Hamilelikte Reflünün Bitkisel Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hamilelik sürecinde ilaç kullanımından olabildiğince uzak durmak gerektiği için reflü sorununa bitkisel destekler ile çare bulunmalıdır. Bunların düzenli kullanımı yapıldığında etkili olur.
İçindekiler
Hamilelikte Reflü
Hamilelikte reflüye ne iyi gelir kapsamında anne adayının yaşam tarzı değişiklikleri ve beslenme değişikleri yapması gerekir. Bunlar ile alakalı tüm detaylara dikkat edildiği zaman sorunun semptomları ortadan kalkar.
Yaşam Tarzı Değişiklikleri
- Yatağın başının yükseltilmesi, yerçekimi reflü kontrolünde önemli bir rol oynamaktadır. Bir kişi baş bölgesi düşük uyuduğunda midenin içeriği özofagusa reflüye eğilimli hale gelir. Bu konuda yapılan çalışmalar yatağın başını kaldıran gebelerde reflü vakalarının sayısının çok daha az olduğunu ve atakların daha kısa olduğunu ortaya çıkartmıştır.
- Sol tarafa yatma, sağ tarafın aksine sol tarafta uyuma gece boyunca semptomlara yatkın olan gebelerde reflü ataklarının sıklığını ve süresini azaltabilir. Hastalar sağ tarafın aksine sol tarafta yatarken özofagus sfinkter basıncında daha sık görülen azalma evreleri olduğu düşünülür.
- Hamilelikte reflüye iyi gelen yiyecekler arasından kafein, çikolata ve nane sularından kaçınmak çok önemlidir. Bu besin grupları alt özofageal sfinkter basıncında bir düşüşe sebep olur.
- Sakız, tükürük üretimini ve yutkunma frekansını arttırmaktadır. Bu mideden yemek borusuna doğru geri akışa uğramış asidin temizlenmesine destek sağlamaktadır. Hamilelik reflüsüne ne iyi gelir diye araştırma yapan kişiler yemekten sonra 30 dakika boyunca şekersiz sakız çiğnediklerinde reflülerinde azalmalar meydana gelecektir.
- Sık sık şekilde yemek, küçük miktarlarda beslenmek sorunun meydana getirdiği sıkıntıların çoğalmaması açısından önemlidir. Beslenme bebeğin gelişimi içinde önemli olduğu için faydalı yiyecekler tercih edilir. Gerekirse uzman bu süreçte reflü diyeti tavsiye edebilir.
Kaçınılması gereken bazı gıdalar arasında;
- Çikolata
- Tüm karbonatlı içecekler
- Meyve suları
- Fıstık ezme
- Kafeinli içeceklerin tümü
- Yağlı et
- Alkol ve sigara
Doğal Tedaviler
Doğal Elma Sirkesi
Malzemeler
- 1 çay kaşığı sirke
- 8 gram su
Su ve sirke bir bardağın içinde karıştırılır. Sirkenin bitkisel olması çok önemlidir. Yemeklerden hemen hemen 1 saat önce tüketilir. Reflü tedavisi içinde sorunu iyi gelen elma sirkesi aslında mide ekşimesi oluşturur. Bu sayede asit yükselir ve rahatlama meydana gelir. Yalnız kullanım esnasında sirkenin doğal olduğundan emin olunmalıdır. Aksi takdirde mideye ciddi düzeyde zarar verilir.
Taze Limon
Malzemeler
- 1 adet taze doğal limon
- 8 yemek kaşığı su
Limon ve su karıştırıldıktan sonra biraz ısıtılır. Isıtılan karışım soğuması için kenarda bekletilir. Reflüye iyi gelen bitkisel yiyecekler arasında bulunan limon küçük mucizedir. Limon suyu sindirim suları ve safra üretimini arttırdığından dolayı mide asidini dengeler ve sindirme konusunda yardımcı olucaktır.
Zencefil Çayı
Malzemeler
- Yarım çay düzeyinde kaşığı zencefil kökü
- 1 su bardağı içme suyu
Zencefil ve su ocak üzerinde 10 dakika süre ile kaynatılır. Soğuyan karışım her yemekten sonra tüketilir.
Hindistan Cevizi Suyu
Bu su asit nötrleştirici şeklinde insan vücudunda işlev görmektedir. Gebelik döneminde mide ekşimesi belirtileri ile rahatlama sağlar. Gün içinde 2 defa düzenli bir şekilde içilmesi gerekir. Doğru şekilde tüketilmezse soruna çare olmaz. Ayrıca tedavi için doğal olanları tercih edilmelidir.
Su
Gün içinde ve yemekler suyu aşırı düzeyde içmek özellikle bebeğin büyüklüğünden dolayı mideyi yukarı doğru ittiğinde mide ekşimesi riskini artırır. Bu şekilde su tüketmek yerine bütün gün boyunca yudum yudum su içmek reflünün meydana getireceği sorunlarında önüne geçer. Suyun gebelik süreci içinde düzenli şekilde içilmesi gerekir. Küçük yudumlar ile içilmesi mide yanmalarını arttıracak olan maddelerin su ile yıkanmasını sağlamanın yanında nemlendirilme sağlar.
Rezene Tohumu
Az ölçüde rezene tohumu bir sahan içinde ezilir. 1 adet limon suyu ve 1 bardak su karışımının içine eklenir. Bu şekilde ocak üzerinde biraz ısıtıldıktan sonra soğuması için kenara bırakılır. Rezene tohumu ve rezene tohumu yağı, mide yanması önlemek için kullanılan bitkisel ürünler içinde bulunur. Doğal olarak sindirim sistemini yatışmasını sağlar, asidi azaltır ve iltihaplanma varsa ortadan kaldırır. Gebelikte kasılmalara neden olmaması için 1 kez içilmesi gerekir.
Nane
Nane çayı veya nane içerikli doğal şekerler mide ekşimesini muazzam derecede azaltır. Özellikle nane pastilleri birçok hamile tarafından tercih edilir.
Yoğurt veya Süt
Kişinin kendi mayaladığı yoğurt veya bir su bardağı süt mide ekşimesi rahatlatma konusunda etkilidir. Taze inek sütü midede kısa sürede çözüm olanağı sağlayacaktır. Halk arasında mide sorunlarına yoğurdun ve sütün faydalı olmadığı söylense de bu inanış yanlıştır. Süt ısıtıldıktan sonra içine kaşık ucu ile bal eklenir ve ılık şekilde günde bir defa içilir.