Mide Kanaması Uygulanan Tıbbi ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Mide kanaması rahatsızlıkları acil tedavi gerektiren ve zamanında önlem alınmadığında hastanın yaşamını yitirmesine sebep olan hastalıklar arasında yer almaktadır.

Mide Kanaması ve Tedavi Yöntemleri

Mide kanamasına bağlı olarak yaşanan ölüm oranları günümüzde geçmişteki kadar yaygın olmasa da hala risk oluşturan rahatsızlık arasında yer almaktadır. Bazı durumlarda kanamanın yoğun olması, kan kaybına bağlı olarak sonu ölümle bitebilen ciddi tablolar çizebilmektedir.

Mide kanamaları konusunda hastaların bilinçli olması ve acil olarak gereken tedavinin uygulanması sağlık açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle hastaların bu konuda bılinçli olması gerekmektedir.

Geçmişe oranla gelişen tıp bilimi sayesinde mide kanaması konusunda ölüm riski daha az olsa da, günümüzde hala ciddiyetini korumaya devam eden bu rahatsızlık konusunda bilinçli olmak ve zamanında gecikmeden müdahale ve tedaviye başlamak oldukça önemlidir.

Mide kanaması geçiren bir hasta hastaneye ulaştığında gerekli kontroller yapıldıktan sonra gerekli görülmesi durumunda hastaya ilk olarak serum takılır veya kaybettiği kanın geri takviye edilmesi amacıyla kan verilir.

Daha sonra mide kanamasının nedeni araştırılıp gerekli durumlarda acil müdahale yapılması amacıyla endoskopi uygulanabilmektedir. Endoskopi uygulamaları teşhis için kullanıldığı gibi tedavi konusunda da yardımcı olan bir uygulamadır.

Mide kanamasında uygulanan tedavi genel olarak hastanın durumuna, meydana gelen kan kaybının oranına ve oluşum nedenine bağlı olarak değişik yöntemler uygulanarak yapılmaktadır.

Mide kanamasının tedavisinde uygulanan yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

İlaç Tedavisi

Mide kanaması geçiren hastaya; oluşan kan kaybı ve hastanın şikâyetlerinin yoğun olmaması ve sorunun ilaçla tedavi edilmesinin mümkün olduğu durumlarda ilk olarak medikal tedavi yöntemi uygulanır. Hastanın kanama sırasında ağızdan beslenmesi hatta su bile içmesi engellenir. Gerekli olan sıvı ve besinlerin takviye edilmesi amacıyla hastaya serum takılarak damardan beslenmesi sağlanılır.

Mide kanaması geçiren hastaya uygulana ilaç tedavisinde; mide asidinin azaltılarak dengelenmesini sağlayan, asit dengeleyici görevi bulunan ilaçlar verilmektedir. Bunun yanında mide kanamasına neden olan sorun mide mikrobuyla antibiyotik de uygulanmaya başlanmaktadır. Mide koruyucu ilaçlar, kan ilaçları duruma göre medikal tedavi listesine eklenebilmektedir.

Endoskopik Uygulamalar

Mide kanaması tedavisinde endoskopik uygulamalar acil durumlarda tercih edilen bir uygulamalardır. Endoskopi uygulaması sırasında hasta yan yatırılır. İşlem öncesi hastaya ya damar yoluyla sakinleştirici verilir ya da boğaz yolundan bir sprey sıkılarak çalışılacak bölge uyuşturulur. Hastanın azgına ısırmasını engelleyecek bir cisim takılarak içinden endoskopi uygulaması için gerekli olan boru geçirilir.

Mide Kanaması 

On veya on beş dakika süren bu uygulama sırasında kanama oluşmasına sebep olan etken saptanır ve gerekli durumlarda sorunlu alana kanama durdurulabilecek encekte ilaç verilir.

Günlük Hayatın Düzenlenmesi

Mide kanamalarının oluşum nedenleri arasında farklı etkenler olsa da; genellikle yanlış beslenme, aşırı yorgunluk, alkol sigara kullanımı, stres ve psikolojik baskılar bu rahatsızlığın tetiklenmesinde ana etmenlerdir. Bu nedenle mide kanamaları konusunda tıbbi tedavi yanında hastanın günlük hayatında yapacağı düzenlemeler iyileşme sürecini hızlandıracak hatta bir daha aynı sorunla karşılaşılmamasını sağlayabilecektir.

Mide kanamaları konusunda günlük hayatta yapılması gereken düzenlemeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Çay, kahve gibi kafein içeren içecekleri minimuma indirmek
  • Kola gibi asitli içeceklerden uzak durmak
  • Stres ve psikolojik baskı oluşturan ortamlardan kaçmak
  • Alkol ve sigara kullanmamak
  • Düzenli uyku saatleri oluşturmak
  • Beslenmeye dikkat etmek
  • Spor yapmak en azından temiz havada yürüyüşlerde bulunmak
  • Diyet Programları

Mide kanaması geçiren hastaya kanama devam ederken ağızdan beslenmesi hatta sıvı ürünleri ağız yoluyla alması kesinlikle rahatsızlık bakımından olumsuz sonuçlara yol açacaktır. Kanama hafiflediğinde veya durdurulduğunda ise hastanın beslenmesi artık titiz bir hassasiyet göstermesi durum oluşturmaktadır. Mide kanamalarının ilerleyen zamanda tekrarlaması ihtimali göz önünde bulundurularak hastanın beslenme düzenine oldukça dikkat etmesi gerekmektedir.

Hastanın midesini yormayacak bir beslenme düzeni oluşturması bu konuda oldukça büyük önem taşımaktadır. Hastanın gazlı içecekleri, çay, kola, kahve gibi kafein oranı yüksek içecekleri mümkün olduğu kadar minimuma indirmesi gerekmektedir. Bunun yanında yağlı besinlerden, kızartmalardan, baharatlı gıdalardan ve hazım zor olan yiyeceklerden uzak durması mide kanamaları tedavisinde oldukça önemli ayrıntılar oluşturmaktadır.

Doğal Yöntemler

Mide kanaması konusunda uygulanan tedavi yöntemleri arasında doğal yöntemler başarılı sonuçlar elde etmektedir. Bu konuda uygulanacak olan doğal yöntemlerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Kızamıkçık Kökü

  • Kızamıkçamı kökü
  • Bir bardak kaynar su

Otuz gram kızamıkçamı kökünü kaynar suyun içine atıp yedi dakika civarında birlikte kaynatmaya devam edin. Arkasından süzerek yemek öncesi bir çorba kaşığı kadar için.

Çilek Kürü

  • Yapraklı Çilek
  • Kaynar su

Bir avuç kadar yapraklı çilekleri dört yüz mililitre kaynar suyun içine dökerek birlikte kaynatın. Demlendirdikten sonra süzerek yemek öncesi bir çorba kaşığı kadar için

Sardunya Kökü Kürü

  • Kokulu sardunya kökü
  • Kaynar su

Kokulu sardunya köklerinden beş altı tane alıp iyice yıkayarak temizleyin. Daha sonra kaynar suyun içine ilave ederek yirmi dakika civarı kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Hazırlanan kürü yirmi dakikada bir sıcak olarak içmeye gayret edin .



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle