Mide Kanamasını Ağrıları ve Ağrılara İyi Gelen Kürler

Kramp tarzı keskin ağrılar, halsizlik hissi, ishal ve solunum problemleri gibi şikayetlere neden olan mide kanamaları, çoğunlukla ölümcül olmayıp kolaylıkla kontrol altına alınabilen problemlerdir.

Mide Kanaması Ağrı Yapar Mı?

Toplumun genelinde sık görülen problemlerin başında gelen mide kanaması, temel olarak; mide çeperinin yapısal deformasyona uğraması ile ortaya çıkar ve tedavinin uygulanmasında gecikme yaşandığı takdirde birey için daha ciddi problemlerin önünü açması muhtemel bir problemdir.

Mide kanaması; büyük ölçüde ölümcül etkilere sahip olmayıp, kolaylıkla kontrol altına alınabilir. Buna ek olarak; çoğunlukla 40-50 yaş arası bireylerde görülen ve stres ile alkol faktörlerinin hayli etkin olduğu mide kanaması, vücudun farklı sistemlerindeki hastalıkların  bir semptomu olarak ortaya çıkabilir. Diğer bir ifadeyle; mide kanaması hastalık olarak nitelendirilmesinin yanında semptom olarak da ifade edilebilme özelliğine sahiptir.

Kanamaları temel olarak;

  • Aniden ortaya çıkan.
  • Kronik özelliğe sahip olan.

şeklinde ikiye ayırmak mümkündür.

Belirtilen kanama türlerinin bireyde sebep olduğu şikayetler farklılık gösterir. Bu nedenle, şikayetlerin doğru okunması kanama türünün tahmin edilmesi açısından büyük fayda sağlayacaktır.

Aniden ortaya çıkan kanamaların zararları;

  • Baş dönmesi ve kulak çınlaması ile ilintili olarak ortaya çıkan denge kaybı.
  • Halk arasında kanlı ishal olarak tabir edilen diyare.
  • Kas-iskelet sisteminde hissedilir ölçüde görülen güç kaybı.
  • Nefes alışverişinde ortaya çıkan problemler.
  • Ansızın gelişen ve oldukça keskin olan kramp benzeri ağrılar.

olarak sıralanabilir.

Gizli kanamalar olarak da ifade edilebilen kronik kanamanın ise hastaya verdiği zararları şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Halsizlik hissi.
  • Nefes darlığı.
  • Gün içerisinde ağır basan uyku hissi.

Burada unutulmaması gereken; aniden ortaya çıkan kanamalarda görülen tüm semptomların, kronik hal için de geçerli olduğu ve kronik semptomların süreklilik arz eden bir yapıya sahip olduğudur. 

Tüm bunlara bakıldığında, Mide kanaması ağrı yapar mı?” sorusunun yanıtının net bir şekilde evet olduğunu görmek mümkündür. Elbette, sindirim sistemi rahatsızlıklarının önemli bir kısmının semptomları arasında ağrı hissinin yer aldığının unutulmaması gerekir. Aksi takdirde yanılgıya düşülmesi yani uygun tedavi metodunun belirlenmesi aşamasında bir adım geride kalınması sorunlarının ortaya çıkması kuvvetli bir ihtimaldir.

 Mide Kanamasında Ağrının Etkileri

 Kanama güdümünde ortaya çıkan ve karın bölgesinde görülen ağrıların tek başına incelenmesi, hasta üzerinde yaptığı etkilerin kavranmasını güçleştirir. Dolayısıyla ağrıları, problemin diğer semptomları olan; halsizlik, güç kaybı, solunum problemleri ve ishal şeklinde dışkılama ile bir arada incelemek gerekir.

Bu kapsamda bakıldığında; fiziksel hareketleri kısıtlanan bireylerin, ağrının etkisiyle tüm vücut fonksiyonlarının işlevinin sekteye uğradığını ve özellikle sindirim sistemiyle doğrudan bağlantılı olan boşaltım sisteminde de birtakım problemlerin ortaya çıkma ihtimalinin kuvvetli olduğunu ifade etmek gerekir. 

Kanamanın boyutuna ve hastanın fizyolojik özelliklerine bağlı olarak ağrının tesir derecesinin değişkenlik göstermesi muhtemeldir. Dolayısıyla mide kanaması görülen hastaların tümünde şiddetli bir karın ağrısı görülür ifadesini kullanmak yanlış olur. Bunun yerinde, tesir derecesi az ya da çok olsa da mide kanamalarında mutlak bir şekilde karın ağrısı görülür ifadesinin kullanması daha doğrudur.

 Ağrıya İyi Gelen Bitkisel Kürler

 Mide kanaması etkisi altında gelişen ağrılarda kullanılması muhtemele bitkisel kürler, ağrının etki derecesine azaltarak hastada önemli ölçüde rahatlama hissine yardımcı olur. Bu nedenle, her ne kadar gelişen tıp teknoloji tedavilerin başarı yüzdesini arttırsa da, bitkisel kürlerin olumlu etkileri de göz ardı edilmemelidir.

  • Bir tatlı kaşığı miktarında kurutulmuş dağ kekiğinin az miktarda su ile yutulması, ağrıların ve bulantıların azaltılmasında etkin rol oynar. Basit fakat oldukça etkili bu teknik, düzenli periyotlarla uygulandığı takdirde fayda derecesi üst seviyelere taşınır.
  • Ağrıların geçmesinde kullanılan bir diğer kür, yaban kekiği çayıdır. Bir su bardağı miktarında suyun kaynatıldıktan sonra içerisinde bir tutam yaban kekiğinin atılarak, birkaç dakika daha kaynatılması neticesinde ortaya çıkan çay, mide ağrıları için eşsiz bir tarif olarak ifade edilebilir.
  • Özelde mide, genelde ise sindirim sisteminin tümü için haşlanmış karnıbahar tüketimi oldukça yararlıdır. Karnıbaharın haşlanmış olması, fayda derecesinin belirlenmesi açısından kritiktir. Çiğ tüketilen karnıbaharın, yarardan ziyade zarar vereceği unutulmamalıdır.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle