Leblebi Gaz Yapar Mı? Leblebinin Gaz Yapmaması İçin Tüketim Önerileri

Leblebi, nohudun kavrulmuş haliyle tüketilen bir besin maddesidir. Bu besin maddesi, içerisindeki maddeden dolayı gaz oluşumuna neden olabilir. Ayrıca nohuda karşı alerji varsa da gaz oluşur.

Leblebi Gaz Yapar Mı?

Leblebi, nohut fasulyesi yani fasulye ailesinden bir kuru baklagildir. Nohut baklagili, taze olarak toplandıktan sonra kavrularak yenilen haline ise leblebi adı verilmektedir. Kavrulduktan sonra sert ve çiğnenebilir oluşu nedeniyle tüketilebilir bir gıdadır. Leblebinin içerisinde bir çok vücuda yararlı madde bulunsa da bazen mide ve bağırsakta gaz oluşumuna neden olabilmektedir. Ayrıca leblebi tok tutma özelliğiyle de bilinir. 

Leblebinin gaz yapmasının bir nedeni de kişilerin nohutun içerisinde bulunan maddeye karşı alerjisinin olmasıdır. Alerjik bünyelerde, özellikle besin alerjilerinde bağırsaklar sindiremediği için şişkinlik, karında gerginlik ve gaz sancıları gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Leblebi tükettikten sonra şiddetli gaz sancısı çeken kişilerin mutlaka bir doktora başvurması ve alerji kaynaklı olup olmadığı araştırılmalıdır. 

Bebek ve çocuklarda ilk tüketildiğinde ciddi gaz sorunu yaşanmış ise mutlak suretle araştırılmalı ve önlemi alınmalıdır. Bir gıdaya karşı besin alerjisi olan çocuğa kesinlikle o gıda verilmemelidir. Alerjisi olan bir gıdanın tüketilmesi çocuk ve yetişkinde ciddi sorunlara neden olabilir, solunum yollarını tıkayacak şekilde ödem görülebilir.

Leblebinin Gaz Yapmaması İçin Nasıl Tüketilmelidir? 

Gaz yapmaması için evde kolaylıkla leblebi hazırlanabilir. 

Kuru baklagillerin tüketilmeden önce mutlaka 1 gece öncesinden suya ıslanması ve kaynatılarak o gazın çıkması sağlanmalıdır. Leblebinin hazırlanışında ise tarladan taze olarak toplanan nohudun direk yüksek kavrulması ile hazırlanır ve nohudun içerisindeki gaz çıkartılmadan tüketime sunulur. 

Kişilerin leblebi tüketiminden sonra oluşan gaz sorunu nohut alerjisine bağlı değilse, evde nohudu bir gece ıslatıp haşladıktan sonra fırında yüksek ateşte kavrulması sonucunda tüketilebilir. Leblebiyi bu yöntemle tüketip halen şiddetli derecede gaz problemi yaşayan kişiler alerji yönünden incelenmelidir. İnceleme sonucunda alerjisi olduğu anlaşılırsa, kişiye alerjisi olduğuna dair kart verilmeli ve bir daha tüketmemesi söylenmelidir. Nohut ve nohut içeren maddelerin bulunduğu yiyeceklerin tüketilmesi sonucunda kişilerin hayatlarını tehlikeye sokacak durumlar yaşanabilir. 

Gaz Problemi İçin Çözümler

Besin alerjisi olmayan kişilerinde nohut gibi kuru baklagillerin tüketiminden sonra olağan bir şekilde gaz problemi yaşadıkları bilinmektedir. Ayrıca leblebi tüketiminden sonra kişilerin gaz sorunundan hariç bir de kabızlık sorunu yaşadıkları bilinmektedir. Kabızlık, nohudun yapısındaki katılıktan dolayı, tüketiminden sonra sindirime hazır hale gelmesi için besinlerdeki suyu emer ve bağırsaklara daha katı bir madde geçiş yapar. Bu daha katı haldeki kimus, ince bağırsaklarda sıvı emilimi olacağı için kalın bağırsaklara geldiğinde daha katı bir dışkı ile karşılaşılır.  Oluşan bu gaz problemi için evde uygulanabilecek bir kaç doğal yöntem vardır. Bunlar: 

Anason Çayı

  • 3-4 adet yıldız şeklinde anason,
  • 1 fincan su

Su kaynatılır ve altı kapatılır. Kaynayan suyun içerisine anasonlar atılarak 8-10 dakika kadar ağzı kapalı şekilde demlenmesi beklenir. Çay demlendikten sonra çok sıcak olmayacak şekilde tüketilir. 

Bu çayın tüketimi kesinlikle gebe kadınlara ve emziren annelere önerilmez. Anasonun içerisindeki madde plasenta ve süt yoluyla bebeğe geçebilir, zarar verebilir.

Zencefil Çayı

  • Baş parmak büyüklüğünde taze zencefil kökü,
  • 1 bardak su
  • 2 dilim limon

Kaynayan suyun içerisine zencefil kalınlığına göre 3-4 parçaya atılarak ağzı kapatılır ve 5 dakika kadar daha kaynatılıp ocaktan alınır. İçerisindeki zencefiller çıkarıldıktan sonra limon dilimleri atılır ve içilebilecek sıcaklıkta tüketilir. 

Öneri: Tadının acı olmasından dolayı tüketimi zor olan zencefilin içerisine şeker yerine 1 tatlı kaşığı kadar bal koyulabilir. Bal içilmeden hemen önce koyulmalı ve hemen tüketilmelidir. Çünkü bal sıcakken koyulduğu zaman yapısında bozulmalar olmaktadır. Ayrıca bu çay, mide bulantıları ve kusma şikayetlerinde de iyi gelmektedir. 

Hint Kimyonu Çayı

  • 1 tatlı kaşığı hint kimyonu,
  • 1 su bardağı su

Kaynayan suya kimyon eklenir ve ağrı kapalı şekilde 1-2 dakika boyunca demlendirilir. Süzüldükten sonra içilebilecek kadar soğutulur ve tüketilir. 

Öneri: Evlerde bulunan toz kimyonla da hazırlanabilen çay, daha etkili bir sonuç için Hint kimyonu tavsiye edilir. Ayrıca içerisine eklenebilecek 1 tatlı kaşığı rezene de sindirim sisteminin hareketlenmesini sağlayacaktır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 2,50 out of 5)
Loading...

Yorum ekle