Gastro Özofajial Reflü (GÖR) Belirtileri ve Tedavisi
Gastro Özofajial Reflü mide asidinin ya da yediklerinin tekrardan yemek borusundan ağzına gelmesi sonucunda göğüs yanması ve ağrısı oluşacaktır. Tedavisi yapılması gereken bir hastalıktır.
İçindekiler
Gastro Özofajial Reflü (GÖR)
Gastro Özofajial Reflü hastalığı kronik olan ve sindirimi etkileyen bir hastalık olmaktadır. Küçük çocuklar dahil olmak üzere her yaştan insanı etkileyebilir. Tedavi edilmemesi durumunda ciddi sağlık sorunlarının olmasına neden olur. Yemek borusunun iltihaplanmasına neden olacak ve yediklerinizin mide asiti olarak ağzınıza gelmesi sonucunda oluşacaktır. Hastalığın oluşması mide asidinin yemek borusu aracılığıyla ağzınıza gelmesi sonucunda meydana gelecektir. Haftada birden fazla olması durumunda ortaya çıkacaktır.
Gastro Özofajial Reflü Belirtileri
Gece ya da gündüz reflü yaşamanız söz konusu olacaktır. Bu hastalığın belirtileri sıklıkla şunlardır:
- Göğüs bölgesinde yanma;
- Yemek yedikten sonra mide yanması;
- Göğüs ağrısı;
- Yutkunurken güçlük;
- Boğazda yumru hissi;
- Kronik öksürük;
- Larenjit;
- Astım;
- Uykusuzluk.
Hastanın göğüs ağrısı olması durumunda, özellikle de nefes darlığı yaşanması gibi sorunlar varsa bu durumda doktor tarafından kontrol edilmeniz ve yemek borusunda iltihaplanması olup olmadığı söz konusu olması için muayene yapılması gerekmektedir.
Gastro Özofajial Reflü Nedenleri
Kişilerde meydana gelen reflü birçok nedenden dolayı meydana gelecektir. Yemekler yutulması durumunda alt özofagus sfinkteri çevresinde bulunan kas sisteminin açılarak midenin içerisine yemek girmesine izin verecektir. Mideden tekrardan çıkmasını engellemek için kapanacaktır. Sfinker kası anormal bir şekilde gevşemesi ya da kişinin sfinker kasının zayıflaması sonucunda yedikleriniz ya da mide asidinin geri akacağını unutmamalısınız.
Mide içerisindekiler bu şekilde sürekli olarak mideden tekrardan hastanın ağzına gelecektir. Bu durumda da tahriş olacak ve sıklıkla da iltihaplanmasına neden olacaktır.
Hastalığın artmasına neden olacak birçok etken bulunmaktadır. Bunlar sıklıkla şunlar olmaktadır. Şişmanlık, karnın üst kısmında şişme, gebelik sırasında bebeğin gelişmesi sonucunda baskı uygulaması sonucunda meydana gelecektir, Bazı bağ doku bozukluklarının yaşanması, midenin bol olması, sigara içilmesi, geceleri geç saatlerde yemek yenmesi, sık sık alkol tüketilmesi, büyük lokmalar alınması ve çok fazla çiğnenmemesi, kafeinli içecekler tüketilmesi gibi durumlar hastalığın oluşmasında etkili olacaktır.
Mide asidinden kaynaklanacak hasar sonucunda, skar dokusunun gelişimi gibi bir durum söz konusu olabilir. Bunun sonucunda da yara dokusu gelişebilir. Yemek borusunun daralması ve yutkunma sırasında hastanın güçlük çekmesi gibi söz konusu olacaktır. Karın asitlerinin oluşması durumunda dokular aşınması sonucunda şiddetli ağrıların oluşumu söz konusu olacaktır. Ülser kanaması meydana gelebilir ve hastanın yutması da güçleşecektir. Asit salgılanması sonucunda hasar oluşacaktır. Bunun sonucunda dokunun değişikliği olur. Bu değişiklik sonucunda ise hastanın mide kanseri riskinin artmasına neden olacaktır.
Gastro Özofajial Reflü Tedavisi
Doktor tarafından ilk olarak yapılacak fiziksel yapılan muayene sonucunda hastanın teşhisini koyabilmek amacıyla bir takım testler yapılması gerekecektir. Hastanın ilk olarak yemek borusundan midenin iç kısmını incelemek amacıyla endoskopi uygulanacaktır. Özel bir cihaz yardımıyla ince bir tüp ve ucunda ışık ve kamera tarzında bir tüp ile mideye girilir. Bunun sonucunda iltihaplanma ya da başka bir komplikasyon olup olmadığını anlayacaktır. Doktor tarafından ön görülmesi durumunda mideden doku örneği alınacak ve biyopsisi yapılacaktır.
Doktor tarafından yapılan incelemeler sonucunda ilaçlardan daha çok hastanın yaşam tarzı değişikliği yapması gerekmektedir. Asit üretimini azaltacak ilaçların her zaman için kullanılması asit salgılanmasını azaltacak ve hastalığın mide asidi ağzına gelecektir.
Günümüz şartlarında ileri derecede olması durumunda reflü ameliyatları etkin bir şekilde yapılmaktadır. Reflü ilaçlarının kullanılması durumunda eğer ki işe yaramadığı zamanlarda bu hastalarda ameliyat tercih edilecektir. Ayrıca mide fıtığı bulunan kişilere de reflü ameliyatı yapılacaktır. Bu ameliyatın amacı yemek borusunun mideyle buluştuğu yerdeki kapağın daha da güçlenmesi sağlanacak ve eğer ki hastanın fıtığı olması durumunda fıtığı da tedavi edilecektir. Bu yönteme fundoplikasyon adı verilmektedir. Genellikle kapalı yöntem olarak uygulanacaktır.
Hastanın sağlıklı bir şekilde kilo vermesi gerekmektedir. Her zaman için kişilerde meydana gelecek olan fazla kiloların mideye baskı uygulamasına neden olacaktır. Sigara içiyorsanız sigara içmeyi bırakmalısınız. Uyurken yüksek bir yastık kullanmanız tavsiye edilmektedir. Reflü diyeti uygulanmalı ve sendromu hafifletmek için kişinin reflüye iyi gelecek olan yiyecekler tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
Sık sık küçük lokmalar halinde yemekler yemeli ve yavaş bir şekilde tüketmeniz gerekmektedir. Katı sıvı ayrımı yapmanız gerekmektedir. Reflüyü tetikleyecek gazlı içeceklerden ve kızarmış yiyeceklerden uzak durması gerekmektedir. Midenizi çok sıkacak kıyafetler giymekten her zaman için kaçmalısınız.