Mide Kanserinin Yaşam Süresi ve Ölüm Riski
Mide kanserinin ülke çapında çok görülmesi ve ileri ki evrelerde olması durumunda hastanın hayatını tehdit edecek bir durum ortaya çıkacaktır.
Mide Kanseri Yaşam Süresi
Mide kanserine yakalanmış bir hastanın kanserinin tedavi edilebilmesi için ilk evrelerde olması ve hastalığın ilerlememesi gerekmektedir. İlk evrelerde olması durumunda hastanın yaşam şansı daha uzun olmaktadır. Fakat hastanın mide kanserinin ilerlemiş evrelerde olması lenflere ve diğer organlara da sıçramış olması gibi durumlarda hastaların kurtulma şansı oldukça düşük olmaktadır.
Uygulanacak olan tedavi sonucunda hastanın hayatının kurtulması her zaman için kanserin ilerlememiş olması ile yakından alakalı olacaktır. Mide kanseri tedavisi en zor olan kanser türlerinden olmaktadır. Bu nedenle de mide kanserine yakalanmış bir hastanın hayatının kurtulması için uygulanacak olan tedaviler şunlar olmaktadır.
- Cerrahi tedavi;
- Kemoterapi;
- Radyoterapi.
Hastalık ilk evrelerde olduğu zamanlarda henüz yeni oluşmaya başlaması nedeniyle ve lenf bezleri ya da diğer organlara sıçramaması nedeniyle hastaya uygulanacak olan tedavi sonrasında kurtulma şansı %75 ile %80 arasında değişmektedir.
Yakalanılan kanserin bu evresinde hastanın mide hücrelerinin alt kısımlarına da yayılan kanserin midenin dış tabakasına kadar ulaşmış olacaktır. Bu durumda hastanın yaşama oranı %30 olarak bilinmektedir.
Kanser artık 3. evreye ulaşması durumunda lenf bezlerine yayıldığı gibi aynı zamanda da mideye yakın olan organlara da yayılım göstermektedir. Bu durumda hastanın uygulanacak olan tüm tedavi yöntemlerine rağmen kurtulma şansı daha düşük olmaktadır.
Hastanın yaşam oranı yaklaşık olarak %10 ile %15 arasında değişmektedir.
Hastalık son evreye ulaştığı zaman uygulanacak olan bütün tedavi yöntemlerine rağmen kanserin uzak bölgelere de yayılması görülecektir. Bu hastanın en son evreye geldiği zaman yaşam oranı oldukça azalacaktır. Hastalık bu süre içerisinde ilerleyecek ve yakın olan organlara sıçradığı gibi aynı zamanda da uzak olan organlara da sıçrayacaktır. Hastalığın 4. evresinde yaşama oranı %2 ile %5 arasında değişmektedir.
Evre | Görülme Sıklığı | 5 Yıllık Süreç |
1. Evre | %18 | %70 – %80 |
2. Evre | %16 | %30 |
3. Evre | %36 | %10 – %15 |
4. Evre | %30 | %3 – %5 |
Cerrahi Tedavisi
Mide kanserine yakalanmış olan bir hastanın ameliyat olması demek kanserden kurtulduğu anlamına gelmemektedir. Midenin büyük bir bölümü ya da tamamının çıkartılması ile hasta ameliyat edilmektedir. Bu ameliyat sırasında cerrah tarafından daha sonradan hastanın bağırsakları kullanarak yapay mide yapılacaktır. Eğer ki hastalığı ilk evrelerde hastanın cerrahi operasyon sonrasında kurtulma şansı oldukça yüksek olmaktadır. Mide ameliyatı çok ciddi bir ameliyat olmaktadır. Bu nedenle de ameliyatı yapacak olan cerrahın bu konuda ki deneyimi çok önemlidir. Hastanın yaşam süresi, kanserin tam olarak temizlenmesi ile yakından alakalı olacaktır. Ameliyatın başarı şansının her zaman için diğer organlara yayılıp yayılmaması ile yakından alakalı olmaktadır.
Kemoterapi Tedavisi
Hastalığa yakalananların iyileşmesi ve tedavisinin gerçekleştirirken kemoterapiden de faydalanılmaktadır. Bazı hastaların cerrahi müdahaleden önce de kemoterapi uygulanarak tedavisi gerçekleşecek ve kanserli bölgenin küçülmesinin ardından daha sonra ise hastanın cerrahi müdahalesi yapılacaktır. Ameliyat sonrasında da tekrardan hastanın onkoloji doktoru tarafından değerlendirilerek kemoterapi alması söz konusu olacaktır.
Her ne kadar rakamlar ortalama olsa bile kemoterapiye rağmen 4. evreye kanseri ulaşmış olan bir hastanın kurtulma şansı oldukça düşük olmaktadır. Bu kişilerin 4. evreye ulaşması durumunda kemoterapi tedavisi ile birlikte sadece yaşamı biraz daha uzamış olacaktır. Kemoterapi almayan bir hastanın ise 4. evreye ulaşmış olan kanseri varsa yaşam şansının yaklaşık olarak 5 ay civarında olması ile bilinmektedir.
Kemoterapi alan bir kanserli hastanın yaklaşık olarak yaşamının 8 ya da 9 ay uzaması beklenmektedir.
Radyoterapi Tedavisi
Radyasyon tedavisi çok yüksek enerjili olan ışınların kullanılması sonucunda tedavinin yapılması sağlanmaktadır. Kanser hücrelerinin yok olmasında etkili olacaktır. Bu işlem bazı hastalarda operasyon sırasında kullanılacağı gibi bazı kişilerde ise operasyondan sonra da uygulanabilmektedir. Bu tedavi yöntemi hastanın kanserli bölgenin kaçıncı evrede olduğuna göre değişim gösterecektir. Bu yöntemde uygulanacak olan tedavi de çoğu zaman uzak organlarda metastaz bulunmaktadır. Teşhis sonrasında da yaşam süresinin kısaldığı için uygulanır. Bu tedavi sonrasında hastanın yaşamı daha da uzamaktadır. Radyasyon tedavisinin daha çoğunlukla üçüncü ya da dördüncü evreye ulaşması sonucunda hastalığın tedavisinde yardımcı olabilmek için yapılmaktadır. Kanserli bölgenin bulunduğu bölgeye yüksek ışıklar verilmesi ile birlikte kanserli bölgenin küçülmesi hedeflenmektedir. Bu işlem onkoloji doktorunun muayenesi sonrasında gerek görülmesi durumunda yapılmakta olan bir tedavi yöntemi olmaktadır.