Mide Mikrobu Belirtileri, Nedenleri ve Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Mide mikropları; midenin asitli ortamında üremesi mümkün olan tek organizmalardır. Bazı durumlarda belirti vermeden mideye yerleşip sinsice çoğalan bu virüsler ciddi hasarlar oluşmasına sebep olur.
Mide Mikrobu
Her iki insandan birinde rastlanılan helicobacter pylori ismi de verilen mide mikropları; günümüzde hijyensiz bir yaşamın yaygınlaşması, yanlış beslenme, günlük hayatın git gide sağlıksız bir şekle doğru kaymasına bağlı olarak oldukça yaygınlaşmış bir durumdadır.
Zayıf bir bünye yakaladığında daha kolay bir şekilde musallat olduğu insanlara oldukça sıkıntılar yaşatabilen mide mikropları, günlük hayatın olumsuz etkilenmesine neden olacak kadar yoğun belirtilere neden olabilmektedir.
Midenin asitli ortamında barınabilen tek bakteri olan helicobacter pylori; mide mukozasının içine mükemmel bir biçimde yerleşerek eşsiz zararlar verebilmektedir. İlk olarak yapıştığı mukoza duvarının tahrip ederek hücrelerin hasar almasına sebep olan mide mikropları daha sonra, ülser ve gastrit hatta mide ve bağırsak kanserlerine sebep olabilmektedir.
Belirtileri
Mide kanamaları, gastrit, ülser, mide ve bağırsak kanseri, şişkinlik, gaz, ağrılar gibi sorunlara neden olan helicobacter pylori rahatsızlığı genel olarak çoğu zaman belirti vermeden ilerleyebilmektedir. Bu nedenle bu konuda sorunları olan hastaların belirtiler konusunda bilinçli olması ve en ufak bir oluşumda zaman kaybetmeden doktora giderek gerekli olan tedaviye başlaması gerekmektedir.
Mide mikroplarının en yaygın karşılaşılan belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- İştah kayıpları yaşanması
- Bilhassa açken, midenin boş olduğu durumlarda yoğun bir şekilde ortaya çıkanağrıları
- Bulantı ve kusmalar
- Yaraların meydana gelmesi
- Midede oluşan ekşimeler ve yanma hissi
- Ağızda tuhaf bir tat oluşması ve koku
- Disfalji ismi verilen ve yenilen yemekler ve içilen içecekler sırasında meydana gelen yutkunma zorlukları
- Normalden fazla olarak oluşan geğirmeler
- Halsizlik ve yorgunluk
- Dışkı ve kusmukta karşılaşılan kan
- Mide de meydana gelen ağırlık hisleri
- İki günden fazla devam eden kabızlık ve ishal tarzında sindirim sisteminde meydana gelen bozukluklar
- Karın bölgesinde oluşan şiddetli ağrılar
- Gastrointestinal sistemde meydana gelen iltihaplar
- Aşırı stres ve psikolojik baskıların oluşması
Nedenleri
Genellikle temiz olmayan hijyensiz ortamlara bağlı olarak ortaya çıkan mide mikropları; insandan insana kolay bir şekilde bulaşabilmesi yüzünden aile hastalığı veya öpüşme hastalığı gibi isimler de almaktadır. Helicobacter pylorinin en sık şekilde karşılaşılan nedenlerine şu şekilde örnekler verebiliriz:
- Gerekli olan sağlıklı hijyenin tam olarak sağlanmaması
- Mikrop bulunan bir hasta ile öpüşme
- İyi bir şekilde yıkanmamış olan sebze, meyve tarzındaki gıdaları tüketmek
- Sigara ve tütün ürünlerine olan yatkınlık
- Aşırı alkol tüketimi
- Aynı evde veya aynı ortamda bulunan ve bakteri taşıyan bir insanla aynı tabak, çatal, kaşık, bardak, havlu, diş fırçası, çarşaf, havlu gibi ev ve mutfak gereçlerini kullanma
- Hasta olan biriyle aynı tuvaletten yararlanmak
- Steril olmamış olan tıbbi gereçlerin kullanılması
- Mide mikropları taşıyan kişilerin kalabalık bir ortamda hapşırması, balgam çıkarması veya öksürmesi sayesinde hasta olmayan insanlara bulaşan helicobacter pylori mikrobu
- Ruj tarzında olan makyaj malzemelerini hasta olan biriyle ortak kullanma
- Yoğun stres, endişe, korku, psikolojik baskılar ve panik ataklar
- Kötü ve sağlıksız bir beslenme alışkanlığında ısrar etmek
- Musluk suyu gibi steril olmayan suları içmek
Tedavi Yöntemleri
Helicobacter pylori sinsi ilerleyen ve sağlıklı bir insanda kolay belirti vermediği için uzun seneler mide mukozasına yerleşerek burada yavaşça çoğalarak yayılabilen vücut için oldukça zararlı bir bakteri çeşididir. Bağışıklık sistemi zayıfladığında birden bire ortaya çıkarak hastaya sıkıntılı anlar yaşatabilmekte; ülser, gastrit hatta zamanında tedavi edilemediği durumlarda mide veya bağırsak kanserleri gibi sıkıntılı durumlara neden olabilmektedir.
Zamanında fark edilip tedaviye başlandığında ise antibiyotikler ve mide koruyarak güçlenmesini sağlayan ilaçlar gibi medikal tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Helicobacter pylori dirençli bir bakteri olduğu için tedavisi uzun bir sürece yayılabilmektedir.
Mide mikropları tedavisi iki aşamalı olmaktadır. Bir yandan bakterinin vücuttan atılması için zemin hazırlanırken, diğer yandan da verdiği tahribatlar ve kendisine bağlı olarak oluşan diğer rahatsızlıklar tedavi edilmeye çalışılır.
Yapılan tıbbi tedavi sürecinde bu konuda muzdarip olan hastaya da bir takım görevler düşmektedir. Hasta uygun bir diyet programı uygular, alkol ve sigaradan, stresli ortamlardan uzak durur. Hem kendisini hem de yakın çevresini koruyacak bir takım tedbirler alır. Sağlıklı bir hayata doğru rotasını çevirir.
Zararları
Mide mikroplarının sebep olduğu zararları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ülser, gastrit, hepatit on iki parmak bağırsak kanserleri ve mide kanserleri, polip gibi rahatsızlıkların oluşumuna etki eder.
- Mide mikropları; yerleştiği bölgede katalaz ve üreaz üretimine neden olur. Üretilen katalaz ve üreaza bağlı olarak meydana gelen ürelere bağlı olarak mide suyunda bulunan mikroplar; pH artışına sebep olarak mide içinde bulunan asitli ortamdaki helicobacter pylorinin zarar vermesine engel olan ürenin yok olmasını neden olur.
- Mide mukozasına yerleşen helicobacter pylori; burada bulunan epitelyum hücrelerin plasmolemasının içine yerleşerek duvarlara yapışır. Hücrelerde yer alan, hücre iskeletini parçalayarak tahribat oluşturur.
- Helicobacter pylorinın mukozaya yapışmasını zemin hazırlayan polimorfonükleer lökositlerle fegositozun engellenmesine destek olan adhezinlerin gelişmesini sağlar.
- Fegositoz gibi bağışıklık oluşmasına yardımcı olan bir takım reaksiyonların ortadan kalkmasına sebep olur.