Gece Yaşanan Mide Yanmalarının Sebepleri ve Çözümü

Akşam yemeklerinin yatmadan hemen önce yenilmesi ya da akşam yemeğinde aşırı yağlı, baharatlı, asitli yiyeceklerin tüketilmesi gece mide yanması yapar.

Gece Mide Yanması Neden Olur?

Tüketilen yemeklerden en az 2 saat sonra uykuya geçmek gerekir. Akşam yemeklerinden hemen sonra yatmak ya da akşam yemeklerinde aşırı yağlı, baharatlı, acı gıdalar tüketmek uykuda mide yanmasına neden olmaktadır. 

Midenin boşalma süresinin ortalama 6 saat olduğu düşünülürse, 2 saatin sonunda mide, besinleri bulamaç haline getirerek ince bağırsaklarda emilmek üzere göndermeye başlar. Bu sindirime ve emilime hazır olan yiyeceklerin ince bağırsaklarda emilmeye ve yapı taşlarına ayrılarak vücuda yararlı olanlarının kullanılmasının başlangıcıdır. Mide içerisinde bulamaç halinde bulunan gıdaların sindirimine başlanmadan uykuya geçildiğinde, sindirim kanalının hareketinden dolayı besinler yemek borusuna kaçar. Yemek borusuna kaçan bu yiyecekler yanmaya neden olur ve uyanma sebebi olabilir. 

Midenin yanma şikayeti gece uykusundan sizi uyandırabilir.

Akşam yemeğinde tüketilen aşırı yağlı, kızartılmış, acı, ekşi, baharatlı olan gıdalar mide problemi olmayan kişilerde de reflüye sebep olabilir. Hazmı zor ve mide asit salgısının pH derecesinin düşmesine neden olan bu tür yiyecekler, sindiriminin başlamadan uykuya geçilmesinden sonra sindirim kanalının hareketinden dolayı yemek borusuna kolaylıkla çıkar ve yanma, kramplara sebep olabilir. 

Gece Uyurken Mide, Yemek Borusu Yanması

Uykudan hemen önce tüketilen besinler, yatış pozisyonundan dolayı rahatlıkla yemek borusuna çıkar ve hatta yutağa kadar ilerleyebilir. Bir çeşit reflü olan bu durumda kişilerin bazen besinlerin solunum yoluna kaçması ile aspirasyon pnömonisi ve hatta hayati tehlikeye mahal verebilmektedir. 

Gece yatmadan önce yenilen yemeklerin ya da meyvelerin hemen ardından uykuya hazırlık yapılması ve uykuya geçilmesi yanlıştır. Beslenmeden en az 2 saat sonra uyku hazırlığı yapılmalıdır. Bu süre zarfında mide besinleri sindirmiş ve emilime hazır hale getirir. Sindirilmiş besinler, sindirim kanalının hareketi sayesinde ve yer çekiminin de kuvveti ile ince bağırsaklara gönderir ve emilim başlar. Midenin henüz sindirime başlamadığı zamanda yatmak ise dalgalı hareketler yapan sindirim kanalında midenin içindeki besinlerin kolaylıkla pozisyonunda etkisiyle yemek borusuna gider. 

Uyurken yaşanan bu durum karşısında kişilerin akciğer enfeksiyonlarına yakalanma ve hatta solunum durmasına neden olacağını bilmesi gerekir. Mide rahatsızlığı olan kişilerin belirtilerinde görülen ve ayrıca da bir hastalık olan reflü şikayeti olan kişilerinde mutlaka gece yemek borusuna besin kaçmaması için başlarının yukarıda olarak yatması gerekir. Baş ve göğüs kafesinin pozisyonundan dolayı kişilerin midelerinde bulunan besinler yukarıya çıkamaz ve yanma, ekşime gibi sorunlara da neden olmaz. 

Gece Mide Yanmasında Ne Yapılır?

Gece uykusunda midesinde yanma şikayetleri ile uyanan bir kişinin akşam yemeğinde yediği yiyeceklerden kaynaklandığı akıllara gelse de bu midede bir rahatsızlık olduğunun belirtisi de olabilmektedir. Beslenmesine dikkat eden bir kişinin gece uykularında halen yanma şikayetleri varsa mutlaka bir dahiliye doktoruna görünmesinde fayda vardır. Dahiliye doktorunun hastanın şikayetlerini dinlemesi üzerine ileri bir tetkik için mide bağırsak hastalıklarına bakan daha spesifik bir polkiniğe sevk edebilir. 

Öncelikle bu şikayetten muzdarip olan kişiler geceleri yatmadan yemek yeme alışkanlıklarından vazgeçmesi gerekmektedir. Beslenme düzenlemesini kendisi yapacak kişiler için şu tavsiyeler verilir:

  • Yemeklerden en az 2 saat sonra uykuya geçilmelidir. 
  • Akşam yemeklerinde daha hafif ve sindirimi kolay gıdalar tüketilmelidir. 
  • Sigara, alkol gibi kötü alışkanlıkları bırakmalıdır. 
  • Acı, baharatlı, ekşi gıdalar tüketilmemelidir.
  • Gece ara öğünü olarak tüketilen meyveler uygun porsiyonda ve ekşi meyveler olmamasına dikkat edilmelidir. Bunun yanında mutlaka alkali bir gıda (süt, yoğurt, ayran gibi) tüketilmesi tavsiye edilir. 
  • Gün içerisinde 2-2.5 litre kadar sıvı tüketilmeli ve bu sıvı miktarı gün içine yayılmalıdır. Gece yatmadan önce mideyi şişirecek kadar bir sıvı tüketilmemelidir. 
  • Yemek borusunun gevşemesine yol açan kafeinli içecekler gece yatmadan önce tüketilmemelidir. 

Tüm bu tavsiyelere uyulduğu halde halen midesinde yanma şikayeti olan kişiler mutlaka bir uzmana görünmesi gerekmektedir. 

Midesinde Yanma Olan Kişiler İçin Bitkisel Kürler

Mide yanmasının sebepleri vardır ve bitkisel olarak evde beslenme düzenlemesi ile tedavi edilebilir. Bu bitkisel tavsiyeler şunlardır:

Ballı Ihlamur: Ihlamur ılık olarak bir fincana 1 çay kaşığı kadar bal koyulduktan sonra hazırlanıp tüketilir. Ihlamurun 5 dakika demlenmesinden sonra sıcak olarak tüketilmez ve sıcakken bal kesinlikle koyulmaz. 

Ballı Süt: Süt alkali olması nedeniyle midenin yanma problemlerinde kullanılır. Ilık içilecek ballı süt, yatmadan 2 saat önce tüketildiğinde midenin yanmasına neden olan asidik ortamı ortadan kaldıracaktır. 

Çiğ Patates Suyu: Genellikle midenin enfeksiyon hastalıklarında kullanılsa da midenin reflü gibi şikayetlerinde iyi geldiği bilinmektedir. Sabah ve akşam yarım su bardağı kadar tüketilen patates suyu, 20 günlük bir kür şeklinde kullanıldığında midenin yanmasına neden olan enfeksiyonun geçtiği gözlemlenmiştir. 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle