Mide Kanseri Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Midesinin bir kısmı veya tamamı alınarak yaşamak konusunda endişelere sebep olan mide kanseri ameliyatları sonrasında hasta iyi bir bakım ve beslenme sayesinde normal hayatına dönebilmektedir.
İçindekiler
Mide Kanseri Ameliyat Sonrası
İnsanların çoğu; mide kanseri ameliyatıyla midesinin bir kısmı veya tamamı çıkarıldıktan sonra artık eskisi gibi aktif bir hayat süremeyeceğine inanmış durumdadır. Mide kanseri ameliyatı olan insanlar; devamlı olarak katı bir diyet uygulamak zorunda kalacak, spor yapamayacak, seyahat edemeyecek ve zamanlarının çoğunu evde geçirmek zorunda kalacak tarzındaki düşünceleri tamamen yanlıştır.
İyileşme Süreci
Mide kanseri ameliyatından sonra hasta birkaç gün yoğun bakım odasında kalır. Yapılan operasyondan bir gün sonra ayağa kaldırılan hastaya bacak ve nefes egzersizleri yaptırılır. İlk iki gün ağızdan beslenmesi yasaklanan hasta birkaç gün sıvı gıdalarla beslenebilmesi için, beslenme tüpüne bağlanabilmektedir. Yaklaşık olarak sekiz gün içinde hastaneden taburcu edilen hastaların iki ay kadar, yaralar komple iyileşinceye kadar kendini yoracak ağır hareketlerden kaçınması gerekmektedir.
Mide kanserinden sonra vücudun iyileşmesi yavaş bir şekilde oluşur. Hastanın hareketleri sınırlı olmalıdır. İlk hafta nefes hareketleri ve bacaklar için hafif egzersizler yapılır. Yapılan operasyon sonrasında hasta rehabilitasyon tedavisine başlatılır. Yapılan rehabilitasyon tedavisindeki amaçlar;
- Cerrahi müdahalenin yaratacağı olası komplikasyonların önlenmesini sağlamak
- Hareket sınırlaması oluşturan ağrıların azalmasına yardımcı olmak
- Cerrahi müdahale sonrasında hastanın hem psikolojik hem de fiziksel iyileşmesini hızlandırmak
- Hastanın aktif hayatına hızlı bir şekilde dönmesine yardımcı olmak
Yapılan mide kanseri ameliyatından sonra hastanın iyileşme sürecini etkileyen bir takım faktörler bulunmaktadır. Basit bir operasyonda bile iyileşme süreci bir ayı bulurken; karın bölgesindeki bu önemli operasyonun tam olarak iyileşmesi uzun bir süreyi alabilmektedir. Hasta birkaç ay içinde normal hayatına dönmeye başlasa da; uygulamak zorunda kalacağı sıkı diyetten kurtulması iki seneyi bulabilmektedir.
Mide kanseri ameliyatı olan hastalar; doğru bir beslenme ve iyi bir bakım ve uygulanan birkaç kural sayesinde; birkaç ay içinde eski hayatlarına dönebilmektedirler.
Komplikasyonlar
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi mide kanseri ameliyatından sonrada oluşabilecek bir takım komplikasyonlar bulunmaktadır. Bu komplikasyonları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yalıtılmamış bir kan damarına bağlı olarak cerrahi müdahale sonrasında kanama oluşabilmektedir.
- Ameliyat denildiğinde; her operasyonda olan enfeksiyon riski, direk olarak mide kanseri ameliyatlarının da komplikasyonları arasında yer almaktadır.
