Mide Kanaması Ameliyatı ve Ameliyat Sonrası Bakım
Mide kanaması ameliyatı her ne kadar ürkütücü görünsede, rısk oranı veya operasyon sırasında oluşabilecek komplikasyon oranları en az olan cerrahi yöntemlerdir
İçindekiler
Mide Kanaması Ameliyatı
Mide kanaması konusunda uygulanacak olan tedavi; kanamanın oluşum nedenine göre değişmektedir. Oluşan bu sorunun nedeni midede oluşan yaralar, mide asitlerindeki artışsa bu gibi durumlarda asit azaltılmasına yardımcı olan ilaçlar kullanılır. Mide mikrobuna bağlı olarak ülser etkisini azaltacak ve mikropları yok edecek ilaç tedavisi uygulanır.
Oluşum nedeni kanserse veya damarsal bir sorun ise endoskopik bantlama veya açık cerrahi yöntemi uygulanan operasyonlar yapılmaktadır. Ülser, mide mikropları ve mide kanserleri; kanamaların oluşmasının en sık rastlanılan nedenleri arasında yer almaktadır.
Yapım Aşamaları
Mide kanaması geçiren ve tedavi yöntemi olarak cerrahi müdahale uygun görülen hastaya genellikle kapalı yöntemle müdahale yapılmaktadır. Bu müdahale sırasında;
- Ameliyat genel anestezi uygulamasıyla yapılır
- Hastanın midesinin üzerine küçük bir delik açılır.
- Bu delik sayesinde kanamaya neden olan sorun onarılır.
- Onarılma işlemi sırasında kanamanın oluşmasına neden olan bölgenin çevresine iğneler yapılmak suretiyle kanama durdurulur.
- Daha sonra açılan minik delikler, estetik dikiş kullanılarak dikilir.
- Hastaya midenin aktivitelerine rahatça devam etmesi için özel alet takılır.
- Oluşma ihtimali olan pıhtılaşmaya karşı kan sulandırıcı iğne yapılır.
- Operasyon başarıyla tamamlandıktan sonra hasta yoğun bakım odasına alınır.
kanama çok şiddetliyse ve bu soruna mide de yer alan iyi huylu durumdaki tümörler sebep olmuşsa hasta açık yöntemle operasyona alınır.
İyileşme Süreci
Açık olarak yapılan mide kanamasıyla ilgili cerrahi müdahalelerden sonra hasta yoğun bir şekilde ağrı hisseder. Bu ağrılar uzun dönem sürebilmektedir. Bu dönem içinde hasta devamlı ağrı kesici almak zorunda kalacaktır. Kapalı ameliyatlarda hasta iki üç gün içinde hastaneden taburcu edilirken açık ameliyatlarda bu süre iki haftayı bulabilmektedir. Hastanın yapılan operasyon sonrasında iyileşme süreci; meydana gelen kan kaybının derecesine, yapılan cerrahi müdahalenin hacmine ve kanamanın oluşum durumu ile verdiği tahribata bağlı olarak değişmektedir. Ameliyat sonrası yoğun bakıma alınan hasta burada yapılan operasyonun durumuna bir ile üç gün süresince kalabilmektedir.
Cerrahi müdahale sonrasında takılan tüp; midenin çalışması normale döndüğünde çıkarılır ve hasta yavaş bir şekilde, hafif gıdalarla ağızdan beslenmeye başlar.
Mide kanaması sonunda cerrahi yöntem uygulanan hastanın normal yaşantısına adım atması bir ayı bulabilmektedir.
Cerrahi müdahale Sonrasında
Yapılan cerrahi müdahale sonrasında hasta her ne kadar bir ay sonra yavaş bir şekilde günlük hayatına dönse de tamamen iyileşmesi yedi, sekiz ayı bazı durumlarda bir seneyi bulabilmektedir. Yapılan operasyon sonrasında uygulanacak olan bakım; cerrahi müdahaleden sonra iyileşme sürecinin de kısalmasına yardımcı olacaktır. Hastanın cerrahi müdahale sonrasında uygulaması gereken bir takım iyileştirici kurallar bulunmaktadır. Bunlar;
- Hasta doktor tarafından verilen ilaçları aksatmadan zamanında almalıdır.
- Kontrollerine aksatmadan düzenli olarak gitmelidir.
- Mide kanaması ameliyatı olan hasta yapılan cerrahi müdahale sonrasında altı ile sekiz ay boyunca uygun bir diyet programı takip eder.
- Alkol ve sigarayı tamamen kesmelidir.
- Ortalama olarak altı ile sekiz ay arasında değişen bir süre içinde fiziksel bir rejim programı uygularlar
- Hafif egzersizler, temiz havada yürüyüşler yap
- Stres ve psikolojik baskıdan uzak durmalıdır.
- Hem yediklerinin, hem bulunduğu ortamın, hem de kullandığı ev ve iş gereçlerinin temizliği konusunda oldukça titiz davranmalıdır
Riskleri
Yapılan bütün cerrahi müdahalelerde olduğu gibi mide kanama ameliyatlarında da bir takım riskler bulunmaktadır. Risk unsuru taşımayan cerrahi müdahaleler, yapılmayanlardır. Bunun yanında mide kanaması ameliyatlarının risk faktörünün oldukça az olduğunu belirmek gerekir. Mide kanaması ameliyatlarının en yaygın görülen risklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Cerrahi müdahale sırasında dalağın hasar görmesi
- Damarların yara alması
- Anestezi ile ilgili yaşanan sorunlar
- Kaçak oluşması
- Ameliyat sırasında veya sonrasında enfeksiyon meydana gelmesi
- Kanın pıhtılaşması Kanamanın durmaması
- Özofagus yara alması
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Mide ameliyatı ameliyatından sonra hastanın kendisine beslenmesine dikkat etmesi; yapılan cerrahi müdahale sonrası iyileşme sürenin de kısalmasına sebep olacaktır. Yapılan cerrahi müdahale sonrası hastanın dikkat etmesi gereken şeylere şu şekilde Örnekler verebiliriz
- Ameliyatın birinci ayından sonra düzenli egzersizler, üçüncü ayından sonra kas güçlendirici egzersizler yapmaları gerekmektedir.
- Beslenmesine dikkat etmeli, ağır ve mideyi yoracak besinlerle beslenmemeye özen gösterilmemelidir.
- Doktoruyla sürekli irtibat halinde olmalı, yaşanan en ufak bir sorunda direk olarak kontak kurarak gerekli önlemleri almalı
- Sık ama az olarak beslenmeli, yemekleri iyice çiğnemeli
- Çok sıcak ve soğuk besinler tüketilmemelidir.
- Aşırı stres ve psikolojik sorunlardan uzak durulmalıdır.
- Fiziksel olarak yapılan aktiviteler kısaltılmalıdır.
- Sigara gibi tütün ürünlerinden uzak durulmalıdır.
- Alkol kullanılmamalıdır.