Duodenal Ülser Belirtileri, Tedavisi ve Diyet Listesi

Duodenal ülser, bakteri ya da sağlıksız beslenme ile onikiparmak bağırsağında meydana gelen yaralardır. Şiddetli ağrı, kusma gibi semptomları vardır. Hastalığın ilerlememesi için tedavi olunmalıdır.

Duodenal Ülser

Duodenal Ülser Endoskopi Görüntüsü

Duodenal ülser onikiparmak bağırsağında oluşan yaralara verilen isimdir. Kişilerin mide asit miktarında artma sonucunda, helikobakter pilori isimli mikrop sonucunda ya da sindirim enzimleri nedeniyle ortaya çıkacak olan yaralardır. Ayrıca duodenum ülseri yaşlı insanlarda sindirim sisteminde bulunan organları korumakla görevli olan mukozanın zayıflaması sonucunda da ortaya çıkacak olan yaralardır.

Onikiparmak bağırsağında oluşan yaraların ayrıca kişilerin kullanmakta oldukları kimyasal ilaçların yan etkileri olarak da meydana gelmektedir. En çok aspirin kullanımı, naproksen gibi romatizma ilaçlarını kullanan kişilerde de görülmektedir.

Yorgunluk, uykusuzluk ve ruhsal sorunlar ve stres kişilerin sindirim sisteminde bulunan organlarda yara gelişmesinde etkili olmaktadır. Bu kişilerin beslenme düzeyinin yetersiz olması durumunda, sağlıksız besinler tüketmesi, sigara kullanımı ve alkol tüketimi gibi nedenlerden dolayı da ülser oluşmasına neden olur.

Gastrit mide mukozasında tahriş ve iltihaplanma sonucunda görülen komplikasyonları arasında sindirim sisteminde bulunan organlarda ülser oluşmasına neden olacak bir başka hastalık olmaktadır.

Kişilerde gastrit tanısı konulması ile yaşam tarzında ciddi değişiklik yapmaması durumunda kişilerin ülser oluşmasına ve kansere dönüşmesine de neden olur.

Duodenal Ülser Belirtileri

Sindirim sistemine ait olan organlarda gelişen yaralar olması durumunda kişilerin hayatı içerisinde ciddi rahatsızlık duyacakları ağrılar meydana gelecektir. Bu ağrılar keskin olduğu kadar kişinin en az 20 dakika boyunca acı çekmesine de neden olacak bir durum oluşturacaktır. Ülserin en ciddi belirtileri arasında karnın üst bölgesinde oluşan kemirici tarzda ve kişilerin yanma tarzında hissettikleri ağrı olacaktır. Ayrıca duodenal ülser gelişmesi ile birlikte şu belirtilerde hastalarda görülmektedir:

  • Mide bulantısı;
  • İştahsızlık;
  • Sürekli acıkma;
  • Sindirim sorunları;
  • Yorgunluk;
  • Gaz oluşması;
  • Kilo kaybı;
  • Gıdaları sindirme sorunları;
  • Kusma sonrasında hastaların rahatlaması;
  • Yemeklerden sonra ağrının artması;
  • Kusma sırasında kan gelmesi.

Hastalarda oluşan ağrının daha çoğunlukla bahar mevsimlerinde ortaya çıkması nedeniyle semptomları gelişmektedir. Bu kişilerde oluşan ağrı günün her saati içerisinde ortaya çıkabilir. Uyku esnasında kişilerin uykusundan uyanmalarına neden olacak kadar şiddetli ağrıların oluşmasına neden olur.

Hastaların ülser tanısının konulması ile birlikte hastalığın ilerlememesi için çok dikkatli olması gerekmektedir. Doktor tarafından tanı konulması ile birlikte yukarıda ki belirtilerin artmaması için beslenmesine dikkat etmelidir.

