Strese Bağlı Mide Bulantısı Nasıl Geçer?

Stres, vücut fonksiyonlarında bozukluklara neden olan etmenlerden birisidir. Öyle ki, mide rahatsızlıklarının bir çoğu hatta kansere bile neden olabilmektedir.

Stresten Kaynaklanan Mide Bulantısı

Stresli bir gün geçirirken, mideye giren bir kramp, bulantı, öğürme gibi durumlar olabilmektedir. Psikoloji uzmanları mide bulantılarının %69-70’inin psikolojik kaynaklı geri kalanının ise midenin besinleri sindirememesi, mideye alınan bir darbe ya da mide rahatsızlıkları olduğunu öne sürmektedir. Kişilerin hayatlarındaki olumsuz değişmeler, iştahsızlık, bulantı, kusma gibi mide rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Kişilerin bu davranışları tamamen psikolojik kaynaklıdır. Acile mide krampları, aşırı kusma şikayetleriyle başvuran kişilerin yapılan incelemelerinde herhangi bir fizyolojik sorun gözlenmez ise, psikiyatri ya da psikoloğa yönlendirilir.

Kaygı bozukluğu ve stres mide bulantılarına neden olabilir.

Özellikle ergenlik döneminde, hormonal değişimlerin etkisiyle de büyük stres ve baskı altında hisseden gençlerde görülen, yeme bozukluklarına da yol açan bu durum önlemi alınması gereken bir sorundur. Sürekli olarak mide bulantısı şikayeti ile yemek yemekte zorlanan, yaptığı işe odaklanmakta zorlanan kişilerin psikolojik incelemesine bakıldığından büyük stres altında oldukları ve kaygıdan şikayet ettikleri anlaşılmaktadır. Aynı şikayetlerle hastaneye başvuran kişilerin, beden dilinde de ‘Aşırı stres altındayım’ durumu anlaşıldığında bir psikiyatri hekiminin değerlendirmesinde fayda vardır. Bunun yanı sıra kişilerin ya da ailelerin yaşamlarında yaptıkları bazı düzenlemelerde kişinin bu durumu atlatmasında yardımcı olacaktır. 

Stres Bozukluğu Tedavisi

Hastaneye aynı şikayetlerle başvuran kişilerin, bir psikiyatri hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Zamanla bulantı, kusma ve yemek yemede zorluk durumlarından dolayı, midede kalıcı olarak yemek borusunun yapısal bozukluğu ve / veya yemek borusu tahrişine neden olabilir. Hastalara öncelikle mide probleminin kökeni araştırılmak üzere gastro-endoskopik inceleme yapılmalıdır. Yapılan incelemede herhangi bir problem tespit edilmediği taktirde hastaya mide bulantısını durdurucu, antiemetik grubu ilaçlar verilmektedir. Bu grup ilaçların alınmasına rağmen hala mide bulantısı şikayetleri devam eden hasta psikiyatri hekimi tarafından incelenmelidir. 

Hemen her yerde strese bağlı mide problemleri yaşanabilir.

Psikiyatri hekimi, kişinin mide problemlerinin sebebinin fizyolojik değil psikolojik olduğuna kanaat getirmesi halinde, altta yatan sebepleri araştırmak için bir takım testler yapabilir. Hastaların bu yapılan testler sonucunda ”Travma Sonrası Stres Bozukluğu” çıkması yüksek ihtimaldir. Kişilerin yaşadığı bu durum, iş hayatında kriz nedeniyle işten çıkartılma korkusu, aile bireylerinden birini kaybetme korkusu, bir önceki sınavda başarısız olup tekrar başarısızlık korkusu vb. durumlar tetikleyebilir. Kişinin yaşı, ailesel durumu, işi, mesleği tamamıyla bu durumla ilişkilendirilir.

Yaygın kaygı bozukluğu ve anksiyetenin de eşlik edebileceği bu durumda hastaya daha sakin kalabilmesi, beyinde mutluluk verici ve eksikliğinde kaygıya neden olan hormonların eksikliğinin tamamlanabilmesi için bir takım ilaç tedavisine başlanır. Bunun yanı sıra hastaya beslenmesi ve hayatındaki düzenlemeyle ilgili bilgiler verilir. Psikiyatri tedavisi en az 6 ay ve 1 sene arasında devam edildiği taktirde kişinin başarılı bir tedavisi olduğuna kanaat getirilmesinden sonra ilaç dozu azaltılarak yavaş yavaş kesilmelidir. 

Strese Bağlı Mide Problemi Yaşan Kişilere Öneriler

Kişilerin heyecan ve korku durumlarında artan mide problemleri nedeniyle hayatlarında bir takım düzenlemeler yapıp, kendilerini sakinleştirmek için yöntemleri öğrenmeleri gerekmektedir. Hastaların yaşadıkları heyecan ve stres karşısında iyi gelen gevşeme egzersizleri, nefes egzersizleri hastaya o an ki sorunu daha sağlıklı düşünerek doğru kararlar almalarını sağlayabilir.

Stresli dönemlerde, özellikle kadınların adet dönemlerinde yaşadıkları yoğun streste, melisa çayı gibi vücuda sakinlik ve dinginlik veren bitki çayları tüketmeleri faydalı olur. Bu dönemde kafein ve tuz miktarını minimum seviyeye indirmeleri, beyni uyaran herhangi bir şey olmadığı için kişiler daha rahat bir dönem geçirirler. 

Evde ya da iş yerinde yaşanan karmaşaların giderilmesi, dağınıklığın toplanması da faydalı olacaktır. Kişilerin bu tür dönemlerde aradıkları ihtiyacı olan objeleri bulamaması ise daha fazla stres yaratacaktır. Oluşturulan düzen ve sistem, bilgisayar masa üzerinde konulara göre ayrılmış dosyalar vb. kişiye huzur verecek, herşey kontrolünde hissettirecektir. 

Bol bol yürüyüş, temiz hava almak, sıvı tüketimini maksimum seviyede tutmakta, hayatın karmaşasından bir nebze uzaklaşmayı sağlar. Böylece kişi, stresi yaratan durumlardan kaçınarak olaylara farklı çerçeveden bakmasını sağlayarak sorunların çözümünü daha sağlıklı yapar. Stres yaşanılan durumlarda kişinin kendisine zaman tanıması ve fizyolojik belirtiler göstermeden halletmesini sağlar. Temiz hava alma imkanı olmayan, doğaya karışamayan kişilerin ise meditasyon müzikleri, ortamdaki gürültüden kendilerini uzaklaştırmaları yeterli olacaktır. Derin nefes egzersizlerinin yapılması, burundan alınan derin nefesin ağızdan verilmesi de kandaki oksijen miktarının artıp, hücrelerin fonksiyonlarını maksimum düzeyde yerine getirmelerini sağlayacaktır.

Mide hassasiyeti yaşayan kişilerin, daha alkali gıdalar tüketmesi iyi gelecektir. Sevdikleri yiyeceklerden az ve sık tüketmeleri, bol sıvı alımı, baharat ve acı gibi mide asidini tetikleyen gıdalardan uzak durulması da stres anında mide bulantılarına iyi gelecektir. Suyun vücut dolaşımına katkısı ve kanın daha hızlı metabolik atıklarından temizlenmesinden dolayı, beynin kanlanması ve temizlenmesine yardımcı olacaktır. Kişilerin böbrek fonksiyonlarında herhangi bir problem varsa sıvı tüketimi doktorun önerdiği şekilde olmalıdır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle