Mide Ağrısının Kaburgadaki Etkileri Nelerdir? Nasıl Çözülür?

Midede yaşanan ağrının kaburgada da ağrı oluşturur mu ve bu bölgeye yayılan ağrıların doğal şekilde tedavisinin nasıl sağlanacağına dair kapsamlı ve detaylı açıklamalar.

Mide Ağrısı Kaburgaya Vurur Mu?

Mide ağrısıMidede pek çok farklı etkene bağlı olarak meydana gelen ağrı semptomları, bölgesel kalmaz ve çevresine doğru yayılım gerçekleştirir. Bu nedenle de mide ağrısı kaburgaya vuru mu sorusunun yanıtı olumlu olur. Çünkü kaburganın altında yer alan midede ortaya çıkan ağrı şikayetleri şiddetlenerek, kaburgayı da etkisi altına alır. Kaburganın alt kısmında karın bölgesinin sol kısmında bulunması sebebi ile midede yaşanan gaz birikmesi ya da daha farklı bir soruna ilişkin yaşanan midedeki ağrı şikayetleri sol kaburga üzerinde de ciddi baskılar oluşturarak, kaburga ağrısının da meydana gelmesine neden olur. Ancak günümüzde yapılan değerlendirmelere göre kişide meydana gelen mide ağrısının doğrudan kaburga üzerinde de etkili olabilmesi ve tüm bölgeye yayılabilmesi için söz konusu ağrı şikayetlerinin çok şiddetli olması gerekir. Bu kapsamda da eğer çok sık şekilde mide ağrısı yaşanıyor ve bu midedeki ağrı kaburganın alt kısmına doğru yayılım gösteriyor ise midedeki ağrının ortaya çıkışına neden olan sorun ya da hastalık oldukça ciddi seviyedir.Bu yüzden de böyle durumlar ile çok sık karşı karşıya kalan kişilerin en kısa süre içerisinde ‘Gastroentroloji’ bölümü uzmanlarına başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Sağ kaburga veya sol kaburgada meydana gelen ağrıların etkisi midedeki ağrıdan kaynaklı ise ortaya çıkışları açısından önemli farklılıklar taşımaz.

Midede ve Kaburgada Ağrı Nedenleri

Mideden başlayarak, kaburganın altına ve özellikle sol kısmına doğru yayılan ağrı şikayetlerinin temel nedeni midede meydana gelen sağlık sorunlarıdır. Mide içerisinde gaz birikmesi, rahatsızlıklara bağlı yoğun tahribat gibi pek çok farklı faktör nedeni ile midede ağrının oluşması söz konusu olur. Midede ağrı oluşumuna neden olabilecek mide rahatsızlıkları arasında;

  • Ülser.
  • Gastrit.
  • Reflü.

gibi rahatsızlıklar bulunur. Bu yüzden de mideden başlayan ve kaburgaya doğru yayılan çok şiddetli ağrı şikayetleri olan ve bu ağrıyı çok sık yaşayan hastaların en yakın sağlık kuruluşuna başvuruda bulunarak, uzman doktor tarafından gerekli olan tetkiklerin yapılmasına önem vermesi gerekir. Çünkü bu tip durumlar kişideki mide sorunlarının çok ileri seviyede olduğunun belirtisi olma niteliği taşır. Bunun dışında da günümüzde midede ağrı oluşumuna neden olabilecek farklı faktörlerde mevcuttur. Özellikle de mide içerisinde asidite seviyesini arttırma yönünde etkiler oluşturabilecek her türlü faktör midedeki ağrıların ve kaburgaya yansıyan ağrıların temel nedeni konumunda bulunur.

Mide Enfeksiyonları

Midede yerleşim gösteren viral enfeksiyonların etkisi ile de sindirim zorlaşır ve midedeki asit miktarı artış gösterir. Mide iç yüzeyini koruyan  mukozada da tahribata neden olmak midedeki gaz sancısı ve şişkinlik ile birlikte yanma, ekşime ve ağrı gibi şikayetlerinde ortaya çıkışına neden olur. Bu tip rahatsızlıklarda mutlaka antibiyotik ilaç kullanımının uzman doktor kontrolünde gerçekleştirilmesi ve doğada bulunan;

  • Zencefil.
  • Soğan.
  • Zerdeçal.

gibi en güçlü doğal antibiyotiklerin tüketilmesine önem verilmesi gerekir.

Çok Hızlı Yemek

Yemeklerin çok hızlı şekilde yenmesi, mideye giren hava miktarının artışına neden olur. Bu durumda mide içerisinde hava birikmesine neden olur. Midede biriken gaz ise ciddi sancı ve mide ağrısı şikayetlerinin ortaya çıkışına neden olur. Bu durumda kaburgaya vuracağından mide ağrısı kaburgaya vurur mu sorusunun yanıtını oluşturur. Bu yüzden de yemeklerin ağır şekilde ve iyice çiğnenerek tüketilmesine dikkat edilmesi gerekir.

Aşırı Yemek

Besin porsiyonlarının büyük ve fazla olması da midede sindirimi güçleştireceğinden kişide ciddi şişkinlik ve gaz birikmesi kaynaklı şişkinlik ve mide ağrısı şikayetlerine neden olur. Bu şekildeki mide ağrıları kaburgaya vurur mu sorusunun yanıtı da olumlu olur. Bu yüzden daha küçük porsiyonlardan oluşan ve günde üç öğün yerine altı öğüne yayılmış şekilde bir beslenme alışkanlığının kazanılması gerekir.

Hareketsiz Yaşam

Gün içerisinde çok fazla hareketsiz kalınması ve aynı zamanda da spor egzersizlerinin gerçekleştirilmemesi de sindirim sorunlarının yaşanmasına neden olur. Bunun sonucunda da midede ağrı şikayeti meydana gelir. Bu yüzden de günlük yaşantı içerisinde mutlaka spor egzersizlerinin yerine getirilmesi ya da en azından yarım saat kadar tempolu yürüyüşlerin öğünlerden sonra gerçekleştirilmesine önem verilmelidir.

Yoğun Stres

Stres vücuttaki ağrıların ve sancıların en önemli nedenleri arasında yer alır. Özellikle de midedeki ağrı kaburgaya vurur mu sorusunun yanıtının olumlu olmasındaki en önemli etkendir. Stresin mide kas ve sinirlerini gerginleştirmesi kişide mideden başlayan alt kaburgaya doğru yayılan ağrıların oluşmasına da mahal verir.

Mide Ağrısına İyi Gelen Şeyler

Midede yaşanan ağrı şikayetlerinin mide rahatsızlıklarından kaynaklı meydana gelmesi olasılığı bulunduğundan mutlaka en kısa süre içerisinde uzman doktor tetkiklerinin yaptırılması gerekir. Bunun dışında midede başlayan ve kaburgaya yayılan ağrının baskılanması için;

  • Bitki çayları (nane, papatya, rezene).
  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, lahana, marul, semizotu).
  • Süt (düşük miktarda ve yağsız.
  • Bitkisel kürler (zencefil, zerdeçal, aloe vera jeli).
  • Sıcak su torbası uygulaması.

gibi uygulamaların gerçekleştirilmesi gerekir. Bu müdahalelerin mutlak suretle uzman doktor kontrolünde yapılmasının çeşitli sağlık sorunlarını, mide rahatsızlıklarını ya da alerjik reaksiyonları tetiklemesiolasılığına karşı önlem olması açısından çok önemlidir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle