Psikolojik Oluşan Mide Rahatsızlıklarının Nedenleri ve Tedavisi
Ruhsal olarak yaşanan kaygı bozukluğu ya da stres gibi psikolojik nedenler sonucunda hastaların fiziksel olarak etkilenmeleri ve en çok mide rahatsızlıkları yaşamaları mümkün olmaktadır.
İçindekiler
Psikolojik Mide Rahatsızlıklarının Nedenleri
Sindirim sistemi organlarının en önemlilerinden olan mide sadece fiziksel olarak nedenlerden dolayı ağrı, bulantı, kasılma gibi rahatsızlıklar oluşmayacaktır. Yaşanılan ruhsal değişimler sonucunda da mide ve diğer sindirim organları etkilenebilir. Özellikle kaygı durumları ve panik atak gibi psikolojik rahatsızlıklar yaşamakta olanların, yoğun stres altında olan kişilerin sık sık midesine vuran ağrılar, bulantı, kramp tarzında rahatsızlıklar görülmektedir.
İnsanların yaşamakta oldukları zihinsel rahatsızlıklar sebebi ile mide asit miktarının fazlalaşması sonucunda reflü ortaya çıktığı görülmektedir. Mide asidinin yemek borusundan kaçarak ağza gelmesi sonucunda oluşan bir hastalıktır. Psikolojik sorunları olan bir kişinin aşırı heyecan, sinirlenme, kaygılanması gibi durumlar sonucunda artan mide sıvısı sonucunda reflü gibi sindirim sistemine bağlı olan bir rahatsızlık ortaya çıkacaktır. Mide rahatsızlığının oluşmasına neden olan ruhsal durumlardan bazıları şunlardır:
- Anksiyete;
- Stres;
- Korku;
- Depresyon;
- Panik atak;
- Heyecan;
- Sinirlenmek.
Psikolojik olarak etkilenmekte olduğu ruhsal sorunlar kişilerin mide ve bağırsak fonksiyonlarında bozulmaya neden olmaktadır. Bu durum kişilerde ağrı, ishal ve bulantı olarak karşımıza çıkmaktadır. Stres birçok insanda mide hastalıklarının gelişmesinde etkili olmaktadır. Stresli bir yaşama sahip olan kişilerin salgılanacak olan adrenalin fazlalığı nedeniyle midesinde kramp tarzında ağrı ya da bulantı olarak ortaya çıkacaktır.
Ayrıca kişilerin sadece stresli olduğu durumlarda değil, korktuğu zaman ya da heyecanlandığı zaman ani değişen ruhsal durumları nedeniyle de midesinde sorunlar oluşabilir.
Psikolojik Mide Rahatsızlıklarının Belirtileri
Stresli bir yaşama sahip olanlar ya da ani gelişen ruhsal sorunlar sebebi ile kişilerin midesinde rahatsızlıkların aniden gelişecektir. Psikolojik sorunlar neticesinde ortaya çıkan sindirim sisteminde oluşan belirtileri şunlar olmaktadır:
- Kramp;
- Ağrı;
- Bulantı;
- Yanma;
- Ağza acı su gelmesi;
- İshal;
- Kusma.
Yaşanılan ani ruh değişiklikleri sindirim sisteminde sorunların oluşmasına neden olmaktadır. Özellikle de kilolu olan insanlarda ve ağır, yorucu bir yaşama sahip olan kişilerde sıklıkla mide rahatsızlıkları görülmektedir. Adrenalin salgılanması ile birlikte mide ve bağırsaklara yapılacak baskı sonucunda ortaya çıkacak olan bu belirtilere ek olarak belirtileri arasında kişilerde ellerde ve ayaklarında titreme, solunum problemleri de görülmektedir.
Psikolojik Mide Rahatsızlıklarının Tedavisi
Mide sorunları yaşamakta olan hastaların tedavisi için doktora gittikleri zaman altında yatan nedenler arasında psikolojik sorunlar bulunmaktadır. Tedavisinin gerçekleşebilmesi için kişinin yaşamakta olduğu psikolojik sorunun tedavisi yapılmalıdır. Bu sayede belirtileri ortadan kalkacaktır. Özellikle de panik atak ya da stres gibi nedenlerden ötürü kaynaklanan bir sindirim sisteminde oluşan rahatsızlıklar olması durumunda psikiyatri uzmanı tarafından yapılacak muayene sonucunda uygun olan ilaç reçete edilmelidir.
Ayrıca psikolojik tedavi alarak da kendisinde gelişen ani ruh değişimleri sonucunda semptomların giderilmesi için terapi alabilirler.
Hastaların ruhsal durumunu etkilemek için düzenli olarak spor yapması önerilmektedir. Stres sonucunda ortaya çıkan belirtilerin yok olması için hastaların mutlaka tedavisinin gerçekleşmesi ve psikolojik sorunları ile başa çıkmanın eğitimini uzman tarafından alması gerekmektedir. Yemeklerine çok dikkat etmelidir. Yağlı ve tıka basa yemekler yememelidir. Az ve sık öğünler tüketmelidir.
Papatya Çayı
- 1 yemek kaşığı kurutulmuş papatya;
- 1 çay kaşığı bal;
- 200 gram su.
Papatyanın doğal bir sakinleştirici özelliği olması ile bilinmektedir. Stres altında yaşamakta olan ve yorucu bir işe sahip olan kişilerin sinirlerinin yatışmasında etkili olmaktadır. Bu nedenle de gün içerisinde mide sağlığını olumsuz yönde etkileyecek olan kafeinli içecekler ya da siyah çay tüketmek yerine papatya çayı içilmesi önerilmektedir. Bunun için kurutulmuş kır papatyalarından 1 yemek kaşığı miktarında alarak 200 gram suyun içerisine koyup kaynatmalısınız. Su kaynaması ile birlikte ocağın altı kapatılmalı ve demlenmesi için beklenmelidir. Süzüldükten sonra içerisine tatlandırması için bal ilave ederek içilmelidir. Şeker hastalarının içerisine bal koymadan içmeleri önerilmektedir. Özellikle de gece uyumadan önce içecek olduğunuz papatya çayının rahat uyku uyumanızda etkili olacaktır.
Zencefil Çayı
- Bozuk para büyüklüğünde zencefil kökü;
- 1 çay kaşığı bal;
- 200 gram su.
Psikolojik olarak gelişmekte olan mide rahatsızlıklarının tedavisinde etkili olan bitki çaylarından bir tanesi de zencefil çayı olmaktadır. Toz zencefil kullanabileceğiniz gibi aynı zamanda da zencefil kökünden bozuk para büyüklüğünde keserek kaynar suyun içerisine atılarak birkaç dakika kaynatılmasının ardından demlenmesi için beklenmelidir. Süzüldükten sonra bal ilave ederek eritilir. Günde 1 bardak içilmesi strese bağlı olan semptomların hafiflemesinde etkili olmaktadır. Zencefil çayını yüksek tansiyon hastalarının içmesi önerilmemektedir.
Anason Çayı
- 1 tatlı kaşığı anason;
- 1 tatlı kaşığı nane;
- 1 su bardağı su.
Sinirlerinizin çabuk yatışmasını ve ortaya çıkan sindirim sisteminde meydana gelen hastalıkların önlenmesi için yapılan çayı içmeniz durumunda hızla semptomların geçtiğini göreceksiniz. Bunun için anason ve kurutulmuş nane kaynamakta olan suyun içerisine konularak 10 dakika boyunca kısık ateşte kaynatılmalıdır. Demlenmesinin ardından süzerek içmelisiniz. Özellikle de meydana gelen sinirsel olarak bulantı ve kasılmaların giderilmesinde etkili olacaktır.