Gastrit Belirtileri, İyi Gelen Yiyecekler ve Bitkiler

Mide mukozası iltihaplanması ile birlikte ağrı, kusma ve geğirme gibi belirtilerin ortaya çıkması sonucunda hastalık ilerlememesi için yiyeceklerine çok dikkat etmelidir.

Gastrit Belirtileri

Mide mukozasının bir bölümünün iltihaplanarak tahriş olması neticesinde ortaya çıkacak hastalığa gastrit adı verilmektedir. Her yaşta insanda görülecek olan bu mide rahatsızlığı tedavisi semptomları hafifletmek amacıyla gerçekleştirilir. Hastanın sonrasında ise bu hastalığın belirtilerinin artmasını engellemek amacıyla beslenmesine çok dikkat etmeli, daha çok iyi olan yiyecekleri yemeli ve stresten uzak durması gerekmektedir. Hastalığın oluşmasında helikobakteri pilori çok etkili olmaktadır. Bunun dışında mide zarını etkileyecek olan kimyasal ilaçlar ve bağışıklık sisteminin zayıf olduğu kişilerde sigara ve alkol yoğun olarak tüketen kişilerde de akut ya da kronik olarak gelişecektir. Bu hastalığın meydana gelmesi sonucunda kişilerde şu belirtiler ortaya çıkar:

  • Karnın üst bölgesinde ağrı;
  • Yemeklerden sonra şişkinlik ve ağrı;
  • Sık sık geğirme;
  • Ağız kokusu;
  • İshal;
  • Mide bulantısı ve ekşime;
  • Kusma;
  • Yorgunluk;
  • Sindirim sorunları;
  • Dil üzerinde pas oluşması;
  • İştahsızlık;
  • Aniden kilo kaybı;
  • Siyah dışkı.

Mide astarında tahriş olma ve iltihaplanma görülmesinin ardından sıklıkla hıçkırık yapar. Bunun sonucunda hastaların göğüs bölgesinde şiddetli bir ağrı olması nedeniyle kalp ağrısı oluşması ile birlikte kalp vurur ve kalp krizi belirtilerinin olduğu düşünülecektir. 

Ağızda acı bir tat yapar. Hastaların uzanmalarına rağmen geçmeyen bir bel ağrısının oluşmasına neden olacaktır. Kişilerin dışkılarından kan gelmesi ya da hastalığın ilerlemesi durumunda kan kusma belirtileri de ortaya çıkacaktır. Hastalığın nereye ağrısının vuracak olduğu kişiden kişiye değişmektedir.

Kişilerde oluşan yanma göğüs bölgesinde yoğun olarak hissedilecektir. Gastrit sonucunda mide kanaması gelişmesi ile birlikte belirtileri arasında hastanın bıçak batma hissi yaşayacak şiddetli mide ve karın ağrısının olmasına neden olacaktır. Hastalarda sık sık iştahsızlık oluşacaktır.

Gastrit sonucunda mide ile yemek borusunun arasında olan ve mide sıvısı olan asit ya da yiyeceklerin tekrardan yemek borusuna kaçmasını engelleyen kapakçığın esnekliğini kaybetmesi sonucunda reflü meydana gelir. Bu durumda hastanın midesinde bulunan sıvı ya da yiyecekler tekrardan yemek borusuna kaçacaktır. Bu durum boğaz ağrısına ve baş ağrısına neden olur.

Gastrite İyi Gelen Yiyecekler

Hastalığın en büyün nedenleri arasında gösterilmekte olan helikobakter pilori çoğalmasını durdurmak amacıyla yoğurt ve kefir tüketilmesi midede oluşacak semptomların hafiflemesinde etkili olacaktır. Özellikle de doğal olan ve işlem görmemiş olan süt içilmesi de hastalığın semptomları arasında olan ağrının hafiflemesinde etkili olacaktır.

Hastaların tüketecek olduğu gıdaları her zaman için sindirilmesi hafif olan yiyecekler olmalı, sindirmesi ve hazmı zor olan gıdaları diyet listesinden çıkarması gerekmektedir.

Flavonoid değeri yüksek olan kızılcık, kereviz ya da elma gibi yiyecekler helikobakter pilori bakterisinin üremesini engelleyecektir. Hastalığın semptomlarının artmasının nedenleri arasında bakterinin çoğalması ile astarın iltihaplı bölgesinin giderek genişlemesi olacaktır.

Çilek doğal bir antioksidan yiyecekler arasında olmaktadır. Oluşan iltihabın çilek tüketilmesi ile birlikte azalmasında ve iltihabın iyileşmesinde etkili olmaktadır. Hastalığın ilerleyerek mide kanaması gibi sorunlar oluşmasını önlemekte oldukça başarılı bir yiyecek olmaktadır.

Hastanın özellikle hayvansal proteinlerden uzak durması, alkol ve aşırı kafein tüketiminden uzak durması gerekmektedir. Kişilerin uzman bir diyetisyenden yardım alarak kişiye özel bir diyet listesi hazırlaması ve buna uyması sonucunda gastrit belirtileri oluşmayacaktır.

Gastrite İyi Gelen Bitkiler

Papatya çayı her zaman için midenin antibakteriyel etkisi sayesinde mikropların ölmesinde etkili olacak bir bitki olmaktadır. Gastrit hastalarının belirtilerinin olması sonucunda iltihap kurutucu özelliği ile de bilinen ve doğal ağrı kesici özelliği olan papatya çayının günde 2 defa taze bir şekilde demlenerek içilmesi sonucunda tahriş olan mide astarının iltihabının artmamasını sağlayacaktır.

Meyan kökü gastrit hastalarının tüketmesi gereken şifalı bitkiler arasında olmaktadır. Mide astarının tahriş olması ile birlikte ortaya çıkacak olan semptomların hafiflemesinde etkili olacaktır. Mide sağlığında faydalı olan glisirizin maddesi sayesinde gastrit tedavisine iyi gelmiş olsa da bazı kişilerde yan etkiler oluşmasına neden olur.

Özellikle de hamilelerin ve yüksek tansiyon hastalığına sahip olan kişilerin gastrit tedavisinde meyan kökü bitkisini tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışarak tüketmeleri tavsiye edilmektedir.

Zerdeçal birçok hastalığın iyileşmesi konusunda etkili olan ve vücutta iltihap meydana gelmesi halinde bu iltihabın azalmasında ve gastrit belirtilerinin yok olmasında antioksidan özelliği sayesinde etkili olmaktadır. Özellikle de sindirim sıkıntısı çekmekte olan kişilerin tükettiği gıdaları sindirmesi konusunda da yardımcı olacak bir doğal bitki olmaktadır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle