Hamilelik Sürecinde İshal, Mide Bulantısı ve Halsizlik Nedenleri
Hamilelik sırasında yaşanan mide bulantısı ve ishal; ilk bölümde yaşanmışsa yeni bir bebeğin habercisi, son haftalarda yaşanmışsa doğumun başladığının sinyalini vermektedir.
İçindekiler
Hamilelikte ishal ve Mide Bulantısı
Gebelik sürecinde anne adayları; çevresel olumsuz etkenler karşısında, normalden daha hassas bir yapıya sahip olmaktadır. Bu sebeple birçok rahatsızlığa karşı eskisinden daha duyarlı bir fizyolojik yapıya sahip olmaktadırlar. Bu nedenle anne adaylarını hamilelik süreçleri inde oluşabilecek patolojik olaylarına karşı koruma altına almak gerekmektedir. Sonuçta anne sadece kendi sağlığından değil aynı anda ikinci bir hayatın yani bebeğinin sağlığından da sorumlu olmaktadır. Bir kadının hamilelik süreci içinde en sık olarak karşılaşacağı sorunlar arasında mide bulantıları ve ishaller ilk sırayı almaktadır.
Hamilelik süreci içinde yaşanan ishalin üç şekilde gerçekleşmektedir:
- Akut halde oluşan ishal genel olarak virüs veya enfeksiyon kaynaklıdır. Ortalama iki hafta sürebilmektedir.
- Kalıcı ishal; iki haftadan fazla sürmektedir
- Kronik ishal; enfeksiyon kaynaklıdır. Bir ay veya daha fazla sürmektedir.
Rahim genişlemeye başladıkça sindirim sistemi bilhassa mide üzerinde oluşan baskı artmaya başlamaktadır. Genellikle bebek bekleyen anneler bu dönemde kabızlık sorunu yaşamaktadırlar. Eğer yoğun bir şekilde ishal yaşanıyorsa mide bulantıları fazlaysa bu durumdan kadın doğum doktorları haberdar edilmelidir.
Aynı zamanda ishalin gebeliğin ilerleyen dönemlerinde yirmi sekiz ile otuz dokuz hafta arasında oluşması durumunda bulantı ve kusma yoksa endişeye gerek olmamaktadır. Vücut doğum öncesi temizlik yaparak kendini mutlu sona hazırlar.
İshal ve mide ağrısı gebeliğin otuz altı ile kırk hafta arasında yaşanıyorsa; acele etmeden sakin bir şekilde doğum için hazırlanan çantanın alınarak bir ambulans çağırılmasını tavsiye ederiz. Çünkü genel olarak bu durum; başlamış olan doğumun ilk belirtileri olarak meydana gelebilmektedir. Bu durumda bulantı olmaz sadece mide de ağrı oluşur.
Anne adaylarının genişleyen uterus ve karın bölgesinin içinde yer alan yapılan anatomisindeki interpozisyondan kaynaklanan kendine has özelliklerine bağlı olarak; birbirlerinin üstünde baskılar oluşturmaktadır. Bu baskıların çoğu; uterusun gebelik seviyesine çıkmasıyla meydana gelmektedir. Bu durum da hamileliğin on yedi ile yirmi üçüncü haftaları ortaya çıkar. Bu dönemde anne adaylarında ishal sorunu baş göstermektedir.
İyi Gelen Şeyler
Karın bölgesinde yer alan sinirler ve rahmin genişlemesine bağlı olarak bağırsaklarda oluşan sıkışma ve duyarlılık ishal oluşumuna zemin hazırlar. Beden kısa süre içinde değişime adapte olacağından bu durum kısa süreli bir sorun olmaktadır.
Gebelik döneminde meydana gelen ishalle birlikte aynı anda kusma, iştahsızlık, ateş gibi sorunların oluşması durumunda; bu durumla savaşmak gerekmektedir. Gebelik döneminin son haftalarında meydana gelen ishal aynı zamanda doğumun yaklaştığının sinyallerini vermektedir. Eğer ishal sırasında aynı anda kusma ve bulantı gibi bir durum mevcut değilse paniğe kapılmaya gerek yoktur. Vücut temizlik yaparak kendini doğuma hazırlamaktadır.
Hamilelikte ishal ve mide bulantısına iyi gelen şeylere şu şekilde örnekler verebiliriz:
- Vücutta meydana gelen sıvı kaybının yenilenmesi oldukça önemli bir konudur. Hamilelik süreci içinde yaşanan mide bulantısı ve ishal vücutta sıvı kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle bu dür sorunu olan anne adaylarının bol miktarda sıvı almaları gerekmektedir. Şekersiz bitki çayları, saf su bol miktarda tüketilmelidir.
- Koruyucu bir diyet uygulanmalıdır.
- Naneli çay nörojenik sebeplere bağlı olarak oluşan ishal ve bulantı konusunda etkin bir tedavi yöntemidir.
- Nar kabuklarını doğrayıp bir bardak kaynamış suyun içinde kaynatarak bir gün bekletilip içilmesi bu konuda bağırsakların ve midenin rahatlamasına yardımcı olmaktadır.
- Yaban mersinini kaynatarak kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinden önce içmek bu sorunun çözümüne yardımcı olmaktadır.
- Ağır, mide ve bağırsakları yoran yemeklerden uzak durulmalı
- Meyve sebzeleri iyi bir şekilde yıkayarak tüketmeli
- Patates nişastası
Bitkisel Tedavi
Hamilelikte mide bulantı ve ishal sorununa çözüm olarak bitkisel tedavi yöntemleri oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Bu konuda tedavi edici etkisi olan bitki kürlerine şu şekilde örnekler verebiliriz:
Papatya Kürü
- Muz yaprakları
- Papatya çiçekleri
- İzlanda yosunu
- Meşe kabuğu
- Dik ayak kökü
Bütün otlar birer ölçek olarak karıştırılarak yarım litre suyun içinde kaynatılıp soğumaya bırakılır. Gün içinde yemeklerden önce tüketilir.
Veronica ve Çilek Yaprakları Kürü
- Su biberi otu
- Veronica otu
- Çilek yaprakları
- Beyaz söğüt kabuğu
- Calamus kökü
- Marigold çiçekleri
Bütün otlar birer ölçek olarak karıştırılır ve kaynayan suyun içinde beş dakika kadar demlenmeye bırakılır. Soğuduktan sonra gün içinde tüketilir.
Yulaf Ezmezi Kürü
- Elli gram yulaf ezmesi
- İki bardak soğuk su
Yulaf ezmelerini iki bardak soğuk suyun içinde; oda sıcaklığında dört saat bekletip kısık ateşte iyice kalınlaşana kadar pişirilip gün içinde dört kere iki çorba kaşığı kadar yiyin