- Akciğer çökmesi
- Akciğerlerle ilgili sorunlar
- Kusmalar
- İshal
- Tokluk hissi
- İştahta ve kiloda kayıplar oluşması
- Toplardamarlarda tromboz oluşumu
- Kalp yetmezliği
- Nefes darlıkları
- Anemi
- Sindirim sisteminde veya çevresindeki organlarda hasar oluşması
- Kansızlık veya anemi oluşması
- Gastro özofagela reflü rahatsızlıkları
- Yenilen besinlerin yutulmasında acı ve ağrılar oluşması
- Anastomoz sızıntısı
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Her ne kadar ürkütücü gelse de mide kanseri ameliyatından sonra; bir insan midesinin bir kısmı veya tamamı olmadan da yaşamını sürdürebilmektedir. Hastanın beslenmesi bir takım kısıntılar eşliğinde devam edebilmektedir. Mide kanseri ameliyatından sonra hastalar altı ay boyunca fiziksel aktivitelerini kısıtlayarak, kendilerine dikkat ederek yaşayacaklardır.
Mide kanseri ameliyatından sonra iyileşme sürecini kısaltmak için dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hasta doktor tarafından verilen ilaçları zamanında ve tam olarak almaldır.
- Kontrollerini aksatmadan gitmelidir.
- Doktor tarafından verilen karın korsesi çıkartılmadan, sıkıp bunaltsa bile kullanılmalıdır.
- Hastanın ameliyat sonra egzersiz yapması hareket edilmesi önerilse de altı ay boyunca ağır fiziksel eforlar sarf etmemeye özen göstermesi gerekmektedir.
- İlk iki ay cinsel ilişkiye girmemelidir.
- Hasta kabız olmamaya dikkat etmelidir. Ameliyat sonrası iki veya üç ay kabızlık konusunda azami dikkatli olunması gerekmektedir. Kabızlık yaranın tahriş olmasına veya yapılan operasyon sonrasında fıtık oluşumuna sebep olabilmektedir.
- Solaryum veya güneş altında kalmamak gerekmektedir.
- Hasta sık bir şekilde ama az oranlarda beslenmelidir.
- Aşırı tatlı besinlerden uzak durulmalıdır
- Yemek yedikten sonra bir süre uzanarak dinlenmelidir.
Yemek Listesi
Mide kanseri ameliyatı geçiren bir hasta beslenmesine dikkat etmelidir. Hastaneden taburcu edilirken hastaya doktor veya hemşireler tarafından bir diyet listesi verilecektir. Bu listeye hastanın uyması iyileşme sürecini kısaltacak, hastanın normal hayatına dönme sürecini çabuklaştıracaktır.
Mide kanseri ameliyatı geçiren hastaların uyması gereken diyet listesi temelde sebze ve meyvelerden oluşmaktadır. Bunun yanında operasyon sonrasında ilk haftalar hastaya çiğ meyveler verilmez.
Cerrahi müdahaleyle midesinin bir kısmı veya tamamı alınan hastanın yemek listesinde yer alan besinlere şu şekilde örnek verebiliriz:
- Sebze püreleri
- Sebze çorbaları
- Sığır eti, tavuk eti ve balıklar haşlanmış, fırında veya az yağlı veya tamamen sinirsiz olarak pişirilmelidir.
- Sütle pişen sıvı tahıl yemekleri
- Ekşi krema, kefir, az yağlı süzme peynir
- Beyaz pirinç lapası
- Haşlanmış kabak, havuç, patates püresi
- Fırında elma
- Bitki çayları
- Taze sıkılmış meyve suları
- Kompostolar
- Meyve jöleleri, sufleler
- Tereyağı
- Kraker veya galeta
- Bir gün öncesinden bayatlamış ekmek
Mide kanser ameliyatı olan hastanın bir günlük örnek diyet listesini şu şekilde verebiliriz:
- Sabah kahvaltısı; şekersiz yulaf lapası, sütlü açık çay, süzme peynir
- Ara öğün; pişmiş elma, iki tane kraker
- Öğlen yemeği; haşlanmış et, pirinç lapası, komposto
- İkindi; haşlanmış pancar veya meyve jölesi
- Akşam yemeği; kremalı hafif sebze çorbası, sebze yemeği, az miktarda erişte
- Yatmadan önce bir bardak kefir