Mide Mikrobu Konusunda Uygulanacak Diyet Programı
Mide mikrobu olanlar; sağlık açısından oldukça olumsuz sorunları da beraberinde getiren bu problemle mücadele de tıbbi tedavi yanında beslenmesi konusunda da titiz davranmalıdır.
İçindekiler
Mide Mikrobu Olanlarda Beslenme
Mide mikropları; insanların mukozasının iç astarına yerleşerek kronik enflamasyona sebep olan bir bakteri çeşididir. Bu bakteriler zamanında gereken önlemler alınmadığı durumlarda ülser, gastrit, kanser gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
İnsan sağlığı konusunda önemli zararlara neden olan mide mikrobu rahatsızlıkları konusunda uygulanan tedavi yöntemi genel olarak antibiyotiklerle yapılmasına karşılık, hastanın beslenme şeklinde yapacağı düzenlemeler de tıbbi tedavi uygulamaları kadar önem taşımaktadır. Düzgün beslenme diyeti sayesinde mide mikroplarının sebep olduğu sorunlarla başa çıkmak ve bu sorunla mücadele etmek oldukça kolaylaşacaktır.
Bu konuda yapılacak sağlıklı bir diyet hem helicobacter pylorinin sahip olduğu genetik yatkınlığın etkilerini yok edecek hem de mide mikrobuna bağlı olarak meydana gelen rahatsızlıkların tedavi edilmesine yardımcı olacaktır.
Mide mikrobu hastalığı olanların beslenme listesini hazırlarken, mide mikrobu olanlar ne yemeli ve ilk olarak hangi ürünleri tüketmesi gerektiği konusunda bilinçli olmaları gerekmektedir. Bu tür sorunları olanların ürün seçerken dikkat etmeleri gereken hususlara şu şekilde örnekler verebiliriz:
Fermente süt ürünleri
- Süzme peynir
- Taze peynir
- Yoğurt
- Kefir
- Fermente olarak pişirilen süt
- Az yağlı krema
Et Ürünleri
- Tavuk eti
- Tavşan eti
- Hindi eti
- Dana eti
Balık
- Alabalık
- Morina
- Az yağlı balıklar
Tahıllar
- Yulaf ezmesi
- Karabuğday
- Kabuğu çıkarılmış tane yulaf lapası
Sebzeler
- İyi bir şekilde yıkanarak temizlenmiş her türlü organik sebze
- Brokoli, beyaz lahana, Brüksel lahanası, şalgam, roka, karnı bahar gibi turpgiller gurubunda yer alan sebzeler helicobacter pylori rahatsızlıkları konusunda tedavi edici güce sahip olmasının yanı sıra mide mikroplarına bağlı olarak oluşacak kanser karşısında koruyucu etkilere sahiptir.
- Portakal, narenciye, limon, greyfurt, ıhlamur gibi C vitamini konusunda zengin olan meyveler bol miktarda tüketilmelidir.
Diyet Kuralları

Mide Mikropları Dİyet Programı
- Mide mikrobu olanlar; tuzlu, yağlı, ekşi yemekleri menüleri hayatlarından tamamen çıkarmalıdır.
- Fast food, tütsülenmiş gıdalar, Salamuralar yenilmemelidir.
- Çay, kola, kahve gibi kafein içerikli içecekler mümkün olduğu kadar az tüketilmelidir.
- Mide bakterilerine bağlı olarak gastrointestinal rahatsızlıkları da bulunanlar yemek öğünlerini arttırmalı ve mümkün olduğu kadar porsiyonlarını küçültmelidir.
- Yemek saatlerinin mümkün olduğu kadar düzenli ve aynı saatlere denk gelecek şekilde olmasına özen gösterilmelidir.
- Çok soğuk ve çok sıcak besinler tüketilmemelidir. Genellikle oda sıcaklığında yemeklerin tercih edilmesi gerekmektedir
- Taze pişirilmiş besinlerle beslenin. Beklemiş yemekler mide asidinin oluşturduğu indeksi olumsuz yönde etkilemesine bağlı olarak fermantasyon oluşumunu tetiklemektedir.
- Sebze ve meyveler iyi bir şekilde yıkanarak temizlenmelidir.
- Ağır yemekler, yağlı etler, unlu mamuller, yağlı balıkları kesin olarak menülerden çıkarılmalıdır.
Diyet Tarifleri
Mide mikropları tedavisi sırasında beslenme oldukça önemli bir ayrıntı oluşturmaktadır. Bu konuda uygulanacak diyet listelerinde bulunacak menülere ait birkaç yemek tarifini şu şekilde sıralayabiliriz:
Tavuk Fileto
- Et veya sebze suyu ( bir çorba kaşığı)
- Tavuk Fileto ( beş yüz gram)
- Pirinç ( iki yüz gram)
- Tereyağı
- Arzu edilen sebze ( üç yüz gram)
Tavuk eti iyi bir şekilde yıkanarak temizlenir. Kurulandıktan sonra küçük küpler halinde doğranır. Küçük sıcak bir tavaya bir parça tereyağı sürülür ve beş dakika kadar bekletilir. Tavuk etleri tavaya atılır ve kısık ateşte pişirilir. Pirinçler ilave edilir. Et suyu eklenir. Kısık ateşte yirmi dakika kadar pirinçler olana kadar pişirilir. Kabaklar ve havuçlar iyice yıkanıp temizlendikten sonra doğranıp püre yapılır. Ya garnitür olarak yemeğin kenarına konulur ya da pilavla etin içine eklenerek karıştırılır bir süre daha pişirilir.
Süzme Peynirli Güveç
- Kefir ( iki yüz mililitre kadar)
- Süzme peynir ( iki yüz gram az yağlı)
- Mango ( yetmiş gram)
- Yumurta ( bir tane)
- Kabartma tozu
Süzme peynir bir süzgeçten geçirilerek havalandırılır. Kefir ve süzme peynir bir kapta iyice karıştırılır. Yumurta, mango ve kabartma tozu eklenerek iyice püre haline gelene kadar karıştırılır. Yağlanmış bir tepsiye alınarak ısınmış fırına atılır. Yüz seksen derecede pişirilir.
Yemek Listesi
Mide mikrobu olan kişilerin beslenme diyeti sırasında; doktorları veya ilgili hemşireleri tarafından oluşturacak yemek listesine şu şekilde örnek verebiliriz:
Sabah Kahvaltısı
- Dereotlu omlet
- Tahıl ekmeği ( bir dilim)
- İyice yıkanarak temizlenmiş soğuş domates ve salatalık
- Çay ( bir fincan)
Ara Öğün
- Haşlanmış Yumurta ( bir tane )
- Elma ( bir tane)
Öğlen Yemeği
- Bal kabağı çorbası
- Sebze yemeği ( iki yüz gram)
- Laktozsuz yoğurt
- Tam Buğday Ekmeği ( bir dilim )
Ara Öğün
- Grisini ( iki tane)
- Yeşil Çay ( bir fincan)
- Az yağlı peynir
Akşam yemeği
- Tavuk Fleto
- Mevsim Salatası
- Tahıl ekmeği ( bir dilim)
Yatmadan Önce
- Meyve