Turşu Gaz Yapar Mı? Doğal Çözüm Yolları Nelerdir?

Anadolu mutfağının en sık tüketilen lezzetleri arasında yer alan ve en az lezzeti kadar sağlığa olan faydaları nedeni ile de tercih edilen turşunun mide ve bağırsaklar üzerinde etkileri hakkında.

Turşu Gaz Yapar Mı?

turşu ve gaz sorunlarıGaz sancıları toplumda sıkça görülen sağlık sorunlarından birisidir. Sindirim sistemi üzerinde yaratmış olduğu baskı ve ağrılar nedeni ile gündelik yaşantı içerisinde çok ciddi rahatsızlıklara mahal veren gaz sorunlarına karşı mutlaka dikkatli hareket edilmesi gerekir. Temel olarak tüketilen gıdaların, bu tip gaz sorunlarının yaşanmasında önemli faktörler olduğu göz önünde bulundurulduğunda sevilerek tüketilen bazı besinlerin gaz sorunlarının yaşanması açısından ciddi bir etken olduğu tablosu ortaya çıkar. Bu kapsamda sevilerek yoğun miktarda tüketilen turşu gaz yapar mı sorusu gündeme geliyor. Toplumda sıkça tüketilen turşu, bir tür mayalı besindir. Yani ‘fermantasyon’ geçiren pek çok besinde olduğu gibi turşu da yoğun miktarda tüketilmesi durumunda midede ve bağırsakta gaz birikmesine neden olur ki bu durumda ciddi seviyede gaz sorunları yapar. 

Turşu, toplumda mayalanma süreci olarak da bilinen fermantasyon sürecini geçirirken, içeriğinde çeşitli bakteri ürer. Bu söz konusu bakterilerde midede sindirimi zorlaştırdığı gibi yoğun tüketilmesi durumunda sindirilmeden bağırsaklara geçmesine ve burada parçalanması sonucunda da gaz birikmesi gibi sorunun yaşanmasına neden olur. Bu gibi faktörleri nedeni ile de turşunun yoğun miktarda tüketimi gaz sorunlarına yol açar.

Gaz sancısı gibi sorunlar açısından son derece ‘yatkın’ bir vücut yapısına sahip olan hamilelerin, gebelikte yoğun turşu tüketmeleri gaz sorunlarının daha sık ve daha şiddetli yaşanmasına neden olabilir.

Emziren Annelerde Turşunun Etkileri

Emzirme döneminde annelerin, beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeleri çok önemlidir. Çünkü annelerin vücuduna almış oldukları tüm yararlı ve zararlı etkenler, anne sütü ile emzirilen bebeğe de geçer. Bu durumda henüz tam olarak vücut ve bağışıklık gelişimi tamamlanmamış olmasından dolayı zayıf durumda olan bebekte etkenlerin yaratabilecekleri sorunların çok daha şiddetli etkiler oluşturmasına yol açabilir. Bu noktada özellikle sıkça görülen sorunların başında kolik ataklar gelir. Çünkü zorlu ve yorucu bir hamilelik süreci sonrasında beslenme konusundaki arzu ve gereksinimlerini karşılamak isteyen anneler, beslenme konusunda bebek sağlığını riske sokabilecek pek çok hatada bulunabiliyor. Bunlar arasında da toplum genelinde sıkça tüketilen ve çok sevilen turşu tüketimi gelir. Emziren annenin turşuyu yoğun miktarda yemesi temel olarak vücudunda başta gaz problemleri olmak üzere genel kolik sorunların yaşanmasına neden olur. Ayrıca emzirdiği bebeğine de anne sütü ile bu faktörlerin geçişine yol açarak, bebeklerin ciddi kolik atak riskleri ile karşı karşıya kalmasına neden olabilir. Bu nedenle de emziren annelerin turşu tüketimi konusunda çok daha hassas bir şekilde hareket etmeye özen göstermesi gerekir.

Gaz Sorunlarına İyi Gelen Besinler

Genel olarak yaşanan gaz problemlerine karşı bitkisel tedavi uygulanarak, kesin çözümler sağlanabilir. Özellikle de gaz sorunun yaşanmasını tetikleyen unsurların ortadan kaldırılmasından sonra mevcut sorunun etkilerini hafifletmek ve daha kısa sürede geçmesini sağlamak için;

  • Zencefil.
  • Zerdeçal.
  • Rezene.
  • Papatya.

gibi bitkilerden kolaylıkla hazırlanan doğal ve sağlıklı bitki çaylarının tüketilmesi tavsiye edilir. Bunun yanı sıra sindirimi daha kolay olan;

  • Lahana.
  • Ispanak.
  • Semizotu.

gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerinde çiğ ya da taze şekilde tüketilmesine önem verilmelidir. Tüketilen besinlerin iyi bir şekilde yıkanması da üzerinde bulunabilen bakterilerin gaz sorunlarına neden olmasının önüne geçilebilmesi açısından çok önemlidir. Özellikle de çiğ tüketilecek besinlerin, üzerinde bulunan ve gözle görülemeyen bakterilerin varlığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu bakteriler gaz ve ishal problemlerinin en sık görülen nedenleri arasında yer aldığından meyvelerin ve sebzelerin iyice yıkandıktan sonra ve mümkünse sirkeye yatırıldıktan sonra tüketilmeleri tavsiye ediliyor.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (4 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle