Hamilelikte Yaşanan Gaz Problemi İçin Bitkisel Çözümler

Hamilelikte ilaç kullanımının çok yaygın olmadığı için, hamilelerin yaşadıkları gaz problemine çözüm olarak bebeği de etkilemeyecek bitkisel çözümler kullanılır.

Hamilelikte Gaz Sancının Giderilmesi İçin Bitkisel Çözümler

Hamilelikte kullanılan bitkisel çay ve doğal ürünlerin mutlaka gebeliği takip eden doktor tarafından doz ayarlaması yapılması gerekmektedir. İlaçlarda yaşanan doz aşımı durumu gibi bitkisel ürünlerde de doktora danışılmalıdır. 

Hamilelikte melisa çayı gibi bitkilerin çaylarından yararlanmak faydalı olmaktadır. Günde 2 fincan kadar tüketilen bu bitkilerin, gebeliği takip eden doktor tarafından da onaylanması gerekebilir. Söylenen miktardan fazla tüketilmesi, çay yapraklarının fazla olması ya da fazla miktarda tüketilmesi gebelik ve bebek için tehlikeli durumlarda oluşturabileceği unutulmamalıdır. 

Gebelikte yaşanan gaz sancıları, doğum sancısı olduğu sanılabilir.

Anason tohumu çayı, rezene çayı ve en etkili olanı ise kimyon çayı doktorlarında gönül rahatlığıyla tavsiye ettikleri bitkisel çaylardır. Sindirim sisteminin düzenlenmesi ve metabolizmayı hızlandıran bu çaylar, gebelik döneminde kullanılabilmektedir. Tohum ve toz şeklinde olan bu bitkisel ürünlerin doz ayarlaması doktorun tavsiyesi ile hazırlanmalıdır. Uzun süre kullanılan, sindirim sistemi üzerinde etkili olan bitkisel ürünler, gaz sorunu yaşayan kişilerin tüketmeyi bıraktığı zamanlarda sindirim sorunlarına neden olabilmektedir. Yani gaz için kullanılan ürünler bir süre sonra bağırsaklar üzerinde tembellikler yaratabilir. 

Hamilelikte Gaz Sorunu İçin Kullanılabilecek Çay Tarifleri

Bitkilerin tohumları ya da kurutulmuş hallerinin belli bir oranda kullanıldığı zaman daha etkili olmaktadır. Her kişinin dikkat etmesi gereken bu durum özellikle hamilelikte daha da önem arz etmektedir. Hamilelikte kullanılacak bitki çaylarında da kısıtlamalar yapılmaktadır. Anne ve bebeğin sağlığı için getirilen bu kısıtlamalara mutlak suretle dikkat edilmesi ve önerilen bitkiler haricinde herhangi bir bitki çayı tüketilmemesi gerekmektedir. 

Frenk Kimyonu, Rezene, Ihlamur, Kişniş Karışımlı Çay

  • 2 yemek kaşığı rezene
  • 1 tutam kuru ıhlamur yaprakları
  • 1 yemek kaşığı kişniş tohumu
  • Yarım yemek kaşığı frenk kimyonu

Malzemelerin hepsi ölçüsüne göre bir kaba alınır. Üzerine 2 su bardağı kadar sıcak su eklenerek ağzı kapalı bir şekilde 8-10 dakika kadar demlenmesi beklenir ve çay süzülür. Tüketilecek kadar çayı fincana boşalttıktan sonra geri kalan çayı da cam bir bardağa alınıp üzeri kapatılması gerekmektedir. 

Öneriler: Hazırlanan çayın tadı hoşuna gitmeyen kişiler 1 dilim limon ya da 1-2 tane elma kabuğu koyarak tadını daha içilebilir hale getirebilir. Bal ya da şeker koyulması önerilmez. Bal ve şekerin yapısında bulunan maddelerin, bitkilerin etkinliğini azaltabileceği düşünülmektedir. 

Gebelikte doktor önerisi ile bitki çayları tüketilmelidir. 

Çayın Faydası: Gebelik döneminde rahatlıkla kullanılan bu çay, gaz giderici özelliğinin yanı sıra anne sütünü arttırıcı etkisi de vardır. Gebelik döneminde yaşanan gaz sorununu giderirken bir yandan da annenin doğum sonrasında bebeği beslemesi için göğüslere süt birikimini yapması ve bebeğin doğum sonrasında kaliteli ve besleyici bir süt ile beslenmesini sağlayacaktır. 

Nane Çayı

  1. 1 çay kaşığı kurutulmuş nane yaprağı
  2. 1 su bardağı kaynatılmış su

1 su bardağı kaynatılmış suya nane yaprakları koyularak hazırlanır. Bardağın ağzı kapalı bir şekilde 5-10 dakika kadar demlenir ve tüketilir. 

Öneriler: Hazırlanan çaya tat vermesi için 1 dilim limon koyulabilir. 

Çayın Faydası: Nanenin içerisindeki maddeler, sindirim sistemindeki gaz problemi için kasların gevşemesini sağlayarak gazın çıkışına yardımcı olmaktadır. Mide bulantısı için de iyi gelen bu çay, reflü yani midesinden besinlerin yemek borusuna kaçan kişiler için tavsiye edilmez. Sebebi ise sindirim kanalındaki gevşeme etkisinin yemek borusu üzerinde de etkili olacağı için reflüyü tetikler ve problemin artmasına sebep olabilir. 

Gebelikte Kullanılmaması Gereken Bitki Çayları

Tüketilen bitki çaylarının anne ve bebek üzerinde olumsuz etkileri olabilmektedir. Özellikle anneler üzerinde, rahim kasılmasını tetikleyecek, erken doğumlara neden olacak bitkisel çaylar vardır ve kesinlikle tüketilmemesi gereken bitkisel çaylardır. Bu çaylar mutlaka ve mutlaka tüketilmesi yasaklanır, anne adayı konuyla ilgili uyarılır. Ayrıca serbest olan bitkilerin çayları da günde 2 fincandan fazla tüketilmemelidir. 

Anne adayını etkileyen bitkiler ada çayı, sinameki çayı, fesleğen çayı, keten tohumu, meyve çaylarından ahududu rahimdeki kasılmaları başlatarak erken doğuma sebep olabilirler. Geçmiş dönemlerde bu bitkiler ebeler tarafından miadı dolmuş gebeler için doğumu başlatıcı etkisinden dolayı kullanılmaktaydı. Belirlenen doğum sürecinde olan kadınlar ve rahim sancıları istenen etkide olmayan kişiler için ebeler çayları gebelere içirerek rahim kasılmasını arttırır ve doğumu kolaylaştırırdı. Şimdilerde kullanılan suni sancı, eskilerden köylerde bu bitkilerle yapılmaktaydı. 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle