Mide Bağırsak Gribi Bulaşma Şekilleri ve Tedavi Yöntemleri

Kış aylarında sık görülen mide bağırsak gribi probleminin etkileri ve bu rahatsızlığa ilişkin olarak uygulanan tedavi yöntemlerinde dair her şey. Mide bağırsak gribinin bulaşıcı olup, olmadığının yanıtı.

Mide Bağırsak Gribi

Mide bağırsak gribi

Kış aylarının gelmesi ile birlikte daha sık ve yoğun biçimde görülen rahatsızlıklardan birisi olan mide bağırsak gribi rahatsızlığı, son derece ağır şekilde bir gelişim gösteriyor ve  meydana geldiğinden oluşturduğu şikayetleri ile kişiler açısından ciddi sorunlara neden oluyor. Modern tıp biliminde ‘Gastroenterit’ şeklinde bir tanımlaması bulunan bu grip türünün önemi, bazı vakalarda ‘acil müdahale’ gerekliliğini oluşturmasıyla daha somut şekilde görülüyor. Her yaş grubunda görülebilen bir rahatsızlık olsa da daha ağırlık olarak çok yaştaki kişilerde görülür ve etkileri çok daha şiddetli olabilir. Özellikle de bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerin bu rahatsızlığa yakalanma riski çok daha yüksektir. Bunun sebebi ise virüslerle oluşan bir rahatsızlık olmasından kaynaklıdır. Temel olarak rahatsızlanan kişinin midesinde ve bağırsaklarında ciddi zararlar meydana gelir ki bu durumda bu isim ile anılan bir rahatsızlık olmasına neden olur.

Mide bağırsak gribinin uzun süreli olarak etkisini göstermesi istifra ve ishal gibi vücutta ciddi su kayıplarına neden olabilecek durumlar ile çok sık karşı karşıya kalmasına neden olacağından, zamanla su dengesinin kaybolmasına yönelik olarak çeşitli rahatsızlıklarda görülebilir. Bu denli ciddi sıvı kaybının yaşanması durumunda organ kayıpları ve yaşam fonksiyonlarının yerine getirilememesi gibi son derece hayati bir durum ile karşı karşıya kalınabilir. Bu sebeple kaybedilen sıvının geri yüklenmesine önem verilmelidir. 

Mide Bağırsak Gribi Bulaşıcı Mı?

Mide bağırsak gribi rahatsızlığı son derece bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Yani temas yoluyla bulaşabilen yapıya sahip olan virüsler ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu yüzden de özellikle bu rahatsızlığa yönelik olarak çok yatkın olan bir bağışıklığa sahip olan çocukların, rahatsızlığı taşıyan kişiler ile temas etmemesine önem gösterilmesi gerekir. Özellikle de virüs tabanlı bir rahatsızlık olması nedeni ile çok basit şekilde zayıf düşen bağışıklık sistemi bulunan kişilere bulaşabilmektedir. Bu çerçevede de modern dünyadaki virüs gibi etkenlere karşı bağışıklığı henüz çok nitelikli olmayan çocukların/bebeklerin ellerini yıkamadan ağızlarına götürmesi, buldukları her şeyi ağızlarına sokması gibi gündelik olağan yaşamının parçaları olan eylemler ile dahi mide bağırsak gribini oluşturan virüslerin vücuda bulaşması ve burada yerleşmesi mümkündür. 

Mide Bağırsak Gribi Belirtileri

Mide bağırsak gribine neden olan virüslerin farklı yollar ile vücuda giriş yapmasından itibaren hastalığın belirtileri yani semptomları ilk 1 gün ile 2 gün içerisinde kendisini göstermeye başlar. Bu çerçevede de rahatsızlığın ilk evrelerinde görülen belirtiler ile ilerleyen dönemdeki belirtileri önemli değişiklik gösterebilmektedir. Buna göre hastalığın bulaşmasından sonraki ilk 1-2 günlük dönem içerisinde hastada;

  • Sık ve yoğun mide bulantısı,
  • Sık sık istifra etme isteği,
  • İshal,

semptomları görülür. İlerleyen rahatsızlık çerçevesinde virüsün etkisini genişletmesi ve kuvvetlendirmesi sonucunda ise bu mevcut belirtilere;

  • Vücut ısısının hızla artışı (ani ateş yükselmesi),
  • Vücut enerjisinin kaybedilmesi (halsizlik),

gibi belirtiler yaşanır. Bu belirtilerin yaşanması durumunda mutlaka en kısa süre içerisinde hastanın uzman doktor kontrolünden geçirilmesi gerekmektedir.

Mide bağırsak gribi belirtileri gösteren kişilere kesinlikle hemen bilinçsizce antibiyotik nitelikli ilaçlar verilmemesi gerekir. Zaten günümüz Türkiye’ sinde antibiyotik ilaçlar için reçete gerekliliği bulunuyor. Bilinçsiz antibiyotik kullanımları virüsün gelişmesine neden olabilir ve daha ciddi durumlarda etkisiz kalmasına neden olabilir.

Mide Bağırsak Gribi Tedavisi

Mide bağırsak gribi tedavisi

Günümüzde tıp dünyasında bu grip tedavisine yönelik olarak uygulanan temel bir tedavi süreci bulunmaz. Yani doğrudan ilaç alımı ile rahatsızlıktan kurtulması gibi bir durum söz konusu değildir. Bu yüzden de bu tip gribe iyi gelen şeyler ile vücutta yaşanan sıvı kayıplarının ve beraberinde de tuz dengesinin korunmasına çalışır. Vücutta bu dengeyi sağlayacak ve bağışıklığa iyi gelecek ve kuvvet kazandıracak probiyotikler ile destek sağlanır. Toplum genelinde mide ve bağırsak gribine iyi gelmesi için sık şekilde kullanılan bitkisel ve doğal ürünler arasında;

  • Zencefil,
  • Nane limon,
  • Tarçın,
  • Papatya,
  • Elma sirkesi,

gibi ürünler yer alır. Bu gibi mideye ve gribe yönelik iyi gelecek bitkisel ürünlerin tamamen doğal şekilde oluşturulacak kürleri sayesinde hastalığın çok daha ağrısız-şikayetsiz atlatılmasına ve hastalığın etki süresinin çok daha kısa olmasını sağlar. Bu tip mideye ve bağışıklığa iyi gelen şeyler vücudun virüslere karşı savaşında çok daha yüksek bir güç kapasitesine sahip olmasını ve böylelikle ilk girişi sırasında karşılayamadığı virüslere karşı zafer elde ederek, vücuttan en hızlı şekilde atılmaları sağlanabiliyor. Bu süreç içerisinde tüm diğer grip türlerinde de olduğu gibi kesinlikle antibiyotik kullanımından kaçınılması ve sadece uzman doktor tarafından hastanın durumuna ilişkin olarak elzem görülmesi halinde tavsiye ederse kullanılmasına önem gösterilmelidir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle