Mide Kanaması Tedavi Yöntemleri ve Bitkisel Tedaviler

Mide kanaması tedavisinde uygulanan tıbbi tedavi yöntemleri yanında bitkisel tedavi yolları da; hemiyileşme sürecini kısaltmakta hem de düzenli kullanıldığında sorunun tekrarlamasına engel olmaktadır

Mide Kanaması Tedavi Yöntemleri

Günümüzde eskisi gibi tehlikeli olmamasına rağmen; zamanında müdahale edilmediği durumlarda, hastanın fazla oranda kan kaybetmesi sebebiyle ölüm riski oluşma ihtimalinin yüksek olması; mide kanamalarını tehlikeli bir sorun haline getirmiştir. 

Farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıksa da en sık rastlanılan nedenleri arasında; ülser, stres, alkol ve sigara kullanımı, mide mikropları gibi çeşitli etkenler gelmektedir. Bilhassa beslenme alışkanlıklarında yapılan hatalar mide kanamalarını tetikleyen unsurlar arasında yer almaktadır. Mide kanamalarında uygulanacak olan tedavi yöntemleri genellikle hastalığa neden olan etkenlere göre farklı şekilde yapılmaktadır. Rahatsızlığa neden olan sorunun saptanıp aynı anda tedavi edilmesi; bu hastalığın tedavi edilmesi durumunda; ilerleyen dönemlerde tekrarlamasını engellemektedir.

Mide kanaması tedavisi konusunda uygulanmakta olan tedavi yöntemleri genellikle şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Diyet Tedavisi
  • Gündelik hayatta yapılan düzenlemeler
  • İlaç Tedavisi
  • Endoskopik Tedavi
  • Bitkisel Kürler

Diyet Tedavisi

Mide kanaması konusunda beslenmeye dikkat edilmesi uygulanacak tedaviye hem destek olmakta, hem de iyileşme sürecini kısaltarak; bu sorunun bir daha tekrarlamasının önüne geçebilmektedir. Mide kanaması sorunu olan hastaların; ilerleyen zaman içinde bu sorunlar tekrar karşılaşabilecekleri ihtimali göz önünde tutularak ona göre tedbir alınmalıdır.

Mide kanaması yaşayan hastaların; mideyi yoran ağır besinlerden, yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan, baharatlı gıdalardan mümkün olduğu kadar uzak durması gerekmektedir. Mide kanaması geçiren hastaya ilk iki gün ağızdan besin verilmez. İhtiyacı olan besinlerin damar yolu ile takılan bir serumla takviye edilmesi sağlanır. Daha sonra da mümkün olduğu kadar hafif gıdalarla beslenmesi gerekmektedir. 

Günlük Hayatın Düzenlenmesi

Mide kanamalarını tetikleyen nedenlerin başında aşırı yorgunluk, stres, alkol ve sigaranın yoğun olarak alınması, kafein oranı yüksek olan içeceklere olan yatkınlık gibi nedenler gelebilmektedir. Bu nedenle günlük hayatın düzenlenmesi mide kanamaları tedavisinde olumlu etkiler göstermektedir.

Bilhassa aşırı stres altında olan insanlarda sıklıkla rastlanılan mide kanamaları sakin ve dingin bir hayatın verdiği huzura sahip olan insanlarda minimum denecek kadar az rastlanılan bir sorun olmaktadır.

İlaç Tedavisi

Mide kanaması geçiren hastalara uygulanan tedavi yöntemleri kanamanın durumuna, hastanın şikayetlerine ve kaybedilen kan miktarına göre değişiklik gösterse de; kan kaybının fazla olmadığı durumlarda hastaya genellikle asit dengeleyen, midenin korunmasını sağlayan ilaçlar verilmektedir. Eğer kanama nedeni mide mikrobu gibi bir sorunla ilgili oluşmuşsa, bu gibi durumlarda antibiyotik tedavisi de uygulanmaktadır.

Endoskopik Tedavi

Mide kanaması sırasında acil durumlarda hastaya uygulanan endoskopi aracılığıyla; hem kanamanın durumu gözlemlenebilmektedir hem de acil olarak kanayan yere encekte ile ilaç verilerek kanamanın durulması sağlanabilmektedir. Genellikle on beş dakika civarında süren bu müdahale tedavide başarılı sonuçlar verebilmektedir.

Bitkisel Kürler

Geçmişten bu güne kadar uygulanan bitkisel kürler ve bitkisel tedavi yöntemleri mide kanaması konusunda da başarılı sonuçlar vermektedir. Hastanın midesindeki asitlerin dengelenmesine, kaybedilen kanın uzun vadede takviye edilmesine yardımcı olan bitkisel çaylar genellikle bu rahatsızlıkta kullanılan kürler arasında önemli yer tutmaktadır.

Mide Kanaması Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Mide kanaması konusunda tedavi edici özelliği olan bitki kürlerine örnek olarak şunları verebiliriz:

Sardunya Kökü Kürü

  • Kokulu sardunya kökü
  • Kaynar su

Beş altı tane kokulu sardunya kökü iyice yıkayarak temizlenir. Kaynar suyun içine ilave edilen sardunya kökleri yirmi dakika civarı kısık ateşte kaynatmaya devam edilir. Oda sıcaklığında bekletilen kür ılıdıktan sonra içilir.

Çilek Kürü

  • Yapraklı Çilek
  • Kaynar su

Bir avuç kadar yapraklı çilekler iyice yıkanarak temizlenir. Dört yüz mililitre kaynar suyun içine atılarak bir süre daha kaynatılır. Demlenen çilekler arkasından süzülür yemek öncesi bir çorba kaşığı kadar içilir.

İbrahim Saraçoğlu Tavsiyeleri

Mide kanaması konusunda; bitkisel tedavi alanında uzman olan İbrahim Saraçoğlu tarafından verilen bir takım tavsiyeler bulunmaktadır. Hazırladığı bitkisel tedavi yöntemleriyle adından sıklıkla söz ettiren İbrahim Saraçoğlu mide kanaması konusunda hazırlamış olduğu kür tarifleri ve tavsiyelerle de başarılı sonuçlar elde etmektedir. Bu tavsiyeler arasında en önemlilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Limon ve Havuç Suyu

  • Yarım Limon
  • Havuç                   

Yarım limonu sıkıp içine bir tatlı kaşığı taze sıkılmış havuç suyu sıkılarak içildiği takdirde üç veya dört saat içerisinde kanama durmaktadır.

At Kuyruğu Kürü

  • At Kuyruğu
  • Bir miktar kaynamış su

Kaynamakta olan bir miktar suyun içine at kuyruğu ilave edilir. Bir süre kaynatılıp soğutulur daha sonra at kuyruğunun haşlanmış posası midenin üzerine konularak bekletilir.

At kuyruğu ve Çobançantası Kürü

  • At Kuyruğu
  • Çobançantası
  • Ökse otu
  • Meşe yaprağı

At kuyruğu, çobançantası, ökse otu, meşe yaprağı otları eşit oranlarda harmanlanıp karıştırılır ve kaynamakta olan bir litre suya yirmi gram kadar ilave edilerek on beş dakika kaynatılmaya devam edilir. Daha sonra süzülen bu kür soğutularak gün içinde dört veya beş bardak içilir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle