidir. Koyu yapraklı olan sebzelerin hastalarda iyileşme belirtileri gösterecek ve hızlandıracaktır. Tedavinin gerçekleşmesi için şu sebzeler daha çok tavsiye edilmektedir.
- Brokoli;
- Kuşkonmaz;
- Lahana;
- Ispanak;
- Bezelye;
- Yeşil fasulye.
Daha çoğunlukta gastrit tedavisi görmekte olan hastaların tedavisine destek olacak bu sebzeler gastrit iyileşmesi gösterdikten sonra da yoğun olarak tüketilmesi halinde bir kişide tekrardan gastrit sonucunda rahatsız edecek olan belirtilerin oluşmasını engelleyecektir.
Hastaların her zaman için mide astarında iltihaplanma görülmesi sonucunda kişilerin protein alımına dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle de yağlı hayvansal proteinlerin midenin sindirmesi güç olacağı için midenin bu durumdan etkilenerek şiddetli ağrılarının olmasına neden olacaktır.
Hastaların vücutlarında oluşacak enerji için protein almaları gerekmektedir.
Fakat yoğun olarak az yağlı protein alımına dikkat etmeleri önerilmektedir. Sindirimi zorlayacak olan ve yağ bakımından zengin olan hayvansal etler tüketilmesinden kaçınmak her zaman için mide zarındaki iltihaplanmanın azalmasında etkili olacaktır. Unutulmamalıdır ki sindirimi zor olan besinler tüketilmesi sonucunda gastrit ilerleyecek ve ülsere çevirecektir.
Gastrit Hastalarının Tüketmemesi Gerekenler
Mide sağlığına zararlı olan ve insanlarda mide zarında iltihaplanma oluşmasında etkili olan içeceklerin başında alkol ve kafeinli içecekler gelmektedir. Bu içeceklerin asit miktarının yüksek olması nedeniyle mide zarında gastrit oluşmasına ve semptomların artmasına neden olacaktır. Bu nedenle de kişilerin gastrit belirtileri ortaya çıkması durumunda içmemeleri gerekmektedir. Mide zarında oluşan tahriş sonucunda fazla alkol tüketimi ile birlikte mide kanaması ortaya çıkabilir.
Sindirim açısından her zaman asitli içeceklerden uzak durulması ve kola ya da maden suyu gibi fazla asit miktarı olan içecekleri kişilerin tüketmemesi gerekiyor.
Rafine edilmiş gıdaların gastrit hastalarının tüketmemesi gerekmektedir. Bu gıdalar her zaman için mide iltihaplanmasının artmasına ve hastalarda şiddetli belirtiler olmasına neden olacaktır. Bu gıdalar şunlardır:
- Beyaz ekmek;
- Şeker;
- Siyah çay;
- Çikolata.
Hastaların her zaman mide asit oluşumunu engelleyecek olduğu bitkisel çayları daha yoğun olarak tercih etmeleri halinde mide asit miktarında azalma sağlayacaktır. Trans yağlar kullanılarak yapılmış olan yiyecekler hastanın sindirmesi zor olan besinler olmaktadır. Midenin trans yağlar kullanılarak elde edilmiş gıdaları tüketmekten uzak durması her zaman için gastrit oluşmasını engeller. Bunlar şunlardır:
- Patates kızartması;
- Hamur işleri;
- Hazır gıdalar;
- İşlenmiş ürünler;
- Çerezler;
- Börekler.
Unutulmaması gerekiyor ki midesinde herhangi bir sorun olan ve özellikle de gastrit hastalarının baharatlı gıdaları tüketme konusunda bir sınır getirmesi her zaman için belirtileri kontrol etmesi konusunda yardımcı olacaktır. Kırmızı acı biber ya da diğer mideye zararlı olan baharat ile yapılmış ürünleri kaçınmak mide sağlığı için yararlı olur.