Ayrıca ülser ilerlemesi ile birlikte kanser yapar. Bunun olmaması için hastanın daha dikkatli olması gerekmektedir.

Duodenal Ülser Tedavisi

Semptomların gelişmesi ile birlikte kişilerin dahiliye doktoruna ya da genel cerrah uzmanına giderek muayene olmaları gerekmektedir. Ülser tanısını koyabilmek için kan tahlilleri ve endoskopi görüntülemesi yapılarak hastalığın tanısı konulacaktır.

Hastalığın tedavisi için doktor tarafından yapılan tanı koyma işlemi sırasında ülser oluşmasına helikobakter pilori bakterisi neden olması durumunda bakterilerin ölmesi amacıyla antibiyotik tedavisinin uygulanması gerekmektedir. Bunun dışında da doktor tarafından mide asit miktarını azaltacak ilaçlar reçete edilmesi gerekiyor. H2 reseptör blokerleri ve proton pompa inhibitör grubunda olan ilaçlar doktorun önerdiği ilaçlar eczanelerden satın alınarak doktor tarafından söylendiği şekilde uygulanması gerekmektedir. İlaç tedavisine birçok hasta beslenmesinde de değişiklik yapar ve yaşam tarzında ki değişiklik sonucunda iyileşme belirtileri gösterecektir. İlaç tedavisine yanıt vermemiş olan hastaların tedavisinde ise genel cerrah uzmanı tarafından cerrahi müdahale yapılması gerekmektedir. Asit ve enzimleri salgılamakta olan vagus sinirinin kesilmesi ile birlikte tedavisi gerçekleşecektir. Fakat bir süre sonra bu hastalığın tekrardan oluşması görülebilir.

Duodenal Ülser Bitkisel Tedavisi

  • 1 yemek kaşığı keten tohumu;
  • 1 çay kaşığı bal;
  • 250 gram su.

Mide ya da onikiparmak bağırsağında ülser gelişimi ile birlikte evlerinde uygulayacak oldukları bitkisel kürlerden bir tanesi keten tohumu ile elde edecek oldukları bitkisel çay olacaktır. Aktarlardan satın alacağınız keten tohumunu 1 su bardağından biraz fazla olan hazır suyun içerisine konularak 1 yemek kaşığı keten tohumu 15 dakika boyunca kaynatılmasının ardından hafif ılık olması gerekmektedir. Süzme işlemi gerçekleşmesinden sonrasında 1 çay kaşığı bal ilave edilmesinden sonra içilmelidir. En az 2 hafta boyunca kürün aç karnına içilmesi gerekmektedir.

Duodenal Ülser Diyeti

Hastaların midelerinde ya da onikiparmak bağırsağında meydana gelen ülser sonucunda diyetlerine çok dikkat etmeleri hastalığın ilerlemesini engelleyecektir. Bu nedenle de sindirim sistemine zararlı olan yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durmaları gerekmektedir.

Faydalı yiyecekler ve içecekler: Süt, yağsız etler, ıhlamur çayı, kaşar peyniri, yoğurt, yağsız etler, haşlanmış sebze yemekleri, esmer ekmek, sade kek, reçel, bitki çayları, bal. Bu yiyecekler ülser hastalarının diyet listesinde olması gereken, semptomların ilerlemesini durduracağı gibi aynı zamanda da hastaların tedavisi sırasında iyileşmeyi hızlandırmak için uyması gereken yiyecekler olmaktadır.

Yasak yiyecekler ve içecekler: Asitli her türlü içecek, kafeinli içecekler, alkol, yağlı et, kızarma ürünleri, kavurma, işlenmiş her türlü gıdalar, hazır meyve suları, gaz yapan yiyecekler, asitli meyveler, ekşi, her türlü baharat. Diyetine hastanın uyması gerekmektedir. Bu nedenle de mide yaraları gelişmesi ile birlikte hastaların zararlı olan gıdaları listesinden çıkarmaları gerekmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle